Olması muhtemel depremlerden sonra Akdeniz göller bölgesine dönecek

Jeofizik Mühendisleri Odası(JMO) Adana Şube Başkanı Melih Baki, olması muhtemel depremler sonrasında Akdeniz'in göller bölgesine döneceğini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Mayıs 2012 18:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği Osmaniye Şubesi tarafından düzenlenen, 'Deprem ve Kentlerimiz' konulu seminere konuşmacı olarak katılan, Melih Baki ilginç açıklamalarda bulundu. Türkiye'deki bütün deprem hareketlerinin Akdeniz bölgesinde olduğunu iddia eden Baki, yaşanacak depremlerle Akdeniz'in belli bir süre sonra kaybolacağını ve göller bölgesine döneceğini ileri sürdü.

Melih Baki, deprem sonucu dünya haritasının sürekli değiştiğine dikkat çekerek, "Dünyanın her yerinde meydana gelen büyük depremler, muhakkak bir belirti gösterir. Bu nedenle belirtileri gözlemlemek gerekir." dedi. Türkiye'de sık sık yaşanan deprem hareketliliğinin nedeninin Akdeniz bölgesi olduğunu dikkat çeken Melih Baki, "Bölgemizden, fay hatları vasıtasıyla aktarma oluyor. Deprem sonucu Akdeniz yılda 2.5 cm hareket ediyor. Bu nedenle bir müddet sonra Akdeniz Bölgesi Göller Bölgesi'ne dönüşecek. Üstelik bu hareket sonucunda yaşadığımız coğrafya normalde kuzeye doğru gitmesi gerekirken, deprem hattı sert olduğu için, onu aşamayarak batıya doğru gidiyor." diye konuştu.

"OSMANİYE, DEPREM BÖLGESİ"

Osmaniye'nin deprem bölgesi olduğunun altını çizen Baki, "Osmaniye'nin deprem bölgesi olduğunu bile bile depreme dayanıksız bina yapmak cinayettir. Binanın zemin etüdünden bitimine kadar yapanlara yasal cezai sorumluluğu olması gerekiyor. Bu maddenin yasalara muhakkak geçmesi lazım. Umarım Van depreminin ardından bu madde geçer." dedi.

Türkiye'de meydana gelen depremlerin ardından envanter çıkarılmadığını da hatırlatan Baki, "Deprem geçirmiş bir kentte, deprem envanterinin çıkarılması ve bir sonraki depremde binanın durumunun ne olduğunun tespit edilmesi lazım. Ancak Türkiye'de envanter çıkarılmadığı için binaların durumunun ne olduğu hiç belli değil. Sonucunda yaşanan facialar da ortada. Artık buna bir çözüm bulunmalı ve envanter çıkartılmalı." şeklinde konuştu.

Konferans sonunda TÜMSİAD Osmaniye Şube Başkanı Murat Özkardeş ve Osmaniye Vali Yardımcısı Ali Cağlar tarafından Melih Baki'ye teşekkür plaketi takdim edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber