e-Apostil için 25 ülke İzmir'de toplanıyor

Türkiye'nin e-Apostil sistemine geçişinin lanse edileceği 7. Uluslararası e-Apostil İzmir Forumu İzmir'de yapılacak.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Mayıs 2012 09:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Düzenlenen resmi bir belgenin başka bir ülkede kullanılmasını elektronik ortamda sağlayan e-Apostil uygulaması Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın desteğiyle yaygınlaştırılıyor. Türkiye'nin e-Apostil sistemine geçişinin lanse edileceği 7. Uluslararası e-Apostil İzmir Forumu İzmir'de yapılacak.

İnternet Kurulu, İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilişim ve Teknoloji Hukuku Enstitüsü işbirliği; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu desteği ile Türkiye'nin e-Apostil sistemine geçişinin lanse edileceği 7. Uluslararası e-Apostil İzmir Forumu 14-15 Haziran tarihlerinde İzmir'de gerçekleştirilecek. 7. Uluslararası e-Apostil İzmir Forumu'na 25 ülkenin başbakanlık, adalet bakanlığı, içişleri bakanlığı ve dışişleri bakanlıkları nezdinde temsilcileri katılacak.

Bir ülkede düzenlenen resmi bir belgenin diğer bir ülkede kullanılmasını ve ibraz edilmesini elektronik ortamda sağlayan e-Apostil uygulamasının Türkiye'de de yaygınlaştırılması hedefleniyor. Türkiye'nin 1961 yılında taraf olduğu La Haye Konvansiyonu'nun uluslararası resmi belge trafiğini düzenleyen Apostil Konvansiyonu'nun ülkemizde 1985 yılından beri uygulandığını hatırlatan İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilişim ve Teknoloji Hukuku Enstitüsü Program Direktörü Yrd. Doç. Dr. Leyla Keser Berber, e-Apostil uygulaması bireylerin ve şirketlerin uluslararası iş ve işlemlerinde yaşamlarını ve aktivitelerini son derece kolaylaştırdığını belirtti.

DÜNYA BANKASI ÖNERİYOR

Dünya Bankası tarafından yayınlanan 'Investing Across Boarders' raporunda da e-Apostil uygulamasının yer aldığına dikkat çeken Berber, ?Ülkemizin de bulunduğu 87 ülke ekonomisini doğrudan yabancı yatırımlara ilişkin regülasyonları açısından incelemiş ve Apostil Konvansiyonu'na taraf olduğu için ülkemizin de, yabancı şirketlerin iş yapma süreçlerini kolaylaştırdığına dikkat çekmekte ve diğer tüm ülkelere de yabancı yatırım performansını geliştirmek için konvansiyona taraf olmalarını önermektedir.? dedi.

ÇEVRECİ BİLİŞİM

e-Apostil'i, geleneksel kağıt temelli apostil sistemi ile de karşılaştıran Berber, şu bilgileri aktardı: ?e- Apostil daha az zaman ve kaynak tüketimini sağlamakta ve bu özelliği ile Çevreci Bilişim Teknolojilerini desteklemektedir. e- Apostil bileşenini uygulayarak, yetkili makamlar apostil taleplerini alma ve gönderme işlemlerini çevrimiçi yapabileceklerdir. e-kayıt bileşenini uygulayarak, yetkili makamlar artık diğer ülkedeki apostillerin alıcıları ile doğrudan ilgilenmek zorunda kalmayacaklar.?

e-Apostil ile kamu belgelerinin uluslararası dolaşımında da imza veritabanları ile eşleştirme yapılabildiğini aktaran Berber, bu sayede belgenin orijinal olup olmadığının bilgisayar ekranında kolayca doğrulanmasının yapılabildiğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber