Bakan Eroğlu: Melen Suyu Avrupa yakasının her yerine ulaşacak

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul'un 2060'a kadar su ihtiyacını karşılayacak olan Melen Suyu projesinin en önemli ayağı 5,5 kilometrelik Boğaz tüneli tamamlanmasına ilişkin yaptığı değerlendirmede Avrupa yakasında her yere su ulaştırılacağını söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Mayıs 2012 12:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Melen Suyu'nun İstanbul'un sigortası olduğunu söyleyen Bakan Eroğlu, "2007'de İstanbul'da kuraklık olunca biz Melen'i hızlandırmak suretiyle Ömerli Barajı'na akıtmıştık. Şimdi ikinci adım tamamlandı, zaten 2012 sonu hedefti. Allah'a şükür dünyada ilk defa iki kıtayı birleştiren muhteşem bir tünelle Asya yakasını Avrupa yakasına bağlıyoruz. Melen suyu Kağıthane ve Sarıyer'e kadar, Avrupa yakasının her yerine ulaşacak." dedi.

Ankara'da katıldığı Biyolojik Çeşitlilik Sempozyumu öncesinde gazetecilerin konuya ilişkin sorularını cevaplayan Bakan Veysel Eroğlu, İstanbul'da 1995 yılına kadar büyük su sıkıntısı olduğunu hatırlattı. Eroğlu, "60-70li yıllardan beri gelen gerçekten dillere destan bir su sıkıntısı sebebiyle ?İstanbul Kerbela gibi' denirdi. Allah'a şükür biz büyük düşündük. Başbakanımız 1994 yılında belediye başkanlığını kazanınca 5 Mayıs 1994'te İSKİ genel müdürü oldum. Biz o zaman 2040 yılı hedefi koyduk. Sekiz ay sonra 1 Ocak 1995 saat 08.59'dan itibaren İstanbul'da su kesintisi olmayacak diye söz verdik. Şimdi su kesintisi olmuyor. O zaman nüfus 65 milyondu, şimdi 15 milyon. Şimdi her yerde su akıyor hatta su fevkalade kaliteli akıyor. Avrupa standartlarının çok üzerinde; çünkü çok muhteşem tesisler, barajlar ve modern içme suyu arıtma tesisleri inşa ettik. İşte Melen'i de bağlıyoruz, böylece 2060 yılına kadar uzatıyoruz." ifadelerini kullandı.

Şu anda İstanbul'da bir sıkıntı olmadığını ve bağlantıların yapıldığını haber veren Eroğlu, "Bilhassa Asya yakasındaki bağlantılar yapıldı. Beykoz tarafına da su verilecek. Cumhuriyet Arıtma Tesisi var, muazzam bir tesis. Dünyanın sayılı arıtma tesislerinden birisi, o da bitti." diye konuştu.

'İSKİ BAĞLANTILARI YAPTIĞI ANDAN İTİBAREN SUYU VERMEYE HAZIRIZ'

Avrupa yakasında da bağlantılar yapıldığını ve kendilerinin hazır olduğunu belirten Eroğlu, ?İSKİ bağlantıları yaptığı andan itibaren biz suyu vermek için hazırız. İstanbul'da su sıkıntısı yok, barajlarımız dolu Allah'a şükür. Hayırlı olsun, bu tarihte bir ilktir? dedi.

Ardından gazetecilere "Deniz yoluyla veya köprü olmaksızın iki kıtayı karayoluyla geçen ilk başbakan kim?? diye soran Bakan Eroğlu, cevabı da kendisi verdi: ?Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'dır. Geçen yıl Avrupa yakasından Anadolu yakasına denizin tabanından tünelden geçirdik kendisini. Karadan bir kıtadan bir kıtaya geçen ilk başbakan unvanını aldı, ben de tabi ilk bakan unvanını aldım." ifadelerini kullandı.

İstanbul'un 2060'a kadar su ihtiyacını karşılayacak olan Melen suyu projesinin en önemli ayağı 5,5 kilometrelik Boğaz tünelinin tamamlandığı açıklanmıştı. Beykoz'dan Sarıyer'e uzanan tünel yerin 136 metre altından İstanbullulara su taşıyacak. Sona gelinen Melen projesi temmuz ayında hayata geçmesi bekleniyor. Melen Nehri'nden yılda 1 milyar 77 milyon metre küp suyun, Melen Projesi'nin en önemli etaplarından biri olan İstanbul Boğazı'nın altındaki su borularından İstanbul'a taşınması bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber