DİGİAD Başkanı Korkutata: Diyarbakır'a vaat edilen projeler rafa kalkmasın

Diyarbakır Girişimci İşadamları Derneği (DİGİAD) Başkanı Alaaddin Korkutata, Diyarbakır için açıklanan projelerin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen ciddi ve somut herhangi bir faaliyet göremediklerini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Mayıs 2012 12:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DİGİAD toplantı salonunda basın toplantısı düzenleyen Korkutata, Diyarbakır'ın siyasi, ekonomik ve jeopolitik özellikleriyle Türkiye'nin yanı sıra bütün Mezopotamya'nın, Ortadoğu'nun kalbi sayılabilecek bir noktada bulunduğunu belirtti. ? Bugün şehrimizin ihtiyaç duyduğu ve 12 Haziran 2011 seçimlerinden önce hükümet tarafından programa alındığı duyurulan projelerin akıbeti üzerinde durmak istiyorum.? diyen Korkutata, bu projelerin neden hayata geçirilmesi için adım atılmadığının sorgulanmaya başlandığını kaydetti. Hükümetin Diyarbakır için ?Dicle Vadisi Projesi', ?Şanlıurfa-Diyarbakır-Habur otoban bağlantısı', ?Uluslararası sivil hava alanı', ?Kentsel Dönüşüm Projesi', ?Beş adet büyük hastane yapımı' ve ?İnanç, Kültür ve Tarihi Turizm Projeleri'ni açıkladığını anlatan Korkutata, bu projelerin Diyarbakır için büyük önem taşıdığını vurguladı.

"OTOBAN DİYARBAKIR'DAN HABUR'A BAĞLANMALI"

Diyarbakır'ın kalkınması için otobana acil ihtiyacı olduğunu belirten Korkutata, ?Gaziantep'ten Şanlıurfa'ya otobanla bir saatte çok rahat bir şekilde gelebiliyorsunuz. Ama Şanlıurfa'dan Diyarbakır'a 2,5 saatte ancak geliyorsunuz. Otobanın ivedilikle önce Diyarbakır'a, ardından da Habur'a bağlanması gerekir. Otoban Diyarbakır'a en fazla 5 km uzaklıkta olmalıdır. Diyarbakır'ın 35, hatta 75 kilometre uzaklıktan otobana bağlanması büyük yanlış olur.? şeklinde konuştu. Diyarbakır en önemli ikinci ihtiyacının ise havaalanı olduğunu hatırlatan DİGİAD Başkanı Korkutata, mevcut havaalanına yeni terminal ve pist eklenmesi olumlu olduğunu ancak bu uzun vadede bir çözüm getirmeyeceğini kaydetti. Korkutata, askeri havaalanının tamamen farklı bir alana taşınıp, mevcut havaalanı sivil hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.

"BAĞLAR'DA KENTSEL DÖNÜŞÜM BAŞLATILMALI"

Diyarbakır'da Kentsel Dönüşüm Projesi'nin Suriçi bölgesinde çalışmaların devam ettiğini ancak yeterli olmadığını kaydeden Korkutata şöyle devam etti: ?27 şehit sahabenin avlusunda yattığı Hz. Süleyman Camii ve etrafının, Şanlıurfa'daki Balıklı Göl (Halilürrahman projesi) gibi düzenlenerek, bir anda birkaç bin insanın rahatlıkla gezebileceği, ibadet edebileceği, istirahat edebileceği bir mekâna dönüştürülmelidir. Ayrıca altını çizerek söylüyorum; Bağlar ilçesi de kentsel dönüşüm kapsamına alınmalıdır. Bu bölgedeki sağlıksız binalara dikkat çeken uzmanlar, Allah korusun bir deprem olması halinde Bağlar'ın yerle bir olacağını söylüyorlar. Bununla ilgili maalesef en ufak bir çalışma yok. Bağlar'ın yeniden planlanması halinde inşaatlar sektörü canlanacak, binlerce insana iş imkanı oluşturulacaktır. İnşaat, 400 farklı sektörle irtibatlı olan bir sektördür. Yani böyle bir proje en az 5 yıl büyük bir ekonomik sirkülâsyona vesile olacaktır. Bağlar'daki vatandaşlarımıza Kayapınar gibi yeni mekânlar oluşturulmalıdır. İnsanlarımız daracık sokaklarda yokluk içinde yaşamaktan kurtarılmalıdır.?

Diyarbakır'ın dünyada çok az şehrin sahip olduğu muhteşem bir turizm potansiyeli olduğunun altını çizen Korkutata şunları söyledi: ?Peygamber ve sahabe kabirleri, kiliseler, surlar, saraylar, hanlar, camiler onlarca medeniyetin izlerini taşımaktadır. Huzur ve güven ortamının sağlanmasının yanı sıra turistik mekânlar hazırlandığı takdirde her yıl yüz binlerce turist Diyarbakır'a akın edecektir. Bu, her yıl milyarlarca dolar paranın Diyarbakır'a girmesi demektir. Ayrıca, organize sanayi bölgenin yaşadığı ulaşım ve doğalgaz gibi alt yapı sorunlarının acilen giderilmesi gerekir. Bütün Diyarbakırlıların, siyasi görüş farklılıklarını bir tarafa bırakarak söz konusu projelerin takipçisi olması gerekir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber