Irak'ın ithalat ürünlerine denetim uygulaması Meclis gündemine taşındı

CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, Irak'ın tüm ithalat ürünlerine denetim ve sertfikasyon zorunluluğu getirmesi nedeniyle ihracatçıların yaşadığı sıkıntılara ilişkin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Mayıs 2012 11:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Irak'ın tüm ithal mallarına uygulayacağı denetim ve sertifika zorunluluğu kararı meclis gündemine taşındı. CHP'li Şeker, daha önce çeşitli girişimlerle ertelenen bu uygulamanın yürürlüğe girmesiyle, Irak'a olan ihracatımızda ciddi bir düşüş yaşanacağını söyledi. Konuya ilişkin olarak Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi veren Şeker, Almanya'dan sonra en fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz ülke olan Irak'ın, aldığı bir kararla ithal malların sevkiyat öncesi uygunluğunun denetlenmesi ve sertifikalandırılması için Fransız iki firma ile anlaştığına dikkat çekti. Avrupa ülkelerinde yaşanan kriz, Suriye ile yürütülen politika ve en son Irak'ta yaşanan bu gelişme nedeniyle ihracatçıların iyice dar boğaza girdiğini ifade eden Şeker, "İki Fransız firmasının Irak'ın tüm ithal kollarındaki ürünleri denetlemesi, gümrüklerde alınacak örneklerin testlerinin sadece Bağdat'ta yapılması, firmaların yaptıkları ihracat büyüklüğüne göre denetim için ücret ödeyecek olması, hem sevkiyat sorunu yaratacak hem de ihracatçılarımıza ciddi mali yük getirecektir." dedi.

Şimdiye kadar çeşitli girişimlerle ertelenen söz konusu denetim uygulamasının Irak ile son günlerde gerginleşen ilişkiler nedeniyle yürürlüğe sokulduğu yönündeki iddiaları da gündeme getiren Şeker Çağlayan'a şu soruları yöneltti: "Irak'a ihracat yapan kaç Türk firması vardır? Söz konusu denetim ve sertifika uygulamasının bu firmalarımıza getireceği yıllık ortalama maliyet ne kadar olacaktır? Bir ithal ürün için test örneğinin alınmasından sertifikalandırılmasına kadar giden sürecin uzunluğu ne kadardır? Bu bekleyiş sırasında bozulacak ürün taşıyan araçlar için kolaylık, öncelik sağlanacak mıdır? Irak'ın tüm ithal kollarındaki denetimleri sadece iki firmanın yapması, Bağdat dışında laboratuvar bulunmaması nedeniyle sevkiyatta yaşanacak sorunları çözmek adına yürütülen bir çalışma var mıdır? Irak'ın tüm ithal mallarına uygulayacağı denetim ve sertifika zorunluluğunun bu ülkeye yaptığımız ihracatta yaratacağı yıllık düşüş miktarı ne kadar olacaktır? Şimdiye kadar çeşitli girişimlerle ertelenen söz konusu denetim uygulamasının Irak ile son günlerde gerginleşen ilişkiler nedeniyle kat'i olarak yürürlüğe sokulduğuna ilişkin iddialar doğru mudur?"

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber