Asya Emeklilik faaliyetlerine başladı, hedef 200 bin katılımcıyı sisteme çekmek

Bank Asya iştiraki Asya Emeklilik, bireysel emeklilik sektöründe yerini aldı. 2012 Mayıs ayında faaliyetlerine başlayan şirket, faizsiz fonlarla hizmet vermeyi vaat ediyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Mayıs 2012 22:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

5 sene içinde sektörde ilk 5'e girmeyi hedefleyen Asya Emeklilik, 150-200 bin kişiyi sisteme dahil etmeyi hedefliyor.

Asya Emeklilik'in kuruluş amaçları ve hedefleri basın toplantısı ile kamuoyuna açıklandı. Toplantıda söz alan Bank Asya Genel Müdürü Abdullah Çelik, kurum olarak Asya Emeklilik'in her zaman ardında olacaklarını belirtti. 2023'te dünyada katılım bankacılığı büyüklüğünün 8 trilyon doları bulacağını aktaran Çelik, ?Türkiye, bu konuda daha yolun çok başında ancak ülke ekonomisine bağlı olarak katılım bankalarının 2023'e dek 3 kat büyüyerek piyasa payını yüzde 15'e çıkaracağı tahmin ediliyor. Bu hedefi yakalama adına Bank Asya olarak hizmetlerimizi gerek finansal alanda gerek sigorta, emeklilik şirketi ve ileride aracı kurum gibi alanlarla genişletmenin önemli olduğu kanaatindeyiz.? dedi.

Bireysel Emeklilik Sektörü (BES)'nün Türkiye serüvenini anlatan Asya Emeklilik Genel Müdürü Ercümen Korkut ise ?Sistem, Türkiye'de 2003'te hayata geçti. 9 senede önemli merhaleler alındı. Öte yandan OECD ülkelerinde bireysel emeklilik yoluyla toplanan fonlar ortalama milli gelirin yüzde 65'ine tekabül ediyor. Türkiye'de BES genç bir uygulama olmakla birlikte milli gelire oranı yüzde 2,5'tir. Yani, burada OECD ülkelerine göre gidecek daha çok yol var.? ifadelerini kullandı.

Bireysel emeklilik sektörünün geçen sene yüzde 20 büyüdüğünü aktaran Korkut, 2012'de bu oranın aşılacağını vurguladı. BES'te yapılacak yeniliklerden duyduğu memnuniyeti de dile getiren Korkut, ?Ülke olarak tasarruf oranlarımız fazla değil, yani yüzde 12 mertebelerinde. Gelişmekte olan ülkelerde ortalama tasarruf oranları yüzde 30. BES'te iktidar kendi tabiri ile devrim gibi yenilikler yapacak. Mevcutta birinin sisteme girmesinde engel yok. Ama Türkiye'de ücretli değilse yahut Gelir Vergisi'ne tabi değilse vergi teşviğinden mahrum kalma ihtimali var. Yeni sistemle ülke içi ya da ülke dışı, çalışan ya da çalışmayan ayrımı olmaksızın devlet her 100 lira yatırana ortalama 25 lira kendisi onun hesabına yatırmayı planlayan değişiklik üstünde çalışıyor. Eğer öyle olursa Avrupa'da ikamet eden vatandaşlarımız öncelkil hedeflerimizden oluşacak. Bu, cari açığın kapatılmasına olumlu etki yapacaktır.? öngörülerinde bulundu.

Ercüment Korkut, Asya Emeklilik'in kuruluşuyla ilgili olarak şu bilgileri verdi:

?Süreç; yüzde 98 iştiraki olduğumuz, büyük ortağımız Bank Asya'nın 2010'da aldığı kararla başladı. Hazine Müsteşarlığı, Sermaye Piyasası Kurulu nezdinde 1,5 senedir devam ediyor. Amacımız belirli duyarlılıklarından dolayı BES'ten faydalanamamış, faiz hassasiyeti olan kitlelere hitap etmek. Bunları sisteme katmak ve bu alanda biriken fonları ekonomiye armağan etmek, artı değer yaratmak öncelikli amacımızdır. İlk etapta dağıtım kanalımız olarak 201 Bank Asya şubesinden yararlanmayı temel alıyoruz. Bu şubelerden Emeklilik Gözetim Merkezi tarafından yapılan sınavları başarı ile geçmiş, sertifikalı aracılarla bireysel emeklilik ürünü satmayı planlıyoruz. Bizim en büyük dağıtım kanalımız Bank Asya şubeleridir. Tabii şubelerin yanında doğrudan satış ekiplerimiz de olacak. Ürünlerimizi kısa zamanda İstanbul, Ankara ve izmir ile Anadolu'nun tüm illerine yaymayı hedefliyoruz.?

Güvence olarak diğer şirketlerden farklı olmadıklarının altını çizen Ercümen Korkut, Hazine, Sermaye Piyasası Kurulu ve Emeklilik Gözetim Merkezi tarafından günlük denetimine tabi tutulduklarını dile getirdi. Emeklilik fonlarının getirisinin faizsiz fonlardan oluştuğunu aktaran Korkut, şöyle devam etti:

?Bu fonlar arasında katılım mevduatı, sukuk, katılım endekslerine uygun hisse senetleri ve altın fonları bulunuyor. Tercihlerini bu yönde yapan yatırımcılar önceliğimiz. Hedefimiz geniş kitlelerle buluşup sektörde ilk 5 şirket arasında yer almak. Katılım bankacılığının ilk ve tek bireysel emeklilik şirektiyiz. Nasıl şu an bankacılık sektöründen katılım bankalarının aldığı pay yüzde 5 ise. Biz de 5 senede BES'te yüzde 5 pay almayı hedefliyoruz. Bu da 150-200 bin katılımcı sayısı demek.?

Toplam 20 milyon lira sermaye ile kurulan Asya Emeklilik'in 3 Bireysel Emeklilik Planı ve 4 Emeklilik Yatırım Fonu bulunuyor. Fonlarını ayrı risk algılarına göre konumlandıran şirket, yüksek risk profiline sahip kaçılımcıların ihtiyacına cevap verirken, riske duyarlı katılımcı profijline de hitap edecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber