Böbrek taşlarını artık İbn-i Sina kıracak

Vatandaşların en çok sıkıntı çektiği hastalıkların başında gelen böbrek taşları artık İbn-i Sina (Avicenna) adı verilen bir robotla korkulu rüya olmaktan çıkıyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Mayıs 2012 15:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Remzi Sağlam ve ekibinin geliştirdiği robotla hasta kısa süre içerisinde böbrek taşlarından kurtuluyor. Hiçbir cerrahi müdahaleye gerek kalmadan yapılan operasyon sonucunda hasta ertesi gün taburcu ediliyor. Uluslararası tıp kongrelerinde ödül alan Türk yapımı Avicenna robot için başta Almanya ve ABD olmak üzere birçok ülkeden talep geliyor.

Daha önce böbrek taşlarını kırmak için makine yaptıklarını ve bugün başta Türkiye olmak üzere birçok ülkede kullanıldığını hatırlatan Prof. Dr. Sağlam, şimdi de böbrek taşlarının daha kolay kırılmasını sağlayan Avicenna robotu geliştirdiklerini bildirdi. Robota İbn-i Sina'nın batıdaki adı olan Avicenna adını verdiklerini hatırlatan Sağlam, sistemle böbrek içine girip, lazer yardımı ile taşları parçaladıklarını ifade etti. Avicenna robotun üroloji doktorlarına oturdukları yerde, joystik yardımı ile ameliyat yapma şansı verdiğini ifade eden Sağlam, istenildiği takdirde sistem sayesinde uzaktan da ameliyat yapılabileceğini kaydetti. Sistemin birçok uluslararası tıp kongrelerinde görücüye çıkıp ödül aldığını hatırlatan Sağlam, başta ABD ve Almanya olmak üzere birçok ülkeden sipariş aldıklarını kaydetti. Sistemin hastaya ek bir külfet sunmadığını vurgulayan Prof. Dr. Sağlam, taş operasyonu olan bir hastanın ertesi gün taburcu olduğunu kaydetti. Sistemin uluslararası patenti için de başvuru yaptıklarını aktaran Sağlam, robot sayesinde İbn-i Sina'nın adının yeniden tüm dünyada duyulacağını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber