Buğday hasadı 5 Haziran'da başlayacak, rekoltede yüzde 30 düşüş bekleniyor

Akdeniz Bölgesi'nde buğday hasadı, 5 Haziran'da başlayacak. Hububat üreticileri, bu yıl buğday hasadında yüzde 30 düşüş öngörüyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Mayıs 2012 14:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Akdeniz Bölgesi'nde buğday hasadı, 5 Haziran'da başlayacak. Hububat üreticileri, bu yıl buğday hasadında yüzde 30 düşüş öngörüyor. Antalya Ticaret Borsası (ATB)'nda toplanan sektör temsilcileri, hasat öncesi buğday üretimini görüştü.

Toplantıya, ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, ATB Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan, ATB Yönetim Kurulu Üyesi Halil Bülbül, Aksu İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cevdet Metin, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Batı Akdeniz Biçerciler Kooperatifi, BATEM ve TİGEM'den yetkililer, ATB üyeleri, tohum üreticileri, sanayiciler, tüccar ve üreticiler katıldı. Bu yıl buğdayda yüzde 30 rekolte düşüşünü öngören sektör temsilcileri, buğday hasadının 5 Haziran'dan itibaren yapılması veya üründe rutubet oranının yüzde 13 ve 13'ün altı olması uyarısında bulundu.

BUĞDAY REKOLTESİNDE YÜZDE 30 DÜŞÜŞ

ATB Meclis Başkanı ve Hububat Meslek Komitesi Üyesi Hüseyin Cahit Kayan, borsa olarak her hasat dönemi öncesi sektör temsilcilerini bir araya getiren toplantılar düzenlediklerini, temel besin maddesi olan hububatın üretiminin artırılması ve kaliteli hale getirilmesi için çalışmalar yaptıklarını anlattı. Bu yıl buğdayda, rekoltenin yüzde 30 düşeceği kanaati olduğunu dile getiren Kayan, ?Antalya'da buğday üretimi geçmiş yıllara göre yok denecek kadar azaldı. Rekoltede ise yüzde 30 oranında düşüş bekleniyor.? dedi.

Türkiye'de tarımın ciddi desteğe ihtiyacı olduğunu vurgulayan Kayan, tarımsal politikaların yeniden düzenlemesi ve kararlılıkla uygulanması gerektiğini ifade etti. ?Çiftçinin üretimi tohumculuktan başlayarak, ürün yetiştirilmesinden, tüketiciye ulaştırılmasına kadar her alanda desteklenmeli.? diyen Kayan, alana değil, ürüne destek verilmesini istedi.

Hasat öncesi üreticiye uyarılarda da bulunan Kayan, şunları kaydetti: ?Üreticiler borsa tescillerini mutlaka yaptırsınlar. Borsa tescili yaptırmayan üreticilerimize ürün desteği verilmeyecek. Onun için borsaya tescil ve kayıtlarını yaptırmalarını arzu ediyoruz.?

ATB Hububat ve Mamülleri Meslek Komitesi Üyesi Yusuf Karasu da, buğdayın toprağa yakın biçilmesinin satış değerini düşürdüğüne dikkat çekti. Karasu, biçerdövercilerin hasat yapılırken, bu konuda dikkatli olmasını istedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri, süne zararlısına karşı sürvey çalışması yapıldığını, bu yıl sünenin buğdaya ekonomik eşiğinin altında zarar vereceğini kaydetti.

Özel sektör temsilcileri ise makarnalık buğdayın ekim alanlarının azaldığını belirterek, önümüzdeki süreçte makarnalık buğdaya talebin artacağını söyledi. Çiftçinin ekilecek buğday çeşidi konusunda yönlendirilmesini de isteyen özel sektör temsilcileri, akılcı yapılan planlama ile çiftçinin ürettiği buğdayın daha çok para edeceğini ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber