Sezer kadrolaşması

Haber Giriş : 13 Haziran 2005 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

16 Mayıs 2000'de Cumhurbaşkanı olan Sezer, Köşk'te kendi kadrosunu kurarken, önemli kurumlara da kendisine yakın isimleri getirdi. Sezer'in atamaları yargı denetimi dışında bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer 16 Mayıs 2000 tarihinde çıktığı Çankaya Köşkü'nde birçok atama kararına imza attı. Sezer Anayasa Mahkemesi, Yüksek Öğretim Kurulu, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ve Danıştay üyeliklerine birçok atama yaptı. Sezer, 63 rektör atamasına da imza attı.

Sınıf arkadaşı ve CHP'li atadı

Anayasa Mahkemesi'nin 11 asil üyesinin 6'sı Cumhurbaşkanı Sezer tarafından atanan isimlerden oluşuyor. Anayasa Mahkemesi'nin asil üyeleri Ahmet Akyalçın, Mehmet Erten, Mustafa Yıldırım, Cafer Şat, Abdullah Necmi Özler ve Serdar Özgüldür ile yedek üyeler Ali Güzel ve Fettah Oto, Sezer tarafından atandı. Sezer'in Anayasa Mahkemesi'ne ilk atadığı kişilerden biri Enis Tunga olmuştu. Sezer'in Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden arkadaşı olduğu belirtilen Tunga, 12 Haziran 2003'te emekli olurken, Sezer, yerine Türkiye Baralor Birliği Başkanı Özdemir Özok'u atamış, ancak Özok'un "CHP üyesi" olduğu ortaya çıkınca tartışmalar başlamıştı. Bunun üzerine Özok, Sezer'den affını istemiş ve Sezer bu kez Prof. Dr. Fazıl Sağlam'ı atamıştı. Sağlam da, 23 Şubat 2005'te Anayasa Mahkemesi üyeliğinden emekli oldu.

YÖK'e benzer isimler

Cumhurbaşkanı Sezer, YÖK Başkanlığı ve YÖK Genel Kurulu üyeliklerine de çok sayıda atama yaptı. Sezer, Prof. Dr. Erdoğan Teziç'i önce Galatasaray Üniversitesi Rektörlüğü'ne, ardından da YÖK Başkanlığı'na atadı. Sezer tarafından YÖK üyeliklerine atanan isimler arasında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan, Prof. Dr. Alpaslan Işıklı, Prof. Dr. Aysel Çelikel, Prof. Dr. Ülkü Azrak, Prof. Dr. Ramazan Arslan, Prof. Dr. Ergin Nami Nomer ve Prof. Dr. İlhan Tekeli de yer alıyor. Ancak Prof. Işıklı, Prof. Çelikel ve Prof. Arslan'ın görev süreleri sona ermesine rağmen, Sezer hâlâ üç ismin yerine atama yapmadı.

Bernay ve Akbıyık'ı da Sezer atadı

Sezer, 5 yıllık görev süresinde 64 rektör atama kararına da imza attı. Hakkında TBMM'de araştırma komisyonu kurulan Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay, Cumhurbaşkanı Sezer tarafından bu göreve 2 kez atandı. Prof. Bernay, 83 araştırma görevlisinin işine son verdiği için akademik çevreler tarafından eleştiriliyor.

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Akbıyık da Sezer tarafından atanan isimler arasında yer alıyor. Üniversitesindeki temel atma törenine Başbakan Erdoğan'ın katılmasını protesto ederek gelmeyen Prof. Akbıyık, Erdoğan'ın ve siyaset çevrelerinin sert tepkisiyle karşılaşmıştı.

Çankaya'da ekibini kurdu

Cumhurbaşkanı Sezer, Çankaya'ya çıkmasının ardından buradaki çalışma ekibini de kurdu. Sezer, Cumhurbaşkanlığı'nın kilit makamı olan Genel Sekreterlik koltuğuna Kemal Nehrozoğlu'nu getirirken, koruma müdürlüğüne de Serhat Kerman'ı aldı. Sezer, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Müdürlüğü'ne Burhan Eryılmaz'ı, Devlet Denetleme Kurulu Başkanlığı'na Alpaslan Nazlıoğlu'nu, Genel Sekreter Yardımcılığı'na Bülent Serim'i getirdi. Sezer, birçok kanunu veto etme kararında etkili olan Kanunlar Kararlar ve Hukuk İşleri Başkanlığı'na ise Reşat Şamiloğlu'nu getirdi.

Sezer'e dava açılamıyor

Cumhurbaşkanı birçok atama kararına imza atmasına rağmen bu kararlarının tamamı yargı denetiminin dışında bulunuyor. Başbakan ve bakanların bürokrat atamalarıyla ilgili bütün kararları ise yargı denetimine tâbi. Ancak Sezer'in tek başına yaptığı atama kararları aleyhine Danıştay başta olmak üzere hiçbir yargı merciinde dava açılamıyor.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber