Elektrik ihaleleri sil baştan

Hükümet, elektrik dağıtım ihalelerinde sonuca ulaşmak için büyük vergi teşviki getiriyor

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 03 Mayıs 2012 08:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, 2010'dan beri tamamlanamayan elektrik dağıtım ihalelerinde sonuca ulaşmak için büyük vergi teşviki getiriyor. İhalelerle ilgili her türlü kazanç Kurumlar Vergisi'nden ve KDV'den muaf sayılacak. Böylece ihalelere daha çok şirketin, gerçekçi fiyatlarla girmesi hedefleniyor.

Dağıtım ihalelerinde ulaşılan 9.9 milyar dolarlık bedel tartışmalara neden olmuştu. İhaleleri yüksek bedellerle alan şirketler bir türlü devralmaları gerçekleştiremedi. İhaleler iptal sürecine girdi. Önceki gün de 45 milyon dolarlık teminatını yakan Aksa, Anadolu Yakası'nı devralamadı.

Hükümet 2010 yılından bu yana tamamlanamayan elektrik dağıtım ihalelerinde, vergi teşvikleriyle ?sil baştan' başlamaya hazırlanıyor. Toplamda 9.9 milyar dolarlık rekor fiyatlara ulaşan ihalelerde yaşanan fiyasko, hükümeti elektrik dağıtım özelleştirmelerini yeni baştan planlamaya zorladı. Yakın zamanda yeni bir ihale süreci başlatmaya hazırlanan Hükümet, vakit kaybetmeden yeni ihaleler için büyük bir vergi teşviki getiriyor. Meclis'e sevkedilen yasa tasarısına eklenen bir hükümle, 2023 yılına kadar çıkılacak yeni elektrik dağıtım ihalelerinde, ihaleye girecek şirketlerin bu işlemlerden doğan her türlü kazancı Kurumlar Vergisi'nden muaf tutulacak. Bu şirketler ayrıca KDV'den de muaf olacaklar.

Toroslar da iptal oluyor

2010 yılı Ağustos ayında başlayan elektrik dağıtım ihalelerinde 5 dağıtım bölgesine verilen toplam fiyat 9.9 milyar dolara ulaşmış, bu durum hükümette sevinç, ekonomi çevrelerinde ise kaygı yaratmıştı. Söz konusu fiyatların ödenemeyeceğine dönük kaygılar bir süre sonra doğrulandı ve ihaleleri kazanan şirketler elektrik dağıtım bölgelerini devralamadılar. Böylece ihaleler de birer birer iptal edilmeye başlandı.

İhalelerle ilgili son kötü haber AYEDAŞ (İstanbul Anadolu Yakası) dağıtım bölgesinden geldi. AYEDAŞ da Mart ayı sonunda bir aylık ek süre isteyen ve süresi 30 Nisan Salı günü sona eren AKSA da teminatını yakarak ihaleden çekildi. İhalede 4'üncü sırada yeralan Aksa'nın da çekilmesiyle bir dağıtım bölgesinde daha iptal kararı zorunlu hale geldi. Böylece 5 büyük dağıtım bölgesinin 4'ü iptal kararıyla sonuçlanmış oldu. Geriye kalan son büyük dağıtım bölgesi olan Toroslar Elektrik Dağıtım'da ise yine 4'üncü ve son sırada bulunan Cengiz-Kolin -Limgaz ortaklığının kararı bekleniyor. Ancak bu ortaklığın da teminatı yakarak ihaleden çekileceği tahmin ediliyor. Böylece 5 büyük ihalenin tamamı iptal edilmiş olacak.

Torba yasaya eklenen hüküm

GEÇEN hafta Meclise sevkedilen torba yasa tasarısının 25. maddesinde yeralan düzenleme şöyle: ?Elektrik dağıtım şirketleri ile elektrik üretim tesisve/veya şirketlerinin özelleştirilmesi çalışmaları kapsamında 31 Aralık 2023 tarihine kadar yapılacak devir, birleşme, bölünme işlemleriyle ilgili olarak ortaya çıkan kazançlar Kurumlar Vergisi'nden müstesnadır. Bu madde kapsamında yapılacak teslim ve hizmetler KDV'den müstesnadır. Söz konusu teslim ve hizmet ifalarıyla ilgili olarak yüklenilen vergiler, vergiye tabi işlemler nedeniyle hesaplanan KDV'den indirilir...?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber