Katsayı adaletsizliğine AB'den tepki

Haber Giriş : 08 Haziran 2005 06:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkatibi Schröder, katsayı engelinin, Türk eğitiminin en önemli sorunu olduğunu söyledi.

İmam Hatip liselerinin önünü kesmek için getirilen ancak tüm meslek liselerinin üniversiteye girişlerini engelleyen katsayı uygulamasına AB'den tepki geldi. Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkatibi Holger Schröder, katsayı engelinin Türk eğitim sisteminin önemli bir sorunu olduğunu söyledi. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de uygulamandan sadece öğrencilerin değil, bu dallarda atama bekleyen öğretmenlerin zarar gördüğünü anlattı.

Meslek liselerine üniversiteye girişte getirilen katsayı engeli MEB ile Gazi Üniversite'nin ortaklaşa düzenlediği "AB Kopenhag Süreci ve Maastricht Bildirgesi Açısından Türkiye'deki Mesleki Öğretim ve Eğitimi Bekleyen Zorluklar Uluslararası Konferansı"nda ele alındı.

Schröder: Sıkıntı giderilmeli

Konferansta konuşan Schröder, "Meslek liselerinin mezunları halen üniversiteye girişte sıkıntı yaşıyorlar. Bunun düzeltilmesi gerekir. Yaşam boyu öğrenim konusundaki çalışmalara Türkiye'nin de uyumu için, bu şart" diye konuştu.

Bakan Çelik, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç'ın mesleki ve teknik eğitim fakültelerinden mezun olanların ancak yüzde 5'inin öğretmen olarak istihdam edildiğini belirterek, bunun sıkıntılara neden olduğunu söylemesi üzerine,"Meslek okullarına yapılan muamelelerle bu okullara olan talep azaltıldı. Bu okullara öğrenci gelmeyince de rasyonel aklın gereği olarak, yetişmiş öğretmen adaylarımızı alamıyoruz" dedi.

Mesleki eğitim konusunda patinaj yapmaktan kurtulmak gerektiğini anlatan belirten Çelik, "Kurumlar olarak artık senkronize bir şekilde çalışarak mesleki eğitimi ayağa kaldırmalıyız" diye konuştu.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber