Eşi yurtdışında çalışan polis memuruna aylıksız izin verilir mi?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 08 Haziran 2005 15:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SORU: Eşim 3 yıllık polis memuru. Ben yurtdışında özel bir firmada ücretli olarak çalışmaktayım. Eşim ile beraber yurtdışında 2-3 yıl yaşamak istiyoruz. Eşim bu süre zarfında ücretsiz izne ayrılabilir mi? Cevabınızı en kısa sürede bekliyorum.

Soru Özeti: Yurt dışında özel bir kurumda çalışan kişinin memur olan eşine ücretsiz izin verilip verilemeyeceği

CEVAP: Bilindiği üzere, Devlet memurları, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunda gösterilen süre ve şartlarla izin hakkına sahiptir. Bu husus 23'üncü maddede belirtilmiştir.

Diğer taraftan,
- Yer değiştirme suretiyle atanmaya tabi memurların memur olan eşlerine izin verilmesi 72 maddede,
- yabancı bir memleket veya uluslararası kuruluşta hizmet alanlara verilecek izin 77 maddede,
- Şahsen özel burs sağlayan ve bu burstan istifade etmesi için kurumlarınca kendilerine maaşsız izin verilmesi 79 uncu maddede,
- hazarda ve seferde muvazzaflık hizmeti dışında silah altına alınan izin verilmesi 81 inci maddede,
- yıllık izin 102 ve 103 üncü maddelerde,
- mazeret izni 104 üncü maddede,
- hastalık izni 105 inci maddede,
- aylıksız izin 108 inci maddede,
- yaptırılan fazla çalışma dolayısı ile her sekiz saat için 1 gün olarak izin verilmesi 178 inci maddede,
- Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu Tarafından yurt dışında görevlendirmelerde verilecek aylıksız izin ek madde 36'da,
düzenlenmiştir.

Ayrıca, 4688 sayılı Kanunun 18 inci maddesi uyarınca kamu görevlileri sendikalarındaki görevlerinden dolayı ve 2919 sayılı Kanun uyarınca Türkiye Büyük Millet Meclisinde görev alan ve diğer bazı Kanunlardan kaynaklanan görevlendirmeler sebebiyle de devlet memurlarına izin verilebilmektedir.

Öte yanadan aylıksız izni düzenlemeyen 108'inci maddede şu hükümler yer almaktadır.

Devlet memurunun bakmaya mecbur olduğu veya memur refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya önemli bir hastalığa tutulmuş olması hallerinde, bu hallerin raporla belgelendirilmesi şartıyla Devlet memurlarına, istekleri üzerine en çok altı aya kadar aylıksız izin verilebilir. Aynı şartlarla bu süre bir katına kadar uzatılabilir.

Devlet memurlarına on hizmet yılını tamamlamış olmaları ve istekleri halinde memuriyet süreleri boyunca ve bir defada kullanılmak üzere altı aya kadar aylıksız izin verilebilir. Ancak, Sıkıyönetim veya olağanüstü hal ilan edilen bölgelere veya kalkınmada öncelikli yörelere 72 nci madde gereğince belli bir süre görev yapmak üzere mecburi olarak sürekli görevle atananlar hakkında bu bölgelerdeki görev süreleri içinde bu fıkra hükmü uygulanmaz.

(Değişik fıkra: 14/07/2004 - 5223 S.K./2. md.) Doğum yapan memurlara istekleri halinde 104 üncü maddenin (A) bendinde belirtilen sürelerin bitiminden itibaren 12 aya kadar aylıksız izin verilir.

Yetiştirilmek üzere (bursla gidenler dahil) yurt dışına Devlet tarafından gönderilen öğrenci ve memurlarla, yurt içine ve yurt dışına sürekli görevle atanan memurların eşlerine memuriyetleri süresince her defasında bir yıldan az olmamak üzere en çok dört yıla kadar aylıksız izin verilebilir. Bunların dönüşlerinde, bu Kanunun 72 nci maddesi çerçevesinde görev yerlerine bağlı olmaksızın atamaları yapılır.

Aylıksız izin süresinin bitiminden önce mazeretini gerektiren sebebin kalkması halinde, memur derhal görevine dönmek zorundadır. Mazeret sebebinin kalkması halinde veya aylıksız izin süresinin bitiminde görevine dönmeyenler, memuriyetten çekilmiş sayılırlar.

Muvazzaf askerliğe ayrılan memurlar askerlik süresince görev yeri saklı kalarak aylıksız izinli sayılırlar. Bunlar hakkında 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu hükümleri ile bu Kanunun 83 üncü maddesi hükümleri saklıdır.

Yukarıda yer verilen madde aylıksız izin hallerini tek tek düzenlemiştir. İzne ilişkin diğer hükümlere ise yukarıda yer verilmiştir.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalardan da görüleceği üzere, eşi yurtdışında özel bir firmada çalışan polis memuruna, 2 veya 3 yıl aylıksız izin vermeyi düzenleyen bir hüküm bulunmamaktadır.

Ancak eşinizin 657 sayılı Kanunda belirtilen usullere uyarak istifa etmesi mümkün bulunmaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber