Karasu'da kıyı erozyonu nedeniyle 21 yazlık yıkıldı, 6'sı zarar gördü

Karadeniz'in gözde sayfiye merkezlerinden olan Sakarya'nın Karasu ilçesinde kumsaldaki daralma sebebiyle denizin sahilden içeri girmesi sonucu çok sayıda yazlık ev yıkıldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Nisan 2012 20:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Karasu Belediyesi'nden alınan bilgiye göre, geçtiğimiz şubat ayında meydana gelen büyük fırtınada, dalgalar sahilden içeri girerek, kaçak durumdaki 21 yazlık evi yıktı, 6 ev zarar gördü. Belediye, Kıyı Şeridi Kanunu'nun çıkmasının ardından kaçak duruma düşen sahildeki 150 yapının da yıkımını gerçekleştirdi.

Dalgaların oluşturduğu kıyı erozyonunu önlemek amacıyla Demiryollar Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı (DLH) Genel Müdürlüğü'nce 27 dalgakıran yapılması planlanmıştı. Başlangıçta yapılan dikey dalgakıranlar erozyonu durdurmayınca sökülerek yerine yatay dalgakıranlar konulmuştu. Karasu Belediye Başkanı İspiroğlu, DLH'nın batık olarak adlandırılan yatay dalgakıranları devreye sokmasıyla sahilin kum tutmaya başladığını söyledi. Yatay dalgakıranların sahile oldukça faydalı olduğunu kaydeden İspiroğlu, "Daha evvel yapılan dalgakıranların yerine şimdi 7 adet yapıldı. 20 adet daha yapılacak. Dalgakıranlar bittiğinde ilçemizde bir sıkıntı kalmayacak." dedi.

Öte yandan Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Afet İzleme ve Araştırma Laboratuvarı, İstanbul Teknik Üniversitesi Geomatik Mühendisliği Bölümü ve İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü, Karasu Belediyesi'nin desteğiyle bölgede ortak çalışma yapmıştı. Çalışmada Karadeniz'de deniz sularının iç kesimlere doğru ilerlediği ve bunun sürmesi halinde birkaç yıl içerisinde ilçe merkezinin sular altında kalabileceği açıklanmıştı. Uydu görüntüleri ve GPS yöntemiyle gerçekleştirilen analizlerde, Karasu sahilinde 1996'da liman inşaatının başlatılmasından bu yana kıyı şeridinde 100 metreye varan erozyon meydana geldiği tespit edilmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber