Şah damarına stent uygulamaları

Medicana Samsun Hastanesi Kardiyoloji Bölümü Uzmanlarından Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yazıcı ve ekibi tarafından üç hastaya aynı gün içerisinde çift taraflı karotis stent uygulaması gerçekleştirildi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Mayıs 2012 15:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konuyla ilgili bilgi veren Medicana Samsun Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Yrd Doç. Dr Mustafa Yazıcı,

?Şah damarı diye bilinen karotis damarındaki darlık, özellikle 40 yaşından sonra görülüyor. Karotis damarında oluşan darlık, ileri aşamada damarda tıkanmaya yol açıyor. Karotis damarındaki tıkanıklık; görme kaybı, konuşma bozukluğu, söyleneni anlayamama, baş dönmesi, bayılma ve felçlere neden olabiliyor? dedi.

Teşhis - tedavi ve yapılan işlemin avantajları konusunda da bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yazıcı,

?Hastalarımıza öncelikle ayrıntılı bir klinik muayene yapıyoruz. Klinik muayene sonrasında teşhis için görüntüleme yöntemlerine ihtiyaç var; doppler ile bakılabilir, MR anjiyo, BT anjiyo yapılabilir ancak en doğru sonuc; kateter anjiyografi ile saptanıyor. Tedavide üç farklı strateji izlenebiliyor. Eğer darlık çok fazla değil ve hastada şikayete yol açmıyorsa kan sulandırıcı ilaçlarla hastayı izleyebiliyoruz. Fakat bu tedaviye rağmen hastanın şikayetleri geçmiyorsa veya darlık yüzde 70'den fazlaysa bu darlığın tedavisi için açık ameliyat uygulanıyor. Diğer yöntem ise, bizim sözünü ettiğimiz hastalarımızda da uyguladığımız yöntem olan; anjiografi ile stent yerleştirmek? diye konuştu.

Anjiyografi ile stent yerleştirme uygulamaları ile yapılan işlemlerin hastanın kalbini en az yoran, hastayı en kısa zamanda ayağa kaldırıp, normal yaşantısına hızla döndüren bir tedavi olduğunu dile getiren Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yazıcı, ?Bu yöntem sayesinde hastalarımızın bilinci açık bir şekilde operasyonlarını tamamlayıp, kısa bir sürede taburcu etme imkanına kavuşuyoruz? şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber