KOBİDER Başkanı Özgenç, yeni TTK'yı eleştirdi

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Genel Başkanı Nurettin Özgenç, şirketlerin bağımsız denetçiler tarafından denetlemesinin zorunlu hale getirilmesinin özellikle KOBİ ölçeğindeki şirketler açısından mali külfetler doğuracağını savundu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Mayıs 2012 14:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özgenç, yaptığı yazılı açıklamada, 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girecek olan yeni Türk Ticaret Kanunu'nda (TTK) bazı tereddütler ve bilinmezlikler olduğunu, bunların nasıl ve ne şekilde işleyeceği hakkında kaygılandıklarını belirtti. Yeni TTK'da gözden geçirilmesi gereken bazı önemli hususlar olduğunu ileri süren Özgenç, "Bir kere eski TTK 55 yıllık bir kanundu, baştan aşağı değişmesi gerekiyordu ama kısmen de olsa önemli değişiklikler yapıldı. Şeffaflık, sınırlı sorumluluk, güvenilir bilgiye ulaşmak gibi ilkelerle yeniden donandı. KOBİ'ler olarak yapılan düzenlemeden son derece memnunuz. Ama gözden geçirilmesi gereken önemli noktalar var. Kervan yolda dizilir anlayışıyla değişmesi gereken kanun maddelerinin revize edilmesi lazım." dedi.

Kanunda, şirketlerin bağımsız denetçiler (Serbest Mali Müşavir, Yeminli Mali Müşavir ve Bağımsız Denetim Şirketleri) tarafından denetlemesinin zorunlu hale getirilmesinin özellikle KOBİ ölçeğindeki şirketler açısından mali külfetler doğuracağını iddia eden Özgenç, şöyle devam etti: "Denetim her zaman olmalı ve sonuna kadar desteklenmeli, ancak işletmelere epey bir mali külfet getirmektedir. Mali müşavirlerce yapılacak bir hatanın denetim esnasında çıkması ve yılsonu yönetim kurulunun ibrasını etkileyecek bir sonucun oluşması halinde sözleşme yapılmış defter kayıtlarını tutan mali müşavire de yaptırım yüklenmelidir. Denetimlerde ahbap çavuş ilişki riski her zaman gözden kaçırılmaması gereken bir gerçektir. Bununla birlikte denetçinin görüş bildireceği alanlar iyi çizilmeli, aksi takdirde kendi yorumunu katıp olumsuzluklara sebebiyet verebileceği açıktır."

'MALİ TABLOLARIN NOTER ONAYINA TABİ TUTULMASI ETİK DEĞİL'

Kanunla şirketlere web sitesi mecburiyetinin de getirildiğine değinen Özgenç, bu site üzerinden şirketlerin mali tablolarını ve yıllık raporlarını açıklama zorunluluğunun aynı sektörde faaliyet gösteren şirketler tarafından suistimal edilebileceği ve haksız rekabete yol açabileceğini savundu. Özgenç, internet ortamında yayımlanacak olan mali tabloların, ayrıca noter onayına tabi tutulmasının da doğru ve etik olmadığını savundu.

Yeni TTK ile şirketteki pay sahiplerinin şirketi kasa gibi kullanmasının, pay sahiplerinin şirkete borçlanmasını yasaklandığını bilgisin veren Özgenç, şirketin geleceği açısından bu durumun iyi olduğunu söyledi. Özgenç, ortakların şirkete olan borçlarını 3 yıl içerisinde ödeme şartının ise 5 yıla çekilmesini daha uygun gördüklerini kaydetti.

KOBİDER Başkanı Özgenç, yeni TTK'nın getirdiği mali ve cezai yükümlülükler sebebiyle işletmelerde kümelenme yoluna gidilebileceğini de belirtti. Ancak KOBİ'lerin bir araya gelme ve ortaklık kültürü konusunda hâlâ noksanlarının bulunduğuna vurgu yapan Özgenç, "KOBİ'lerin ana hedefi üretim yapmak olmalı. Özellikle ithalatın önünü kesici, ihracatı arttıracak her türlü ürünü üretir hale getirmektir. Belirlenen hedeflere doğru ve hızlı yol alabilmek için sektörel bazda kümelenme gerekli olmuştur. Esasen işletmeler işleri icabı birbirlerine muhtaçtır. İşletme sahiplerinin ?birlikten kuvvet doğar' anlayışıyla hareket ederek kümelenmelidir. Ancak bu şekilde yabancı rakiplere karşı rekabet edebilme şansı vardır." ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber