Venüs gezegenini 'UFO' sanan Samsunlular gözlemevine akın etti

İlkbahar aylarında havanın az nemli olduğu dönemlerde parlak bir yıldız gibi ortaya çıkan Venüs gezegenini gören Samsunlular 'UFO' heyecanıyla soluğu gözlemevlerinde aldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Mayıs 2012 11:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bu mevsimde Venüs gezegeninin güçlü bir ışık yayarak çıplak gözle görünmesinin doğal bir olay olduğunu belirten Ondokuz Mayıs Üniversitesi Gözlemevi Sorumlusu Prof. Dr. Hüseyin Kalkan, insanların merakını gidermek için halka açık gözlem ve tanıtım programları düzenlediklerini söyledi.

Vatandaşların gökyüzü olaylarına karşı çok duyarlı olduğunu belirten Prof. Dr. Hüseyin Kalkan, vatandaşlardan gelen istekler üzerine gözlemevinde halk günü düzenlediklerini, vatandaşların gruplar halinde Venüs ve yıldızları görmek için saatler öncesinden teleskop önünde sıraya girdiğini hatırlattı. Halkın meraklı olmasından kendilerinin de oldukça memnun kaldığını belirten Kalkan, "Bugünlerde gökyüzünde akşamları ortaya çıkan Venüs çok parlak, mesela bu akşam Ay'a yakın bir yerde. Sabah ise Merkür doğuyor ve güneş çıkmadan önce görülebiliyor. Bununla birlikte bazı yıldızlar da çok parlak olarak görülebiliyor. Ama halkımızın en çok dikkatini çeken ise Venüs, özellikle akşam güneş battıktan hemen sonra 1 saat kadar çok parlak bir görünüm alıyor. Ortaya çıkan bu durum halka çok hoş bir duygu verirken merak duygusu da uyandırıyor. Şöyle ki; zaman zaman atmosferin yapısına bağlı olarak gökyüzünde duruyor vaziyette olan bir cismi hareketli görüyor. Yani atmosferin sıcaklığına bağlı olarak biz o gezegeni hareket ediyormuş gibi görüyoruz. Bunun sonucunda halkta parlak gezegen UFO şeklinde duygular uyandırıyor. Bazen de yapay uydular çok hızlı hareket ettikleri için yabancı cisim ve UFO diye söyleniyor. Ama böyle bir şey yok, çevremizde olanlar gezegenler ve yapay uydulardır. Özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında nem az olduğu için gökyüzündeki yıldızlar çok net ve parlak olarak görülüyor. Bu hem ilgi çekiyor, hem de farklı değerlendiriliyor.? dedi.

Gökyüzündeki özellikle Venüs'ü çıplak gözle gören vatandaşların hemen telefona sarılıp parlak bir cisim gördüklerini bunun ne olduğu yönünde sorular sorduğunu kaydeden Kalkan, ?Venüs'ü gören vatandaşların meraklarını gidermek için akşamları gözlemevimizi açık tutarak halka yönelik bilgilendirme ve gözlemler yapmaya karar verdik. Samsun ve çevre illerden gelen herkese burada verdiğimiz eğitimlerle doğru şekilde bilgilenmelerini sağlıyoruz. Hava bulutlu olduğu zamanlarda sanal ortamda açık olduğu zamanlarda ise 14'inçlik teleskopumuzla halkımıza yıldızları ve gezegenleri görmelerini sağlıyoruz.? diye konuştu. Ay'ın yanındaki parlak cismi çıplak gözle ilk gördüğünde çok şaşırdığını ve hemen gördüğü şeyin ne olduğunu araştırmaya başladığını kaydeden Arzu Yıldız, OMÜ Gözlemevi'nde meraklılar için etkinlik yaptırıldığını öğrendiğini bu sebeple de gördüğü cismi daha yakından incelemek için buraya geldiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber