Türkiye 2003 yılında sanal ortamda en çok saldırıya uğrayan 5 ülke arasına girdi. Özellikle kamu kurumları, bankalar ve İMKB yoğun saldırılara maruz kalıyor.
Uzmanlar başarılı saldırılarda görülen artışın tehlikeli boyutlara ulaştığı uyarısında bulunuyor. Elektronik güvenlik ve danışmanlık şirketi Infonet Genel Müdürü Taner Özdeş, 2002 yılının ilk yarısında 40 başarılı saldırı gerçekleştiren ?hacker'ların 2003 yılının ilk yarısında saldırılarını 210'a yükselttiğini kaydetti. Genel Müdür Özdeş, bu saldırıların çok önemli bir bölümünün com.tr uzantısı taşıyan ticari şirketlere gerçekleştirildiğinin altını çiziyor.
Yılbaşından bu yana Türkiye'deki kurum ve kuruluşlara yönelik saldırıların tam dört kat arttığına dikkat çeken Özdeş, şu ana kadar 691 siber saldırıya uğrayan Türkiye'de kamu kurumlarının internet uzantısı olan gov.tr ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin uzantısı olan mil.tr adreslerine yönelik saldırılarda da artış gözlendiğinin altını çiziyor. Özel sektörün dışında kamu kurum ve kuruluşlarında bilgisayar kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte artan güvenlik açıklarını kullanan hackerların özellikle mali piyasalar üzerine odaklandığı belirtiliyor. Yabancı istihbarat örgütleri tarafından da desteklenen saldırıların ABD, Rusya, İsrail ve Almanya üzerinde yoğunlaştığı öğrenildi.CeBİT 2003 Fuarı kapsamında gerçekleştirilen ?Ulusal Kodların Yaratılması' konulu panelde konuşan Havelsan Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Hakan Çağlar, Türkiye'nin elektronik savaş ve siber saldırıların odağında yer almaya başladığını açıkladı. İkinci Körfez Savaşı sırasında elektronik savaşın tüm nimetlerinden yararlanan ABD'nin Irak'ın komuta kontrol ve haberleşme birimlerini felç ettiğini hatırlatan Çağlar, ?Bugün ülkeler birbirlerine karşı savaşı artık internet ortamına taşıdı. Fakir ülkelerin atom bombası ise siber saldırılar oldu.? diye konuştu. Uluslararası bilgisayar korsanlarının (hacker) özellikle finansal kuruluşlar ve enerji nakil hatları üzerinde yoğun saldırılar gerçekleştirdiğini kaydeden Çağlar, ?Bir ülkeyi teslim almanın yolunun borsa ve bankacılık sisteminin çökertilmesi olduğunu bilen hackerlar organize bir şekilde buralara saldırılar düzenliyor.? dedi. Sayısal bilgi harekatı çalışmalarında siber ortamda olabilecek saldırı veya karşı saldırılar için özel bir ?stratejik planlamaya' ihtiyaç olduğunu anlatan Çağlar, bu konuda bir devlet politikasının şart olduğunu sözlerine ekledi.
Saniyede milyonlarca dolar zarar
İçişleri eski Bakanı Sadettin Tantan, ?siber savaş' olarak tanımlanan bilgisayar
ortamındaki savaşların ulusal güvenlik açısından büyük tehlikeler oluşturduğuna
dikkat çekti. Tantan, küreselleşen ekonominin beraberinde getirdiği gelişmiş
teknolojik altyapının bir saniyelik duraklamaya bile tahammülsüz olduğunu hatırlatarak,
?Ekonomik bilgi engellemeleri ve bilgi savaşlarının saniyelik maliyeti milyonlarca
dolara mal olabiliyor. Bunu engellemek için ulusal bilgi güvenliği üst kurulunun
bir an önce kurulması büyük önem taşıyor.? dedi. Havelsan tarafından yürütülen,
?Ulusal Güvenlik Duvarı' adını taşıyan proje ile stratejik kuruluşlar dışarıdan
gelecek saldırılara karşı geliştirilen özel yazılımlar ile korunmaya başlandı.
Başta Silahlı Kuvvetler, Dışişleri Bakanlığı ve MİT olmak üzere kritik kamu
kurum ve kuruluşlarındaki bilgisayar sistemlerini dışarıdan gelecek saldırılara
karşı korumayı amaçlayan yazılım sistemi ile şimdiye kadar başta İsrail olmak
üzere yabancı şirketlerden alınan yazılımların devre dışı bırakılması öngörülüyordu.
Tamamen yerli bir yazılım sistemi üzerine inşa edilen yeni güvenlik duvarı ilk
olarak Genelkurmay Başkanlığı tarafından kullanılmaya başlandı. Aşamalı olarak
diğer kritik kamu kuruluşlarının sistemlerine bu yazılımın yerleştirilmesi amaçlanıyor.