Kırcami bölgesi kentsel alan olarak planlanacak

Antalya'a Kırcami Bölgesi Danışma ve Değerlendirme Kurulu, bölgenin kentsel alan olarak planlanması gerektiği konusunda görüş birliğine varıldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Nisan 2012 11:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından meslek odaları, sivil toplum örgütleri ve bilim adamlarının katılımlarıyla oluşturulan Kırcami Bölgesi Danışma ve Değerlendirme Kurulu ilk toplantısını yaptı. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Aktekin başkanlığında yapılan toplantıya Mimarlar Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Şehir Plancıları Odası, Peyzaj Mimarları Odası, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Antalya Kent Konseyi, Kırcami Bölgesi Geliştirme Güzelleştirme Kültür ve Yardımlaşma Derneği(KIRYADER) ile Muratpaşa Belediyesi'nden temsilciler, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), Akdeniz Üniversitesi(AÜ)'nden akademisyenler, Büyükşehir Belediyesi'nin danışman ve bürokratları katıldı.

Genel Sekreter Mehmet Aktekin, ?Danışma kurulundan sorunu somut olarak ortaya koyarak, halkın beklentilerini, kentin çıkarlarını ortaya koymasını ve bir görüş ortaya çıkarmasını bekliyoruz.? dedi.

Teknik uzmanlardan oluşan değerlendirme kurulundan da danışma kurulunun tespitleri doğrultusunda bölgenin sorununa çözüm getirebilecek, kentin yararını ve haklarını koruyacak, 3-4 tane alternatif görüş oluşturmasını beklediklerini ifade eden Aktekin, ?Belediyemiz bölgenin imar planını bu görüşlere uygun şekilde hazırlamaya çalışacak. Amacımız halkın ikna edilebileceği, kentin yararının mutlaka projede gözetileceği bir çözüme ulaşmanın yollarını aramak.? diye konuştu.

Yaklaşık bin 600 hektar büyüklüğünde, bünyesinde 8 mahalle barındıran Kırcami ile sunumun ardından katılımcılar görüşlerini dile getirdi. KIRYADER Başkanı Mustafa Çiviler, bölgede artık tarım yapılamadığını, sulama sıkıntısı ve verim düşüklüğü yaşandığını ifade ederek, halkın bölgenin kentsel yerleşim alanı olarak planlanması konusunda büyük beklenti içinde olunduğunu kaydetti. ATSO temsilcisi Adnan Özen, bölgede EXPO 2016'ya yönelik uluslararası bir kongre merkezi projesinin de uygulanmasını önerdi. Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Başkanı Ramazan Eciş, bölgedeki arazilerin veraset ve intikal ile çok parçaya bölündüğünü belirterek, artık tarım yapılamadığını, kentin bütünüyle dengeli bir planlamanın yapılabileceğini söyledi. Mimarlar Odası Başkanı Osman Aydın, ?Yeni nesil artık tarım yapmak istemiyor. Kırcami halkı ile mutabakat sağlamadan bir çözüm mümkün değil. Önerimiz bölgedeki mülkiyet sahiplerinin isteklerinin anlaşılması için bir anket yapılmalı.? görüşünü savundu.

YTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekai Görgülü, bölgede kent dinamikleri dışında özel plan yapmanın güç olduğuna dikkat çekti. Planlama konusunda uzlaşma olduğuna işaret eden Görgülü, planlama yapılırken şehrin eksik kalan fonksiyonlarının Kırcami'ye yüklenmesinin yanlış olacağı ikazında bulundu. ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Görevlisi Ömer Kıral, Kırcamilileri de içine alan bir planlamanın başarılı olabileceğini savundu. İTÜ Şehircilik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ocakçı da, bölgenin boşluklu planlanmasını önerdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber