Aort kapağı ameliyatsız değiştirildi

Antalya'da ilk kez yapılan ameliyatla kalp aort kapağı, 'TAVI' yöntemi sayesinde açık ameliyat yapılmadan değiştirildi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Mayıs 2012 18:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Antalya'da ilk kez yapılan ameliyatla 80 yaşındaki Gökkız Yıldırım'ın kalp aort kapağı, tıp dünyasında yeni geliştirilen 'TAVI' yöntemi sayesinde açık ameliyat yapılmadan değiştirildi.

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Klinik Şefi Doç. Dr. Şakir Arslan, romatizmal ve akciğer hastalıklarına bağlı olarak kalp aort kapağı daralan hastaların hayatlarının ciddi boyutlarda tehlikeye girdiğini söyledi.

Hastaları Gökkız Yıldırım'ın da normalde 3 santimetre olması gereken kalp aort kapağının genişliğinin 0,6 santimetreye kadar daraldığını vurgulayan Arslan, ''Daralan kalp aort kapağı, organlara yeterli kan dolaşımı sağlanmasına yeterli gelmiyordu. Yaşı nedeniyle ciddi risk taşıyan Yıldırım'ın sağlığına kavuşması için ameliyatsız bir operasyon yaptık. Yaklaşık bir saat süren başarılı bir operasyonla hastanın kalp aort kapağı değiştirildi'' dedi.

Hastanın 80 yaşında olması nedeniyle açık ameliyat yapılamadığını vurgulayan Arslan, şunları kaydetti:

''Tıp dünyasında yeni geliştirilen bir yöntem olan 'TAVI' yöntemiyle ileri yaştaki hastaların da aort kapakları değiştirilebiliyor. Lokal anestezi ile yapılan bu işlemde hiçbir yer kesilmiyor, dikiş atılmıyor. Böylece hiçbir kanama da olmuyor. Hastanın göğsü açılmadan, anjiyoya benzer bir yöntemle kasıktan girerek yeni kalp kapağı yerleştirdik. İşlemin hemen ardından da hastamızın nefes alması rahatladı. 2-3 gün hastanede gözetim altında tutulduktan sonra taburcu edilecek.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber