MEB'e Devredilen Okullara İlişkin Kanun Tasarısının Metni

Daha önce ikili protokollerle, kamu kurum ve kuruluşları bünyesindeki okullar MEB'e devredilmişti. Ancak, düzenlemeye ilişkin Kanun bir türlü hazırlanmadığı için özellikle de bu okullarda görevli öğretmenler mağdur olmuştu. Nihayet, konuya ilişkin kanun tasarısı hazırlanmış olup, Bakanlar Kurulunca TBMM'ye sevk edilmiştir. Kanun tasarısının tam metnini görmek için başlığa tıklayın.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 09 Haziran 2005 17:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KAMU KURUM VE KURULUŞLARINA BAĞLI OKULLARIN MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞINA DEVREDİLMESİ İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI

Amaç
Madde 1-
Bu Kanunun amacı, kamu kurum ve kuruluşlarına bağlı okullar ile bu okulların bünyesindeki döner sermaye işletmelerinin Millî Eğitim Bakanlığına devredilmesine ilişkin esas ve usulleri belirlemektir.

Kapsam
Madde 2-
Bu Kanun, Türk Silâhlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı okullar hariç olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarına bağlı okullar ile bu okulların personelini, bünyelerindeki döner sermaye işletmelerini, motorlu taşıtlar dahil taşınır ve taşınmaz mallarını ve bunlara ait bütçe ödeneklerini kapsar.

Tanımlar
Madde 3-
Bu Kanunda yer alan;
a) Bakanlık: Millî Eğitim Bakanlığını,
b) Kurum: Eleman yetiştirmek üzere okul açmış kamu kurum ve kuruluşlarını,
c) Okul: Kurumların eleman yetiştirmek üzere açtıkları Anadolu Meteoroloji Meslek Lisesi, Anadolu Tapu ve Kadastro Meslek Lisesi ile sağlık, tarım ve adalet meslek liselerini,
d) Personel: Okullarda ve bu okulların bünyelerinde bulunan döner sermaye işletmelerine ait kadrolarda bulunanları,
e) Komisyon: Devredilecek okullar için Bakanlıktan iki, devreden kurumdan iki, Maliye Bakanlığından bir olmak üzere beş temsilciden oluşan ve başkanlığını Maliye Bakanlığı temsilcisinin yürüttüğü komisyonu,
ifade eder.

Okulların ve döner sermaye işletmelerinin devri
Madde 4-
Komisyonlarca verilecek karar sonucunda taşınmaz malları devir dışı bırakılanlar hariç; okullar ve bünyelerinde bulunan döner sermaye işletmeleri, taşıtlar dahil her türlü taşınır ve taşınmaz mallar ve bütçe ödenekleri hak ve yükümlülükler ile birlikte bedelsiz olarak Bakanlığa devredilir. Komisyonlar tarafından devrine karar verilen okulların devre konu taşınırları, taşınmaz malları ve taşıtları tespit edilip tutanağa bağlanarak işlemler yürütülür.

Komisyonlar, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren onbeş gün içinde kurulur ve çalışmalarını en geç üç ay içerisinde sonuçlandırır.

Bu Kanunla Bakanlığa devredilen okullar ile bunlara ait döner sermaye işletmelerinin kullanımındaki taşınmaz mallardan tapu sicilinde mülkiyeti kamu kurum ve kuruluşlarına ait olanlar tapuda resen Hazine adına tescil edilir. Devredilen okullar ile bunlara ait döner sermaye işletmeleri ve taşınmaz malları Bakanlığa tahsis edilmiş sayılır.

Kurumlardan devredilen okullarda istihdam edilen personele ait ödenekler ile bu okullardaki her türlü mal ve hizmet alımları ve sermayeye ilişkin olarak belirlenmiş bütçe ödeneklerinin devir tarihi itibarıyla kalan tutarı, devirle birlikte Bakanlık bütçesine aktarılır.

Devredilen okullar ve bünyelerinde bulunan döner sermaye işletmeleriyle ilgili olarak; kurumlar tarafından yapılmış olan sözleşmeler, kredi anlaşmaları, devam eden yatırım projeleri, kurumların leh ve aleyhine açılmış ve açılacak olan davalar ile icra takipleri, bütün hak, yetki, yükümlülük, alacak ve borçlarıyla birlikte Bakanlığa geçer.

Bu Kanunda öngörülen bütün geçiş, devir, temlik ve intikal işlemleri ile bunlara ilişkin kâğıtlar her türlü vergi, resim, harç, ücret ve fondan müstesnadır.

Kadroların aktarılması ve personelin nakli
Madde 5-
Kurumlara bağlı okullar ile bu okulların bünyelerinde bulunan döner sermaye işletmelerinde görev yapan personel Bakanlığa devredilmiştir.

Devredilen okul ve döner sermaye işletmelerinde ekli (1) sayılı listelerde yer alan kadrolar, 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayılı cetvelin ilgili bölümünden çıkarılarak iptal edilmiştir. Bu Kanuna ekli (2) sayılı listelerde yer alan kadrolar ihdas edilerek 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayılı cetvelin Millî Eğitim Bakanlığına ait bölümüne eklenmiştir. Okulların okul müdürü, okul müdür yardımcısı, müdür, müdür yardımcısı, Tapu ve Kadastro Meslek Lisesi Müdürü, Meteoroloji Teknik Lise Müdürü, Meteoroloji Teknik Lise Müdür Yardımcısı unvanlı kadrolarında bulunanların görevleri, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte sona erer; bunlar, (2) sayılı liste ile ihdas edilen öğretmen unvanlı kadrolara, kadro ve görev unvanları değişmeyenler ise Bakanlığa ait aynı unvanlı kadrolara atanmış sayılırlar.

Okulların sürekli işçi kadrolarında çalışanlar, kadroları ile birlikte Bakanlığa devredilir. Bu fıkra hükümlerine göre Bakanlığa geçmek istemeyen işçilerin kanunî hakları kurumlarınca ödenerek kurumlarıyla ilişikleri kesilir.

İkinci fıkra uyarınca Bakanlık kadrolarına atanan personelden kadro ve görev unvanları değişenlerin, atandıkları yeni kadrolarının aylık, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatları ile diğer malî hakları toplamının (fazla çalışma ücreti, fiilen yapılan ders karşılığı ödenen ek ders ücreti ve döner sermaye payı ödemesi hariç) net tutarının, eski kadrolarına bağlı olarak en son ayda almakta oldukları aylık, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatları ile diğer malî haklarının toplam (fazla çalışma ücreti, ek ders ücreti ve döner sermaye payı ödemesi hariç) net tutarından az olması halinde aradaki fark; fark giderilinceye kadar atandıkları kadrolarda kaldıkları sürece herhangi bir kesintiye tâbi tutulmaksızın tazminat olarak ödenir.

Devredilen personelin devirden önce görev yaptığı kurumlarda geçen hizmet süreleri Bakanlıkta geçmiş sayılır.

Eğitim ve öğretimde işbirliği
Madde 6-
Kurumlar, insan gücü planlaması, öğretim programlarının hazırlanması ve geliştirilmesi ile programların uygulanması konusunda Bakanlıkla işbirliği yapar.

Okulların meslek dersleri öğretmeni ihtiyacının karşılanamaması durumunda ilgili kurumlar, ihtiyaç duyulan alanlarda nitelikleri Bakanlıkça belirlenen personelin bu okullarda görevlendirilmesi için gerekli desteği sağlar.

Madde 7- 19/7/1943 tarihli ve 4486 sayılı Teknik Ziraat ve Teknik Bahçıvanlık Okulları Kanunu yürürlükten kaldırılmıştır.

Madde 8- 5/3/1964 tarihli ve 439 sayılı Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Yüksek ve Orta Dereceli Okullar Öğretmenleri ile İlkokul Öğretmenlerinin Haftalık Ders Saatleri ile Ek Ders Ücretleri Hakkında Kanunun 15 inci maddesinin ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

Madde 9- 29/3/1984 tarihli ve 2992 sayılı Adalet Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanunun 20 nci maddesinin (d) bendinde yer alan "adalet meslek okulları ile" ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.

Madde 10- 26/9/1984 tarihli ve 3045 sayılı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Kuruluşu ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanunun 3 üncü maddesinde yer alan "Taşra Teşkilâtı ile doğrudan merkeze bağlı Tapu Kadastro Meslek Liselerinden" ibaresi "Taşra Teşkilatından" olarak değiştirilmiştir.

Madde 11- 7/8/1991 tarihli ve 441 sayılı Tarım ve Köyişleri Bakanlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinin (h) bendinde yer alan "kurslar açmak, bu alanlarda teknisyen yetiştirmek, bu amaçla Millî Eğitim Bakanlığı ve ilgili kuruluşlarla işbirliğinde bulunmak," ibaresi "kurslar açmak veya açtırmak," olarak değiştirilmiş ve aynı maddenin (p) bendinde yer alan "veteriner sağlık teknisyeni ve laborant yetiştirmek, bunlar için gerekli okul ve tesisleri açmak" ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.

Madde 12- 441 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 11 inci maddesinin (f) bendinde yer alan ", Millî Eğitim Bakanlığı ile işbirliği yapmak suretiyle yeni okullar" ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.

Yürürlük
Madde 13- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme
Madde 14- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.


1 SAYILI LİSTE

Kurumu : Tarım ve Köyişleri Bakanlığı
Teşkilatı : Taşra
İPTAL EDİLEN KADROLARIN


SERBEST TUTULAN
KADRO KADRO
SINIFI UNVANI DERECESİ ADEDİ ADEDİ TOPLAM
E.Ö.H. Öğretmen 1 32 32
E.Ö.H. Öğretmen 2 2 2
E.Ö.H. Öğretmen 3 4 4
E.Ö.H. Öğretmen 4 5 5
E.Ö.H. Öğretmen 5 10 10
E.Ö.H. Öğretmen 6 1 1
E.Ö.H. Öğretmen 7 1 1
E.Ö.H. Öğretmen 8 1 1
G.İ.H. Müdür 1 10 10
G.İ.H. Müdür Yardımcısı 1 18 18
G.İ.H. Ayniyat Saymanı 1 3 3
G.İ.H. Ayniyat Saymanı 2 4 4
G.İ.H. Şef 3 9 9
G.İ.H. Şef 4 2 2
G.İ.H. Şef 5 2 2
G.İ.H. Şef 7 1 1
G.İ.H. Memur 5 6 6
G.İ.H. Memur 7 1 1
G.İ.H. Memur 9 2 2
G.İ.H. Ambar Memuru 5 2 2
G.İ.H. Ambar Memuru 6 1 1
G.İ.H. Ambar Memuru 7 1 1
G.İ.H. Koruma ve Güvenlik Görevlisi 5 5 5
G.İ.H. Koruma ve Güvenlik Görevlisi 7 7 7
G.İ.H. Koruma ve Güvenlik Görevlisi 9 1 1
G.İ.H. Koruma ve Güvenlik Görevlisi 11 7 7
G.İ.H. Koruma ve Güvenlik Görevlisi 12 1 1
G.İ.H. Daktilograf 10 1 1
G.İ.H. Şoför 5 2 2
G.İ.H. Şoför 6 2 2
G.İ.H. Şoför 7 5 5
SH. Daire Tabibi 3 1 1
SH. Veteriner Hekim 1 14 14
SH. Veteriner Hekim 2 3 3
SH. Veteriner Hekim 3 1 1
SH. Veteriner Hekim 4 3 3
SH. Veteriner Hekim 5 8 8
SH. Biyolog 1 2 2
SH. Biyolog 2 1 1
SH. Veteriner Sağlık Teknikeri 2 1 1
SH. Veteriner Sağlık Teknisyeni 3 4 4
SH. Veteriner Sağlık Teknisyeni 5 1 1
SH. Veteriner Sağlık Teknisyeni 6 1 1
SH. Veteriner Sağlık Teknisyeni 7 1 1
SH. Veteriner Sağlık Teknisyeni 9 4 4
SH. Laborant 3 8 8
SH. Laborant 4 1 1
SH. Laborant 5 2 2
SH. Laborant 9 2 2
T.H. Mühendis 1 12 12
T.H. Mühendis 2 14 14
T.H. Mühendis 3 4 4
T.H. Mühendis 4 6 6
T.H. Mühendis 5 13 13
T.H. Kimyager 5 1 1
T.H. Tekniker 1 1 1
T.H. Tekniker 2 1 1
T.H. Teknisyen 3 24 24
T.H. Teknisyen 4 6 6
T.H. Teknisyen 5 18 18
T.H. Teknisyen 6 1 1
T.H. Teknisyen 7 1 1
T.H. Teknisyen 8 13 13
Y.H. Hizmetli 5 2 2
Y.H. Hizmetli 7 3 3
Y.H. Hizmetli 8 3 3
Y.H. Hizmetli 10 2 2
Y.H. Hizmetli 12 1 1
Y.H. Aşçı 5 3 3
Y.H. Aşçı 7 5 5
Y.H. Bekçi 7 1 1
Y.H. Teknisyen Yardımcısı 5 1 1
Y.H. Teknisyen Yardımcısı 8 1 1
Y.H. Teknisyen Yardımcısı 10 1 1

TOPLAM 345 345


1 SAYILI LİSTE

Kurumu : Tarım ve Köyişleri Bakanlığı

Teşkilatı : Döner Sermaye
İPTAL EDİLEN KADROLARIN

SERBEST TUTULAN
KADRO KADRO
SINIFI UNVANI DERECESİ ADEDİ ADEDİ TOPLAM
G.İ.H. Sayman 5 12 12
G.İ.H. Ambar Memuru 7 12 12
G.İ.H. Veznedar 7 12 12


TOPLAM 36 36


1 SAYILI LİSTE

Kurumu : Adalet Bakanlığı
Teşkilatı : Taşra
İPTAL EDİLEN KADROLARIN


SERBEST TUTULAN
KADRO KADRO
SINIFI UNVANI DERECESİ ADEDİ ADEDİ TOPLAM
E.Ö.H. Öğretmen 1 12 12
E.Ö.H. Öğretmen 2 4 4
E.Ö.H. Öğretmen 3 2 2
E.Ö.H. Öğretmen 4 9 9
E.Ö.H. Öğretmen 5 2 2
E.Ö.H. Öğretmen 6 11 11
E.Ö.H. Öğretmen 7 5 5
E.Ö.H. Öğretmen 8 1 1
G.İ.H. Okul Müdürü 1 3 3
G.İ.H. Okul Müdür Yardımcısı 1 6 6
G.İ.H. Memur 5 3 3
G.İ.H. Memur 7 3 3
G.İ.H. Memur 9 2 2
G.İ.H. Memur 10 3 3
G.İ.H. Memur 11 1 1
G.İ.H. Ambar Memuru 5 3 3
G.İ.H. Ambar Memuru 9 2 2
G.İ.H. İdare Memuru 6 3 3
G.İ.H. İdare Memuru 8 1 1
G.İ.H. İdare Memuru 9 2 2
G.İ.H. İdare Memuru 10 2 2
G.İ.H. Santral Memuru 10 1 1
G.İ.H. Santral Memuru 11 2 2
G.İ.H. Satınalma Memuru 5 1 1
G.İ.H. Satınalma Memuru 8 1 1
G.İ.H. Satınalma Memuru 9 1 1
G.İ.H. Şoför 5 1 1
G.İ.H. Şoför 7 1 1
G.İ.H. Şoför 12 1 1
SH. Sağlık Memuru 7 1 1
SH. Sağlık Memuru 8 1 1
SH. Sağlık Memuru 9 1 1
SH. Sağlık Memuru 10 3 3
T.H. Teknisyen 5 1 1
T.H. Teknisyen 6 1 1
T.H. Teknisyen 9 1 1
Y.H. Hizmetli 5 6 6
Y.H. Hizmetli 7 2 2
Y.H. Hizmetli 8 4 4
Y.H. Hizmetli 9 4 4
Y.H. Hizmetli 11 7 7
Y.H. Hizmetli 12 4 4
Y.H. Aşçı 5 2 2
Y.H. Aşçı 6 1 1
Y.H. Aşçı 10 1 1
Y.H. Aşçı 12 1 1
Y.H. Bekçi 8 1 1
Y.H. Bekçi 10 2 2
Y.H. Bekçi 11 1 1
Y.H. Bekçi 12 2 2
Y.H. Kaloriferci 10 1 1
Y.H. Kaloriferci 12 2 2
Y.H. Teknisyen Yardımcısı 9 1 1
Y.H. Teknisyen Yardımcısı 10 1 1

TOPLAM 141 141



1 SAYILI LİSTE

Kurumu : Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü
Teşkilatı : Merkez
İPTAL EDİLEN KADROLARIN



SERBEST TUTULAN
KADRO KADRO
SINIFI UNVANI DERECESİ ADEDİ ADEDİ TOPLAM
E.Ö.H. Öğretmen 1 17 17
E.Ö.H. Öğretmen 2 5 5
E.Ö.H. Öğretmen 3 7 7
E.Ö.H. Öğretmen 4 5 5
E.Ö.H. Öğretmen 5 12 12
E.Ö.H. Öğretmen 6 9 9
G.İ.H. Tapu ve Kadastro Meslek.Lisesi Müdürü. 1 1 1
G.İ.H. Okul Müdür Yardımcısı 1 3 3
G.İ.H. Okul Müdür Yardımcısı 2 1 1
G.İ.H. Okul Müdür Yardımcısı 3 1 1



TOPLAM 61 61


1 SAYILI LİSTE
Kurumu : Sağlık Bakanlığı
Teşkilatı : Taşra
İPTAL EDİLEN KADROLARIN

SERBEST TUTULAN
KADRO KADRO
SINIFI UNVANI DERECESİ ADEDİ ADEDİ TOPLAM
E.Ö.H. Öğretmen 1 1426 1426
E.Ö.H. Öğretmen 2 816 816
E.Ö.H. Öğretmen 3 853 853
E.Ö.H. Öğretmen 4 603 603
E.Ö.H. Öğretmen 5 857 857
E.Ö.H. Öğretmen 6 12 12
G.İ.H. Okul Müdürü 1 169 169
G.İ.H. Okul Müdürü 2 11 11
G.İ.H. Okul Müdürü 3 4 4
G.İ.H. Okul Müdür Yardımcısı 1 245 245
G.İ.H. Okul Müdür Yardımcısı 2 62 62
G.İ.H. Okul Müdür Yardımcısı 3 6 6
G.İ.H. Okul Müdür Yardımcısı 4 6 6
G.İ.H. Ayniyat Saymanı 1 15 15
G.İ.H. Ayniyat Saymanı 2 7 7
G.İ.H. Ayniyat Saymanı 3 29 29
G.İ.H. Ayniyat Saymanı 4 11 11
G.İ.H. Ayniyat Saymanı 5 27 27
G.İ.H. Ayniyat Saymanı 7 2 2
G.İ.H. Ayniyat Saymanı 9 1 1
G.İ.H. Şef 3 15 15
G.İ.H. Şef 4 6 6
G.İ.H. Şef 5 11 11
G.İ.H. Şef 7 1 1
G.İ.H. Memur 5 96 96
G.İ.H. Memur 7 26 26
G.İ.H. Memur 10 14 14
G.İ.H. Ambar Memuru 5 28 28
G.İ.H. Ambar Memuru 7 4 4
G.İ.H. Daktilograf 5 21 21
G.İ.H. Daktilograf 7 4 4
G.İ.H. Daktilograf 10 9 9
G.İ.H. V.H.K.İşletmeni 4 2 2
G.İ.H. V.H.K.İşletmeni 7 1 1
G.İ.H. Şoför 5 17 17
G.İ.H. Şoför 7 17 17
T.H. Teknisyen 3 5 5
T.H. Teknisyen 4 3 3
T.H. Teknisyen 5 14 14
T.H. Teknisyen 7 1 1
Y.H. Hizmetli 5 104 104
Y.H. Hizmetli 7 97 97
Y.H. Hizmetli 10 146 146
Y.H. Hizmetli 12 152 152
Y.H. Aşçı 5 3 3
Y.H. Aşçı 7 4 4
Y.H. Aşçı 12 2 2
Y.H. Bekçi 5 1 1
Y.H. Terzi 5 2 2
Y.H. Terzi 7 2 2
Y.H. Terzi 10 4 4
Y.H. Terzi 12 1 1
Y.H. Teknisyen Yardımcısı 5 6 6
Y.H. Teknisyen Yardımcısı 7 4 4

TOPLAM 5985 5985




1 SAYILI LİSTE

Kurumu : Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü
Teşkilatı : Merkez
İPTAL EDİLEN KADROLARIN


SERBEST TUTULAN
KADRO KADRO
SINIFI UNVANI DERECESİ ADEDİ ADEDİ TOPLAM
E.Ö.H. Öğretmen 1 7 7
E.Ö.H. Öğretmen 2 2 2
E.Ö.H. Öğretmen 3 1 1
E.Ö.H. Öğretmen 4 1 1
E.Ö.H. Öğretmen 5 1 1
E.Ö.H. Öğretmen 6 3 3
E.Ö.H. Öğretmen 7 1 1
G.İ.H. Meteoroloji Teknik Lise Müdürü 1 1 1
G.İ.H. Meteoroloji Teknik Lise Md.Yrd. 1 3 3
G.İ.H. Şef 3 1 1
G.İ.H. Ambar Memuru 5 1 1
G.İ.H. Daktilograf 5 1 1
T.H. Teknisyen 3 1 1
Y.H. Hizmetli 6 2 2
Y.H. Hizmetli 7 1 1
Y.H. Hizmetli 8 1 1
Y.H. Hizmetli 12 7 7
Y.H. Teknisyen Yardımcısı 5 1 1
Y.H. Teknisyen Yardımcısı 6 1 1
Y.H. Teknisyen Yardımcısı 8 1 1

TOPLAM 38 38


2 SAYILI LİSTE

Kurumu : Millî Eğitim Bakanlığı
Teşkilatı : Taşra
İHDAS EDİLEN KADROLARIN


SERBEST TUTULAN
KADRO KADRO
SINIFI UNVANI DERECESİ ADEDİ ADEDİ TOPLAM
E.Ö.H. Öğretmen 1-9 5290 5290
G.İ.H. Ayniyat Saymanı 1 18 18
G.İ.H. Ayniyat Saymanı 2 11 11
G.İ.H. Ayniyat Saymanı 3 29 29
G.İ.H. Ayniyat Saymanı 4 11 11
G.İ.H. Ayniyat Saymanı 5 27 27
G.İ.H. Ayniyat Saymanı 7 3 3
G.İ.H. Şef 3 25 25
G.İ.H. Şef 4 8 8
G.İ.H. Şef 5 15 15
G.İ.H. Memur 5 105 105
G.İ.H. Memur 7 32 32
G.İ.H. Memur 10 20 20
G.İ.H. Ambar Memuru 5 35 35
G.İ.H. Ambar Memuru 7 7 7
G.İ.H. İdare Memuru 5 3 3
G.İ.H. İdare Memuru 7 1 1
G.İ.H. İdare Memuru 10 4 4
G.İ.H. Santral Memuru 10 3 3
G.İ.H. Satınalma Memuru 5 1 1
G.İ.H. Satınalma Memuru 7 2 2
G.İ.H. Koruma ve Güvenlik Görevlisi 5 5 5
G.İ.H. Koruma ve Güvenlik Görevlisi 7 7 7
G.İ.H. Koruma ve Güvenlik Görevlisi 10 9 9
G.İ.H. Daktilograf 5 22 22
G.İ.H. Daktilograf 7 4 4
G.İ.H. Daktilograf 10 10 10
G.İ.H. V.H.K.İşletmeni 4 2 2
G.İ.H. V.H.K.İşletmeni 7 1 1
G.İ.H. Şoför 5 22 22
G.İ.H. Şoför 7 23 23
G.İ.H. Şoför 12 1 1
SH. Daire Tabibi 3 1 1
SH. Veteriner Hekim 1 14 14
SH. Veteriner Hekim 2 3 3
SH. Veteriner Hekim 3 1 1
SH. Veteriner Hekim 4 3 3
SH. Veteriner Hekim 5 8 8
SH. Biyolog 1 2 2
SH. Biyolog 2 1 1
SH. Veteriner Sağlık Teknikeri 2 1 1
SH. Veteriner Sağlık Teknisyeni 3 4 4
SH. Veteriner Sağlık Teknisyeni 5 2 2
SH. Veteriner Sağlık Teknisyeni 7 1 1
SH. Veteriner Sağlık Teknisyeni 9 4 4
SH. Sağlık Memuru 7 2 2
SH. Sağlık Memuru 9 4 4
SH. Laborant 3 8 8
SH. Laborant 4 1 1
SH. Laborant 5 2 2
SH. Laborant 9 2 2
T.H. Mühendis 1 12 12
T.H. Mühendis 2 14 14
T.H. Mühendis 3 4 4
T.H. Mühendis 4 6 6
T.H. Mühendis 5 13 13
T.H. Kimyager 5 1 1
T.H. Tekniker 1 1 1
T.H. Tekniker 2 1 1
T.H. Teknisyen 3 30 30
T.H. Teknisyen 4 9 9
T.H. Teknisyen 5 35 35
T.H. Teknisyen 7 2 2
T.H. Teknisyen 9 14 14
Y.H. Hizmetli 5 114 114
Y.H. Hizmetli 7 115 115
Y.H. Hizmetli 10 155 155
Y.H. Hizmetli 12 164 164
Y.H. Aşçı 5 9 9
Y.H. Aşçı 7 9 9
Y.H. Aşçı 10 1 1
Y.H. Aşçı 12 3 3
Y.H. Bekçi 5 1 1
Y.H. Bekçi 7 2 2
Y.H. Bekçi 10 3 3
Y.H. Bekçi 12 2 2
Y.H. Kaloriferci 10 1 1
Y.H. Kaloriferci 12 2 2
Y.H. Terzi 5 2 2
Y.H. Terzi 7 2 2
Y.H. Terzi 10 4 4
Y.H. Terzi 12 1 1
Y.H. Teknisyen Yardımcısı 5 9 9
Y.H. Teknisyen Yardımcısı 7 7 7
Y.H. Teknisyen Yardımcısı 10 2 2

TOPLAM 6570 6570



2 SAYILI LİSTE

Kurumu : Millî Eğitim Bakanlığı
Teşkilatı : Döner Sermaye
İHDAS EDİLEN KADROLARIN




SERBEST TUTULAN
KADRO KADRO
SINIFI UNVANI DERECESİ ADEDİ ADEDİ TOPLAM
G.İ.H. Sayman 5 12 12
G.İ.H. Ambar Memuru 7 12 12
G.İ.H. Veznedar 7 12 12


TOPLAM 36 36


GENEL GEREKÇE


Ülkemizin, Avrupa Birliğine geçiş sürecinde, Birlik üyeleri içerisinde rekabet edebilmesini sağlayacak en önemli kaynağı, sahip olduğu genç ve dinamik insan gücüdür.
İnsan gücünün kalkınma hamlesine hız kazandıran bir faktör haline dönüşmesi, nitelik ve nicelik açısından yeterli bir eğitimin verilmesiyle mümkün olacaktır. Okul öncesi eğitimden başlamak üzere, eğitimin her kademesinde vatandaşlarımızı 21 inci yüzyılda çağdaşlarıyla rekabet edecek düzeye getirecek nitelikte yetiştirmek hayati bir önem arz etmektedir.
Eğitimin, verimlilikte artış yaparak ekonomik büyümeye katkı sağladığı herkes tarafından kabul edilen bir gerçektir.
Üretim ve hizmet sektörlerindeki teknolojik gelişmeler ve kalite yarışı, iş gücünden beklenilen nitelikleri etkilemekte; değişikliklere uyum sağlayabilen, ekip çalışmasını benimseyen, problem çözebilen, yönetebilen ve benzeri yeteneklere ve yüksek performansa sahip elemanların yetiştirilmesini zorunlu hale getirmektedir.
Sekiz yıllık zorunlu ilköğretime geçilmesinden sonra, ortaöğretimin bir sistem bütünlüğü içinde mesleki ve teknik eğitim ağırlıklı olarak yeniden yapılandırılmasının önemi daha da artmıştır.
Ayrıca; Millî Eğitim Bakanlığı tarafından başlatılan ortaöğretimin, okul türü yerine program türünü esas alan bir yapıya kavuşturulması, mesleki eğitime geniş tabanlı bir temel eğitim programı ile başlanması, uzun dönemli gelişme hedefleri dikkate alınarak yüksek nitelikli insan gücü yetiştirilmesine yönelik çalışmaların aralıksız sürdürülmesinin gerekliliği, meslekî ve teknik eğitimin modernizasyonu, temel eğitim ve meslekî teknik eğitimin güçlendirilmesi projeleri ile Avrupa Birliği standartlarına ulaşılmasının hedeflendiği bir dönemde, ülkemizdeki mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarının Millî Eğitim Bakanlığı yönetimi altında birleştirilmesi kaçınılmazdır.
430 sayılı Tevhidi Tedrisat Kanunu çerçevesinde ortaöğretim düzeyindeki bütün eğitim kurumlarının Millî Eğitim Bakanlığına bağlanması projesi yönündeki çalışmalara paralel olarak Sağlık Bakanlığı ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ile ayrı ayrı protokol imzalayarak kendilerine bağlı okulların devri için gerekli girişimi başlatmışlardır.
Söz konusu okulların Millî Eğitim Bakanlığına devredilmesi hususunda karşılaşılan güçlüklerin ortadan kaldırılması amacıyla hazırlanan Kanun Tasarısı ile, meslekî ve teknik öğretim okul ve kurumlarının eğitim-öğretim ve yönetim hizmetlerinin tek elden yürütülmesi, mevcut kaynakların daha etkili ve verimli kullanılması, uygulamada birlik ve bütünlük sağlanması hedeflenmektedir.

MADDE GEREKÇELERİ

Madde 1- Madde ile; Kanunun amacının kamu kurum ve kuruluşlarına bağlı okullar ile bu okulların bünyesindeki döner sermaye işletmelerinin Millî Eğitim Bakanlığına devredilmesine ilişkin esas ve usullerin düzenlenmesi olduğu öngörülmüştür.

Madde 2- Madde ile; Kanunun kapsamı belirlenerek Türk Silâhlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı okullar hariç olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarına bağlı okullar ile bu okulların personelinin, bünyelerindeki döner sermaye işletmelerinin, motorlu taşıtlar dahil taşınır ve taşınmaz mallarının ve bunlara ait bütçe ödeneklerinin Millî Eğitim Bakanlığına devredilmesi öngörülmüştür.

Madde 3- Madde ile; Kanunda geçen bazı kavramların tanımları yapılmıştır.

Madde 4- Madde ile;

- Oluşturulacak komisyonların, kurumlara bağlı okullar ile bu okulların bünyesinde bulunan döner sermaye işletmelerine ait taşınmaz malların; mevcut durumu, alt yapı konumu, kuruma ait diğer tesislerle entegre durumu, başka bakanlığa ait bina arsasının içinde olması, uluslararası niteliği, eğitim-öğretim çalışmaları yönünden müstakil konuma getirilip getirilemeyeceği, uygulamalı eğitim öğretim çalışmaları yönünden gerekliliği ve benzeri unsurları dikkate alarak söz konusu taşınır ve taşınmazların Millî Eğitim Bakanlığına devredilip devredilmeyeceğine karar vermeleri,

- Devrine karar verilen okulların devre konu taşınırlarının, taşınmaz mallarının ve taşıtlarının komisyon tarafından tespit edilmesi ve yapılacak işlemlere esas olmak üzere tutanaklara bağlanması,

- Kurumlara bağlı olup Millî Eğitim Bakanlığına devri uygun görülen okullar ile bu okulların bünyesinde bulunan döner sermaye işletmelerinin ve bunlara ait her türlü hak ve yükümlülüklerin, taşınır ve taşınmaz malların bedelsiz olarak Bakanlığa devir edilmesi,

- Komisyonların kuruluş ve çalışma süreleri,

- Bakanlığa devredilecek okullar ile bunlara ait döner sermaye işletmelerinin kullanımındaki taşınmaz mallardan tapu sicilinde mülkiyeti kamu kurum ve kuruluşlarına ait olanların tapuda resen Hazine adına tescilinin yapılarak Bakanlığa tahsis edilmesi,

- Bu okullarda istihdam edilen personele ait ödeneklerin, her türlü mal ve hizmet alımları ile sermayeye ilişkin olarak belirlenmiş bütçe ödeneklerinin devir tarihindeki kalan tutarının Bakanlık bütçesine aktarılması,

- Bakanlığa devredilecek okullar ve bünyesindeki döner sermaye işletmeleriyle ilgili olarak kurumlarca yapılmış sözleşmeler, kredi anlaşmaları, devam eden yatırım projeleri, kurumların leh ve aleyhine açılmış ve açılacak davalar ile icra takiplerinin bütün hak, yetki, yükümlülük, alacakları ve borçlarıyla birlikte Bakanlığa geçmesi,

- Bakanlığa devir kapsamında yer alan bütün geçiş, devir, temlik ve intikal işlemleri ile bunlara ait kâğıtların her türlü vergi, resim, harç, ücret ve fondan müstesna sayılması,

hükme bağlanmıştır.

Madde 5- Madde ile; kurumlara bağlı okullar ile bu okulların bünyelerinde bulunan döner sermaye işletmelerinde görev yapan personele ilişkin düzenleme yapılmıştır.

Okulların okul müdürü, okul müdür yardımcısı, müdür, müdür yardımcısı, Tapu ve Kadastro Meslek Lisesi Müdürü, Meteoroloji Teknik Lise Müdürü, Meteoroloji Teknik Lise Müdür Yardımcısı unvanlı kadrolarında bulunanların görevlerinin Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte sona ermesi ve ihdas edilen öğretmen unvanlı kadrolara, kadro, unvan ve görevleri değişmeyenlerin ise Millî Eğitim Bakanlığına ait aynı unvanlı kadrolara atanmaları öngörülerek eğitim kurumlarının yöneticilerine ilişkin mevzuatla belirlenen ve halen Bakanlığa bağlı eğitim kurumlarında benzer görevleri yürütenlerle aynı hukuki statüye sahip olmaları ve müdür ve müdür yardımcılığı görevlerini de 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 88 inci maddesine uygun olarak ikinci görev kapsamında yürütmeleri sağlanmıştır. Bu hükümle, devre konu okulların yönetim kademelerinde görev yapanların Millî Eğitim Bakanlığına bağlı diğer okulların yönetim kademelerinde görev yapanlardan farklı hizmet sınıflarında olmalarından kaynaklanacak sorunların önüne geçildiği gibi yer değiştirme ve görevde yükselme gibi uygulamalar ile eğitim-öğretim hizmetleri sınıfına ait diğer mali ve sosyal haklardan yararlanmaları da temin edilmiştir.

Ayrıca, işçi kadrolarında çalışanların Bakanlığa geçmek istememeleri halinde kurumlarınca kanuni haklarının ödenerek kurumlarıyla ilişkilerinin kesilmesi hükme bağlanmıştır.

Bakanlığa atamaları yapılan, hizmet sınıfı, kadro unvanı ve derecesi değişenler de dahil Bakanlığa devredilen personelin eski kadrolarında iken almış oldukları aylık, ek gösterge ve her türlü mali haklarının devre bağlı olarak atandıkları kadrolarda kaldıkları sürece saklı tutulması sağlanmış ve personelin devirden önce görev yaptığı kurumlarda geçen hizmet sürelerinin Bakanlıkta geçmiş sayılması hükme bağlanmıştır.

Madde 6- Madde ile; Bakanlığa devredilen ancak bünyelerinde uygulanan eğitim öğretim programları ile bu programların uygulanması, geliştirilmesi, uygulanan program türlerine göre ülkemizin insan gücü ihtiyacının belirlenmesi, konusunda kurumlar ve Bakanlık arasında işbirliği yapılması, okulların eğitim-öğretim faaliyetlerinin istenilen nitelikte gerçekleştirilmesi hususunda kurumların uzman kadrolarından meslek öğretmeni olarak faydalanılması hükme bağlanmıştır.

Madde 7- Madde ile; 4486 sayılı Teknik Ziraat ve Teknik Bahçıvanlık Okulları Kanununun yürürlükten kaldırılması öngörülmüştür.

Madde 8- Madde ile; 439 sayılı Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Yüksek ve Orta Dereceli Okullar Öğretmenleri ile İlkokul Öğretmenlerinin Haftalık Ders Saatleri ile Ek Ders Ücretleri Hakkında Kanunun 15 inci maddesinin Tarım ve Köyişleri Bakanlığına bağlı okullara ilişkin ikinci fıkrasının yürürlükten kaldırılması öngörülmüştür.

Madde 9- Madde ile; 2992 sayılı Adalet Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanunun 20 nci maddesinin (d) bendinde yer alan okul açma ve eğitim yapmaya ilişkin hükümlerin yürürlükten kaldırılması öngörülmüştür.

Madde 10- Madde ile; 3045 sayılı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Kuruluşu ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanunun 3 üncü maddesinde yer alan okul açma ve eğitim yapmaya ilişkin hükümlerin yürürlükten kaldırılması öngörülmüştür.

Madde 11- Madde ile; 441 sayılı Tarım ve Köyişleri Bakanlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinin (h) bendinde yer alan okul açma ve eğitim yapmaya ilişkin hükümlerin yürürlükten kaldırılması öngörülmüştür.

Madde 12- Madde ile; 441 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 11 inci maddesinin (f) bendinde yer alan okul açma ve eğitim yapmaya ilişkin hükümlerin yürürlükten kaldırılması öngörülmüştür.

Madde 13- Yürürlük maddesidir.

Madde 14- Yürütme maddesidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber