İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü kenelere dikkat edilmesi konusunda uyardı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Mayıs 2012 17:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından İzmir İlinin Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı yönünden riskli olan iller arasında olmamasına rağmen konuyla ilgili çalışmaların titizlikle yürütüldüğü belirtilirken, vatandaşlara KKKA ve kenelerden korunmak için önerilerde bulundu.

Türkiye'de Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), 2002 yılının bahar ve yaz aylarında, bazı illerimizin kırsal kesiminde ölümlere neden oluşuyla dikkat çeken İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü hastalığın mevsimsel bir seyir gösterdiğini, kenelerin bahar ve yaz aylarında aktif olduğu için Haziran ve Temmuz aylarında daha yoğun görüldüğü belirtildi. 2012 bahar yaz döneminde ise, toplam 7 hastadan KKKA kuşkusu ile kan örneği alınıp inceleme yapıldığını, henüz ikisinin test sonucu alınmamış olup, diğerlerinin sonucunun negatif olduğu belirtildi. Konu ile ilgili açılama yapan Halk Sağlığı Müdürlüğü hastalık ve korunma yollarını ise şöyle anlattı; ?KKKA, virüs hastalığıdır. Hastalık ani başlayan ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, kırıklık, halsizlik ve belirgin iştahsızlık gibi belirtilerle başlar. Bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal gibi şikâyetler de görülebilir. Daha sonra bu belirtilere vücudun çeşitli yerlerinde görülen kanamalar eşlik edebilir. Hastalık zaman zaman öldürücü olabilmektedir. Kenenin tutunması veya kene ile temas sonucu virüsün alınmasının ardından hastalık belirtileri genellikle 1-3 günde ortaya çıkar; bazen bu süre 9 güne çıkabilmektedir.

Kene tutunması durumunda yapılabilecek en pratik yöntem ise, en kısa sürede kenenin vücuttan çıkarılması ve en yakın sağlık kurumuna başvurulması şeklinde olduğu belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber