Ergenekon Davası'nda gizli tanık Gurbet dinlendi

İstanbul 13.Ağır Ceza Mahkemesi'de görülen 61'i tutuklu 256 sanıklı Ergenekon Davası'nın 180.duruşması başladı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 11 Mayıs 2012 14:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nin yanında bulunan büyük salonda yapılan duruşmada CHP İzmir Milletvekili gazeteci Mustafa Balbay, gazeteci Tuncay Özkan, Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin, İbrahim Şahin, Danıştay Saldırısı dosyası sanığı Alparslan Arslan'ın da aralarında bulunduğu 38 tutuklu sanık hazır bulundu.

Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, emekli Orgeneral Hasan Iğsız, emekli Albay Dursun Çiçek, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal ve emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün de aralarında bulunduğu 18 tutuklu sanık ile duruşmalardan men cezası verilen tutuklu sanıklar İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek, Hikmet Çiçek, Osman Yıldırım, Semih Tufan Gülaltay, Mehmet Zekeriya Öztürk duruşmaya katılmadı. Duruşmada, Odatv Davası'nın tutuklu bu davanın tutuksuz sanığı Yalçın Küçük de hazır bulundu.

"GAZİ OLAYLARININ KONTRGERİLLA EYLEMİ OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜŞTÜK"

Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, gizli tanık Gurbet'in dinleneceğini belirtti. Sesi ve görüntüsü bozularak duruşma salonunda bulunan ekrana yansıtılan gizli tanık Gurbet, MLKP terör örgütünün kurucularından olduğunu söyledi. Gurbet, MLKP'de üst düzeyde faaliyet gösterdiğini ancak 1998 yılında MLKP'nin karmaşık ilişkilerinin farkına vardığını bu nedenle ayrılarak yurtdışına yerleştiğini söyledi. 12 Mart 1995'de meydana gelen Gazi Olayları ile ilgili bildiklerini anlatmak için kendi isteği ile tanık olmak istediğini söyleyen Gurbet, "Gazi olaylarından sonra MLKP olarak yaptığımız değerlendirmelerde bazı karanlık noktaların olduğu ortaya çıkmıştı. Olayın bir kontrgerilla eylemi olduğunu düşünmüştük. Kahvenin taranacağının önceden MLKP Gazi örgütlenmesi tarafından bilinmesine rağmen, Gazi dışındaki hiçbir üst düzey yöneticinin bu durumdan haberdar edilmemiş olması, bu karanlık noktalardan en belirginiydi" dedi.

"HASAN OCAK'IN KATİLLERİNİ ERGENEKON'DA ARAMANIZ GEREKİYOR"

Gizli tanık Gurbet, Gazi olaylarının ardından 17 yıl önce cesedi kimsesizler mezarlığından bulunan Hasan Ocak'ın MLKP'nin il yönetiminde olduğunu belirterek, "Gazi Mahallesi örgütlenmesinden sorumlu Hasan Ocak, olaylardan hemen sonra örgütün üst düzey sorumlularını bilgilendirmiştir. Hasan Ocak, Gazi Mahallesi'ne saldırı olacağını gün ve saat olarak bilmekteyken ve saldırı öncesi bildirileri hazırlatmışken, bu bilgiyi örgütün üst yönetimiyle paylaşmamıştır. Hasan Ocak, daha sonra kendisini kullananlar tarafından kaçırılarak, kaybedilmiş ve susturulmuştur. Hasan Ocak'ın kattillerini Ergenekon da aramanız gerekiyor" diye konuştu. Gizli tanık Gurbet, "Veli Küçük nerede görev yapmışsa sol örgütler orada güçlenmiştir. Gazi olayları davası neden Trabzon'a alınmıştır. Çünkü Veli Küçük o dönem o bölgelerden sorumluydu. MLKP Türkiye'de o kadar dağ varken neden Samanlı dağlarına sığınak yaptı. Küçük o dönemde Sakarya, Bilecik bölgesinde görevliydi. Pamukova'da Türkiye'nin en büyük askeri sığınağı vardı. Amaç o sığınağı havaya uçurmaktı" dedi. Duruşmaya öğle arası verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber