2012 yılı kamu ilaç harcamaları

Sosyal Güvenlik Kurumu Fatih Acar, orta vadeli programda ilaç harcamalarına ilişkin olarak, "İlaçla ilgili, 2012 yılında 15,5 milyar TL, 2013 yılında 16.033 milyar TL, 2014 yılında ise 17.2 milyar TL bir kaynağı ilaç sektörüne ayırabilirim' diyor ekonomik program" dedi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Mayıs 2012 13:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'2012 Yılı Sonrası Kamu İlaç Harcamaları için Ön Değerlendirme' toplantısı JW Marriot Otel'de gerçekleştirildi. Toplantıya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar katıldı. Acar, yaptığı konuşmada, orta vadeli planda ekonomideki genel istikrarı koruyarak alınan bazı kararlar olduğunu hatırlatarak, bu kararlar çerçevesinde de özellikle bütçe içerisinde önemli bir harcama kalemini oluşturan ilaç başta olmak üzere harcamalarla ilgili olarak bazı rakamların belirlendiğini ifade etti. Acar, "İlaçla ilgili 15,5 milyar TL 2012 yılında ben kaynak ayırabilirim deniliyor. 2013 yılında 16.033 milyar TL, 2014 yılında ise 17.2 milyar TL bir kaynağı ilaç sektörüne ayırabilirim diyor' ekonomik program" dedi.

Orta vadeli programda, 'Türkiye'nin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi rotasını sağlıklı bir şekilde tespit edebilmesi açısından harcamalar itibarıyla bu sınırlar içerisinde kalacağız' mesajının verildiğini belirten Acar, bunun kurum çalışanlarının yaptığı çalışmalar sonucu ortaya çıkan bir tablo olmadığını söyledi. İlaçla ilgili alınan kararlar çerçevesinde bir sıkıntı olmadığını anlatan Acar, bunun sürdürülmesi gerektiğini ve 3 aylık yapılan değerlendirmelerde alınan kararlara uygun bir şekilde bu işin sağlıklı bir şekilde yürüdüğünün görüldüğünü bildirdi. Acar, "Hedefimiz 2012 yılı sonuna kadar bunun sağlıklı bir şekilde devam etmesidir. Devam etmezse, o zaman yol haritamızın dışına çıkmak durumunda kalabiliriz" dedi.

Türkiye'de bazı sıkıntılar olduğuna dikkati çeken Acar, tanı ve tedavi rehberlerinin yeterli düzeyde olmadığını bildirdi. Tanı ve tedavi rehberlerinin mutlaka oluşturulması gerektiğini anlatan Acar, bu uygulamanın diğer ülkelerde uygulandığını ve bunun önemli bir konu olduğunu söyledi. Klinik araştırmalara ayrılan kaynağın Türkiye'de çok düşük olduğunu ifade eden Acar, "Gelişmiş ülkelerde toplam ilaç pazarının yaklaşık yüzde 10'u büyüklüğünde klinik araştırma pazarı var, bunun teşvik edilmesi gerekiyor" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber