Hükümlüler polise yönetmelik değişikliğini hatırlattı. Vejeteryan menü hazırlandı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 24 Mayıs 2012 07:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1 Mayıs'ta gözaltına alınan bir grup nezarethanede "vejetaryen mönü" istedi. Önce ne yapacağını şaşıran polis, 4 gün grup için özel mönülü yemekler hazırlattı

İstanbul'da 1 Mayıs kutlamaları sırasında bazı banka şubeleri ve işyerlerine zarar verdikleri iddiasıyla 14 Mayıs'ta gözaltına alınan Yeryüzü Özgürlük Derneği üyesi çoğu öğrenci olan gençlerin büyük bölümü vejetaryen ve vegandı. Hayvansal ürünler ve et yemeyen dernek üyeleri, İstanbul Emniyet Müdürlüğü nezarethanesinde kendilerine kahvaltı getiren polise, "Yiyebileceğimiz gıdaları getirin" dedi. İtiraz edenlerden birisi de hukuk son sınıf öğrencisi Arzu Aydoğan'dı.

"ADANALI, ET YEMEZ Mİ?"

Aydoğan (27) ve beraberindekiler, vegan yemek verilmediği için açlık grevine giren Osman Evcan olayı nedeniyle Adalet Bakanlığı'nın 28 Mart'ta çıkan ve emniyette daha önce hiç uygulanmayan, "Hükümlü ve Tutuklular ile Ceza İnfaz Kurumları Personelinin İaşe Yönetmeliği"nde yapılan değişikliğini hatırlattı polislere. Yönetmelikle, vejetaryen ve veganların taleplerinin iaşe miktarı ile sınırlı kalmak şartıyla karşılanacağı belirtiliyordu. Bugüne kadar ilk kez böyle bir taleple karşılaşıyordu polisler. Gözaltındakiler, "Vejetaryen yemek vermezseniz hiçbir şey yemeyeceğiz" diye diretti. İstek karşısında bir hayli şaşıran emniyet görevlileri, "Et yenilmez mi? Ailelerinize yazık" dedikten sonra durumu amirlerine iletti. Bunun üzerine şüpheliler için, emniyetin yemekhanesinde rutin yemek dışında özel m ö n ü hazırlandı. Aydoğan, bu durumu şöyle aktardı: "İsteğimiz bir kadın emniyet müdürüne iletilmiş. Yanımıza gelerek, 'Sizin gibileri ilk kez ağırlıyoruz. Vejetaryen yemek burada hiç talep edilmemişti' diye konuştu. Biz Osman Evcan yönetmeliğini hatırlattık. Emniyete bu yönetmelik ulaşmış ama gözaltına alınanlardan bugüne kadar böyle bir talep gelmemiş. Bizim sayemizde emniyette vejetaryen açılımı oldu. İsteklerimiz karşılandı" diye konuştu. Vegan arkadaşlara enerjileri düşmesin diye şeker götürdüğünü söyleyen Aydoğan bazı polislerin kendisine, "Bir de Adanalı olacaksın. İnsan et yemez mi?" dediğini belirtti. Herhangi bir olaya karışmadıklarına dikkat çeken Aydoğan, "Biz pankartımızı açmış yürüyorduk. Önümüzde sol bir örgütün korteji vardı. Arkamızda da anarşistler. Arada kaldık. Geçişimiz sırasında kargaşa oldu. Banka şubesi ve bazı dükkanları tekmeleyenler bizim korteje katıldı. Ancak bizim olaylarla ilgimiz olmadığı anlaşıldı. Emniyette bize çok iyi davrandılar. Tam tersi bazı polisler bize, 'Haklarınızı hatırlattınız. Sayenizde bizde genelgeden haberdar olduk' diye teşekkür ettiler" dedi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde 4 gün gözaltında tutulan aralarında Yeryüzü Özgürlük Derneği üyelerininde bulunduğu 55 kişiden, 9'u tutuklandı.

VEJETARYENLER VEGANLARIN 'LİGHT' OLANI

Vejetaryenlik; et, balık, kümes hayvanları ve bazı durumlarda yumurta, süt ve süt ürünlerini yememeye denir. Veganizm ise "hayvansal gıdaları, giyecekleri ve diğer tüm yan ürünleri kullanmayı reddetme" dir.

ÖĞLEN-AKŞAM SEBZE VE NOHUTLU MÖNÜ

İstanbul Emniyet'inde kendilerine ilk gün kahvaltıda verilen karper peynir, bal, tereyağı, ekmek ve su, öğlen ve akşam yemeklerinde çıkartılan tavuk, pilav ve yoğurttan oluşan mönüleri kabul etmeyen vegan ve vejetaryenler için özel mönü çıkartıldı. Veganlar sabah kahvaltısında sadece ekmek ve suyu kabul ederken, vejetaryenler karper peynir, bal, tereyağı da bulunan mönüyü kabul etti. İki grup için öğlen ve akşam yemeklerinde ise sebze yemekleri ve nohuttan oluşan mönü hazırlandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber