Yemen Turizm Bakanı Taki, Diyarbakır Valisi Toprak'ı ziyaret etti

Yemen Turizm Bakanı Mottahar Taki, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak'ı makamında ziyaret etti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Mayıs 2012 18:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yemen Turizm Bakanı Mottahar Taki Orsakon tarafından düzenlenen 1. Uluslararası Diyarbakır Sağlık Turizm Kongresi'ne katılma amacıyla Diyarbakır'a geldi.

Diyarbakır'ın küçük bir şehir olduğunu zannettiklerini kaydeden Taki, Yemen ve Diyarbakır'ın eski tarihlere dayanan güçlü ve köklü bağlarının olduğunu ifade etti. Yemen'deki farklı şehirlerde Osmanlı döneminden kalma eserlerin bulunduğunu söyleyen Taki, Vali Toprak'a kendilerini kabul ettiği için teşekkür etti. Vali Toprak ise Yemen'in kardeş ülkeler arasında yer aldığını dile getirerek kendilerini ağırlamaktan dolayı mutluluk duyduklarını kaydetti. Toprak, ?Yemenli kardeşlerimizin tarihi ve kültürel dostluklarında bugüne kadar uzanan yolculuklarında hakikaten önemli çalışmalar yürütülmüş. Tarihin derinliklerinden gelen o Yemenli kardeşlerimize olan duygu bugüne kadar güzel bir şekilde gelmiştir.? dedi.

Yemen Cumhuriyeti'nin istikrarına, birliğine ve beraberliğine inandıklarını kaydeden Toprak, ?Yemenli bir kardeşimiz üzüldüğünde üzülüyor, sevindiğinde de seviniyoruz. Şüphesiz ki tarihin derinliklerinden gelen bu güzel ilişkinin ve kadim dostluğun hep birlikte bugünün dünyasında daha da güzel işbirliklerine de yönlendirmemiz gerekiyor. İki ülke arasındaki ekonomik dış ticaret hacmi 330-350 milyon dolar arasında, bizim ihracatımız yönünde bir rakam olduğunu gördüm.? şeklinde konuştu.

?DİYARBAKIR TARİHİN TAŞLARA YAZILDIĞI KENT DİYE GEÇİYOR?

Diyarbakır'da 33 medeniyetin izinin bulunduğunu ifade eden Toprak, 639 yılında Müslümanların ilk fethin yapıldığı yer olduğunu söyledi. Diyarbakır surlarında 33 medeniyetin işlemeleri olması nedeniyle tarihin taşlara yazıldığı kent olduğunu anlatan Toprak şunları kaydetti: ?Özellikle Surların içerisindeki alanda han, hamam, kervansaray cami, medrese, çeşmeler ve bunları bütünleyen diğer eserler ve diğer inanç unsurlarının abideleri de olmak üzere çok tarihi ve geçmişimizin örneklerini canlı olarak Sur içerisinde görmekteyiz.?

Yemen Turizm Bakanı Mottahar Taki, Vali Toprak'a Yemen'in evlerini sembolize eden bir hediye verdi. Toprak ise konuk Bakan'a Diyarbakır'ın tarihi mekanlarından Malabadi Köprüsü, Dört Ayaklı Minare, Ulu Cami ve On Gözlü Köprü'nün bulunduğu bir kolaj çalışması hediye etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber