Omurilik felçlilerinden ibretlik hayat hikayeleri

Genel Merkezi Ataköy'de bulunan Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği (TOFD) ilk yardımda hayat kurtaran boyunluğun üretimine başladı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Mayıs 2012 17:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dernek yönetimi ve boyunluk üretimi yapan omurilik felçlileri başlarından geçen hazin hikayeleri anlattı. Boyunluğun önemine dikkat çeken bu kişiler, boyunluğun önemli bir tedbir aracı olacağını söyledi.

Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği kazalarda omuriliklerin zedelenmesini ve felce yol açmasını önlemek için boyunluk üretimine başladı. Dernekte çalışanlar tarafından üretilen boyunlukların felç olmamak için önemli bir araç olacağına vurgu yapıldı. Dernek yönetiminde bulunanlar ve boyunluk üretiminde çalışan dernek üyeleri omurilik felci olmalarına sebep olan kazaları anlattı.

Genel Başkan Ramazan Baş, 1998'den beri, yeni omurilik felçlileri oluşmasın diye faaliyet gösterdiklerini belirtti. Baş, dernek bünyesinde omurilik felçlisi insanları hayata kazandırmak, onlara istihdam sağlamak için iş olanakları hazırladıklarını ifade etti.

Yeni omurilik felçlileri oluşmasın diye bir takım tedbirler aldıklarını anlatan Baş, "Bu çalışmalardan biri de boyunluk çalışmaları. Kazalarda omurga kırıkları, kol ve bacaklarda olduğu gibi dışarıdan belli olan kırıklar değildir. Biz her kazazedeye omurda kırık varmış gibi yaklaşmamız gerekiyor. O nedenle ilk yardımda önemi büyük olan boyunlukları hem üretiyoruz hem de burada engelli arkadaşlarımızı istihdam ederek, katma değer oluşturuyoruz." dedi.

'SIĞ SUYA BALIKLAMA ATLADIM, OMURİLİK FELÇLİSİ OLDUM'

Kendisinin de kazazedelerden biri olduğunu söyleyen Ramazan Baş, "Sığ suya balıklama atlamaktan dolayı 1983 yılında boyun omurlarımdan biri kırıldı. Ne yazık ki yanlış bir ilk yardım müdahalesi ile omurilik felçlisi oldum. Vatandaşlar, ayaklarımdan tutup boynumun üzerine sallayarak, belki de çok fazla hasar olmayan kemiklerin kırılıp omuriliğin hasar görmesini sağladı. Kötü niyetli olduklarını düşünmüyorum vatandaşlarımızın ama burada ilk yardımın önemi ortaya çıkıyor. " şeklinde konuştu.

'BİR ENGELLİ İÇİN KENDİ KAZANDIĞI PARAYI HARCAMAK ANLATILMAZ BİR DUYGUDUR'

Boyunluk üretiminde çalışan, Ali Kendirci isimli vatandaş, 19 yaşında inşaatın tepesinden düşerek, omurilik felçlisi olduğunu söyledi. Kendirci, " Hayatımı 19 yaşından sonra omurilik felçlisi olarak sürdürdüm. Yaşamın bazı yerlerinde zorluklar yaşadık ama bir araya gelerek derneğimiz sayesinde bunu atlatmayı başardık." ifadelerini kullandı. Kendirci, bir engellinin kendi parasını kazanması ve onu harcamasının anlatılmaz bir duygu olduğunu vurguladı. Boyunluk üretimi yaparken, hem meslek sahibi olduklarını hem de başka omurilik felçlisi insanlar oluşmasın diye bir çaba sarf ettiklerini ifade etti.

Tekerlekli sandalye ile basketbol oynayan Kerim Keküç ise çocukken yapılan yanlış bir iğneden dolayı omurilik felci olduğunu anlattı. Her şeye rağmen yaşamla mücadele etmenin güzel olduğunu belirtten Keküç, " Burada boyunluk üretirken, hem paramızı kazanıyoruz hem de boyunluk üreterek insanlara bir katkımız oluyor." diye konuştu.

'HAYATIMIN ZİRVESİNDEN EKSİYE DÜŞTÜM'

Türkiye OmUrilik Felçlileri Derneği yönetim kurulu üyesi Semra Çetinkaya da nasıl omurilik felçi olduğunu şöyle anlattı: "Şehirlerarası yoldayken, bizi trafik polisi durdurdu. Emniyet kemerimiz takılı olmadığı için ceza yedik. Cezayı almamıza rağmen, dalga geçtik ve emniyet kemerimizi takmadan yola devam ettik. 2 kilometre sonra sert bir viraja girdik. Bu viraja 'ölüm virajı' deniyormuş. 40 metre aşağı uçtuk. Arkadaşım arabanın dışında ölü bulundu. İlk yardıma koşan vatandaşların iyi niyetli olduklarını biliyorum ama eğitimsizlermiş. Beni arabanın dışına çıkarmak için arabanın kapısını tercih etmiyorlar, havalandırma camı açık diye oradan çıkarmaya çalışıyorlar. Böyle olunca kırık omurga kemiğim, omuriliğimi kesiyor ve belden aşağı felçli kalıyorum."

Çetinkaya, felçli olmadan önce hayatın zirvesinde bir iş kadını olduğunu ancak sonra eşini ve işini kaybettiğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber