Kalan 18 bin 500 okula yıl sonuna kadar internet bağlanacak

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Haziran 2005 15:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, kırsal kesimde kalan 18 bin 500 okula yıl sonuna kadar internet bağlantısının yapılacağını, yüzde 52'si 25 yaşın altında olan genç nüfusun doğru yönlendirilmesi halinde, Türkiye'nin hızla kalkınacağını söyledi.

Türkiye Bilişim Derneği Eskişehir Şubesi'nin Anemon Hotel'de organize ettiği "BİLTEK-2005 Uluslararası Bilişim Kongresi"nde konuşan Ulaştırma Bakanı Yıldırım, bu yüzyılın en önemli konularından biri olan bilgi ve iletişim alanındaki gelişmelerin baş döndürücü hızda olduğunu belirtti. Türkiye'de de 2 yıl önce E-Dönüşüm İcra Kurulu'nun oluşturulduğunu hatırlatan Binali Yıldırım, "Planımızı, yatırımlarımızı, ufkumuzu bu gelişmeler göz önünde bulundurarak yapmak zorundayız. Devlet politikası olarak belirlenen bilim ve teknolojiyi yaygınlaştırmak, güçlü hale getirmek için yasal altyapıları tamamlayarak, tabana ve halka nasıl yaygınlaştıracağımızın çalışmalarını yapmaktayız. Hükümetimiz, bilişim teknolojilerinin geliştirilmesi için ulusal bir planın adımlarını attı. Programımızda kısa, orta ve uzun vadede 70'den fazla eylem vardır. Ayrıca, hükümetimiz ilk defa 439 trilyon Ar-Ge faaliyetleri için genel bütçeye para koydu. Bu, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir ilktir. Bunun iyi değerlendirilmesi lazım. Bu para kullanılmazsa yazık olur. Türkiye'de 10 milyar dolar olan cılız pazarı büyütmek için genç arkadaşlarımız proje üretip mücadele etmek zorunda. Altyapı, yetişmiş insan, üretici, girişken, mücadeleci bir gençliğimiz var. Başka ülkelere nasip olmayan yüzde 52'si 25 yaşın altında olan nüfus potansiyelini doğru yönlendirmek, ülkemizi zıplatacaktır. Bu sektörde büyük paralara ihtiyaç yok. Bunun sermayesi insan, beyin" dedi.

Türk Telekom'un altyapısını kullanarak Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı 15 milyon öğrencinin eğitim gördüğü 20 bin okula geniş bantlı, hızlı internet bağlantısı yapıldığını kaydeden Bakan Yıldırım, kırsal kesimde kalan ve öğrenci sayısı yüzde 20'yi oluşturan 18 bin 500 okulda ise, yıl sonuna kadar internet bağlantılarının tamamlanacağını açıkladı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Sinsi ve Bilişimin GAP Projesi" olarak nitelendirdiği söz konusu projenin maksadının, sadece okullara internet bağlamak olmadığını, çocukların teknolojiye yabancı kalan ebeveynlerini bilişimle buluşturmasının hedeflendiğini anlattı.

"ARTIK ELEŞTİRMİYOR, E-DEVLET YAPIYORUZ"
Yıldırım, bugüne kadar her şeyin eleştirildiğini kaydederek, "Artık eleştirmiyor, e-devlet yapıyoruz. Eleştirme zamanı bitti, e-devlet portalımızı kurma zamanı geldi. Vatandaşımız niye gelişmiş ülkelerde olduğu gibi günlük hayatında devlet, piyasayla olan işlerinin yüzde 60-70'ini ofisinden, seyahat ederken cep telefonundan yapmasın? Bunun olmaması için bir neden yok. Bunlar bizim politikalarımızla da örtüşmektedir. Bilişim alanı halkımızın refahı, gelişmesi için en etkin şekilde kullanılabilir hale gelmelidir. Elektronik İmza Kanunu da çıktı, yönetmeliği tamamlandı. Yetkili firmalar sertifikalarını Telekom'dan aldılar. Telekomünikasyon sektörünün Türkiye'de serbestleşme ve özelleşme sürecinin de sonuna gelmiş bulunuyoruz. Ocak-2004 tarihi itibariyle Türkiye'de telekomünikasyon alanındaki tekel tamamen sona erdi. İnternet temini, cep telefonu her türlü data hizmetleri tamamen serbestleşti. Bunun oturması ve ülkeye uygun bir pazar potansiyeline kavuşması bugün için ne yazık ki mümkün olmadı. Bunun sebebi de, bu alandaki serbestleşmenin gecikmiş olmasından kaynaklanmaktadır. Diğer gelişmiş ülkelerin olumsuz tecrübeleri bizim için avantaj haline dönüşmesi, bunun olumlu tarafıdır" şeklinde konuştu.

Tüm okullarda teknoloji sınıfı ve laboratuar tesis etme projesine de bugüne kadar 2 katrilyon lira maddi destek sağlandığını vurgulayan Bakan Binali Yıldırım, halkın bilişime, iletişime, eğitime büyük katkı sağladığının altını çizdi.

Yıldırım, Haberleşme Kanunu'nun gelişen teknolojinin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde düzenlenerek parlamentoya sunulduğunu dile getirdi ve şunları söyledi:
"Türk Telekom'un gelişen teknoloji karşısında sabit hatlı telefon bağlama işinin dışında, başka bir alanın artık gözetilmesi, oraya da yoğunlaşmasının zamanının geldiği bir gerçektir. Bugün gelişmiş ülkelerde cep telefonu, artık sabit abonelerin çok üzerine çıktı. Türkiye'de de durum farklı değildir. Türkiye'de sabit telefon abone sayısı 20 milyondur, hatta düşme eğilimine girdi. Ancak, cep telefonu abone sayısı 35 milyonu aştı. Bu gerçeği görüp telekomünikasyon sektörünün buna göre planlamasının, buna göre geleceğinin hazırlaması gerekir. Muazzam altyapısı olan Türk Telekom, hiç hayalimizde olmadığı şekilde, bir den bire çok daha zayıflar, kan kaybetmeye başlayabilir. Bu gerçekten hareketle Türk Telekom, data kısmına daha fazla yoğunlaşmaya başladı. Bu anlamda Türkiye, ADSL geniş bant internet erişiminde son 1.5 yılda yaptığı yatırımlarla, yüzde 800 büyüme oranıyla dünya şampiyonu oldu. 1 yıl önce 10 bin olan ADSL olan abone sayısı 700 bine yaklaştı. 7 trilyon data gelirleri olan Türk Telekom, bu yatırımlarla birlikte 170 trilyon data gelirine ulaştı. Geç kalınmış olmakla beraber yapılan bu hamle önemli bir hamledir."

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Eskişehir Valiliği, Türkiye Bilişim Derneği ve KOSGEB'in geliştirdiği Eskişehir Yazılım Üssü Projesi'ne destek vereceklerini de sözlerine ekledi.

3 gün sürecek olan kongrenin açılışına, AK Parti Milletvekilleri Murat Mercan, Muharrem Tozçöken, Vali Kadir Çalışıcı, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Anadolu Üniversitesi Rektörü Engin Ataç, Bilişim Derneği Genel Başkanı Turhan Menteş, Genel Sekreteri Uğur Akkuş ile yerli ve yabancı çok sayıda davetli katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber