Türkiye'de süt tüketimi Norveç'in yaklaşık 6'da biri kadar

İskandinav ülkesi Norveç'te 2011 yılında yıllık kişi başı süt tüketimini 148 litre iken Türkiye'de bu rakam 25 litre civarında.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Mayıs 2012 16:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Manavgat Süt ve Süt Ürünleri Üretici Birliği (MASÜB) Başkanı Bilal Ay, İskandinav, ABD ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde kişi başı yıllık süt üretiminin yüksek olmasının en önemli nedeninin okul öncesi eğitimde süt içmenin 4 yaşından itibaren başlaması olduğunu kaydetti.

Bilal Ay, gelişim çağındaki çocuklara yıllardır okul kantinlerinde gazlı içecek ve aperatif yiyecek satılmasının tarihi bir yanlışlık olduğunu söyledi. Projenin çocukların aile içinde sabah kahvaltısında süt içimine teşvik edecek olmasının sevindirici olduğunun anlatan Ay, Norveç, İsveç, Finlandiya ve Danimarka'da çocukların düzenli bir şekilde 4 yaşından günlük bir litreye yakın süt içtiğini belirtti. Ay, "3 bakanlığın okullarda uygulamaya koyduğu 'Okul sütü akıl küpü' projesini ülkemizde son 40 yılın en önemli çalışması olarak görüyoruz. Geç kalınmış ama çok güzel ve yerinde bir proje. Uzmanlar, çocukların ders dinlemede dinç olması ve dikkatlerinin dağılmaması için sabah kahvaltıda en az 2 bardak süt içmelerini tavsiye ediyor." dedi.

Yıllık kişi başına içme sütü tüketiminin Norveç'te 148, Finlandiya'da 139, İngiltere'de 100, Rusya'da 94, İtalya'da 63 litre olduğunu belirten Ay, ülkede süt tüketiminin su, çay ve gazlı içeceklerden sonra dördüncü sırada yer aldığını kaydetti. Manavgat'ta yıllık kişi başı süt tüketimin 27 litre olduğunu ifade eden Ay, ilçede günlük 40 ton süt üretiminin olduğunu söyledi. Ay, hedeflerinin 2012 yılı içinde Manavgat'ta yıllık kişi başı süt tüketimini 50 litreye çıkarmak olduğunu belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber