Abdülkadir El-Cezairi, Bursa'da anıldı

Cezayirin'in milli kahramanı Abdülkadir El-Cezairi, Bursa'da Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın katılımıyla düzenlenen uluslararası sempozyumda anıldı. Bursa'da 3 yıl yaşayan Cezairi için düzenlenen sempozyum yoğun ilgi gördü.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Mayıs 2012 11:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bülent Arınç, Bursa Tayyare Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Uluslararası Abdülkadir El-Cezairi? sempozyumuna katıldı. Sempozyum, Büyükşehir Belediyesi, Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Uluslararası Alaviyya Sufi Derneği ve Şefik Can Uluslararası Mevlâna Eğitim ve Kültür Derneği işbirliğiyle gerçekleştirildi.

Sempozyuma Arınç'ın yanı sıra Mescidi Aksa imamlarından Muhammed Jamel ABdulhonnoud, Senegal Eski Başbakanı Djibril Sene, Vali Şahabettin Harput, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve Arap ülkelerinden gelen davetliler de katıldı.

Arınç, sempozyum öncesi, 'Bir Adam Bir Kader Bir Mesaj' sergisinin açılışını yaptı. Sergiyi gezen Arınç, Abdulkadir El Cezairi'nin hayatından kesitleri içeren fotoğraflar hakkında bilgi aldı. Ardından sempozyuma geçildi. Sempozyum, Mescidi Aksa imamlarından Muhammed Jamel Abdulhonnoud'in Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Vali Şahabettin Harput, Vali Şahabettin Şahabettin Harput, Cezairi'nin ilkeleri ve felsefesinin dünyanın kurtuluşu olduğunu belirtti. Üç yıl Bursa'da kalan Cezairi'ye Bursa'nın kucak açtığını anlatan Vali Harput, anma şerefiyle de bir kez daha şereflenildiğini ifade etti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, geçmişte Bursa'da misafir edilen önemli bir şahsiyeti andıkların hatırlatarak, Cezairi'ni adını 2005 yılında bir caddeye verdiklerini hatırlattı.

Altepe, ?Bağımsızlık konusunda dünyaya örnek olan bir şahsiyet. Bir devlet adımları, komutanlığı yanında önemli bir düşünür olan şair, Bursa'ya dair eserleri olan bir şahsiyet. Cezair devletinin temelin atmıştır, dine bağlılığı ile ün salmıştır.? dedi.

Şefik Can Uluslararası Mevlânâ Eğitim Ve Kültür Derneği Başkanı, muhterem H.Nur Artıran ise Cezairi'nin büyük mütefekkir olduğu gibi devrenin büyük bir komutanı olduğunu dile getirdi.

Çok zor şartlarda dahi insanı ve insani değerleri koruyan birisi olduğunu vurgulayan Cezairi, ?Herhangi birisi çok iyi bir asker aynı zamanda alim ve şair olabilir. Ama Emir hazretleri saydığımız bu hasletleri yüksek şahsında toplayan ender insanlardan birisidir. Onun yüksek manevi kimliği ile ilgili yeterli derecede araştırma yapıldığı söylenemez. O nedenle onun manevi görüş ve düşüncelerine ağırlık verilmesidir. Düşmanlarının bile hayranlıkla söz ettiği insani ilkelerinin günümüz gençlerine anlatmak. Geleceğe güvenle bakan, ilkeli genç nesiller yetişmesine katkıda bulunmaktır.?

Uluslararası Alaviyya Sufi Derneği Başkanı Khaled Bentounes da 160 yıl önce Bursa'da yaşayan Cezairi'nin 160 yıl sonra hala Bursa'da hissedilmesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Bentounes, ?2 yıl Bursa'da yaşayan Emir'in düşüncesi, felsefesi, bizi yüceltmek birlikte yaşamak yönündedir. Emir'in bir misyonu vardı. Emir, sadece aydın filozof bir kişilik değildi, Hz. Muhammed(sav)'in mesajını aktarmaya çalışırdı. Bu mesaj evrensel ve sıcak bir mesajdır. Emir bizi kıbleye yönlendiriyor. İnsanlara kıbleyi gösteriyor.? diye konuştu.

Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Doç. Dr. Salih Çift, geç kalınmasına rağmen ilk defa bu kapsamda bir sempozyum düzenlendiğini dile getirdi.

ABDÜLKADİR EL-CEZAİRİ

Abdulkadir El-Cezairi, 1807?1883 yılları arasında yaşayan ve Cezâyir'in bağımsızlığı için mücadele eden bir milli kahramandır. Bursa'da yaklaşık üç yıl yaşayan ve ayrıldıktan sonra da bu şehre duyduğu sevdayı dile getiren şiirler yazan Emîr Abdülkâdir el-Cezâirî'nin adı şehirde bir cadde de yaşatılmaktadır. Türkiye'de fazla tanınmayan Emir adına birçok Avrupa ülkesinde ve Amerika'da meydan, cadde, köy, kasaba, üniversite kurulmuştur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber