Bilim şenliğinde robotlar futbol şovu yaptı

Bursa'da düzenlenen bilim şenliğinde futbol oynayan robotlar, çizgi izleyen araba robotlar ve insansız hava araçları izleyenleri büyüledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Mayıs 2012 14:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bursa Milli Eğitim Müdürlüğü ile Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin işbirliği ile düzenlenen bilim şenliği törenle açıldı. Merinos Parkı'nda gerçekleştirilen şenlik, görsel şölene sahne oldu. 25-26 Mayıs tarihlerinde açık kalacak bilim şenliğinin ödül töreni 26 Mayıs 2012 Cumartesi saat 15.00'te aynı yerde yapılacak.

Bilim şenliğinin açılışına Bursa Valisi Şahabettin Harput, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Atilla Gülsar, ilçe milli eğitimi müdürleri, kurum müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Vali Harput, bilim şenliğinin açılışında yaptığı konuşmada ülkelerin gelişmesinin yolunun bilimden geçtiğini vurguladı. Harput, ?Bu meydan bugün muhteşem bir organizasyona ev sahipliği yapıyor. Bursa ve ülkemizin geleceği adına çok önemli buluş ve icatların habercisi olan çok güzel çalışmaları birlikte gördük. Ülkemizin ve bütün dünyanın geleceği elbette bilim ve teknoloji ile mümkündür. Bilim ve teknolojide geri kalan toplumların ve ülkelerin gelişmesi mümkün değildir. Onun da yolu öğrencilerin bu çağlarda öğretmenlerinin rehberliğinde yetenek ve inancını kullanarak yeni icatlar ve projeler geliştirmesi ile mümkündür.? dedi.

Başkan Recep Altepe de Bursa'nın bir ilki daha başardığını, bursa eğitimine yakışan güzel bir etkinliğe destek verdikleri için mutlu olduklarını vurguladı. Türkiye'nin 2023 hedefleri doğrultusunda çalışmaların sürdüğünü anlatan Başkan Altepe, ?Bunun için herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor. Öncelikle burada en büyük görev gençlere düşüyor. Gençlerin ideal ve vizyon sahibi olması, üretken olması gerekiyor. Bizler de bu doğrultuda sizlere her türlü desteği vermeye devam edeceğiz.? diye konuştu.

Bursa Milli Eğitim Müdürü Atilla Gülsar, düzenlenen etkinlikle öğrencilerin bilimle tanışacağını, öğrencilerin bilime doyacaklarını söyledi.

ROBOTLARIN FUTBOL ŞOVU

Protokol üyeleri, açılışın ardından stantları gezdi. Stantlarda projeler hakkında bilgi alan Vali Harput ve beraberindekiler, özellikle futbol oynayan robot takımına ilgi gösterdi. Boğaziçi Üniversitesi'nden gelen robot takımının futbol şovu, izleyenlerden tam not aldı. Robotlar, yer yer tutukluk yapsalar da attıkları birbirinden şık gollerle gelecek için ümit verdi.

Robot takımı ekip başkanı Okan Aşık, toplam 6 kişiden oluştuklarını belirterek şunları söyledi: ?Yaklaşık 10 yıldır üniversite ve ekip olarak bu robot futbolu ile uğraşıyoruz. Önceden köpekler vardı onlara futbol oynatmaya çalışıyorduk. Son 4 yıldır da bu şekilde insansı robotlarla çalışıyoruz. Burada insansı robotlara futbol oynatmaya çalışıyoruz. Bunda dışarıdan kontrol mümkün değil. Yazılım geliştirip robota yüklüyoruz, robot kendiliğinden futbolu oynuyor.?

KÜÇÜK ENİŞTE BEKİR GOLU KAÇIRINCA

Robotlara Tosun Paşa filminden esinlenerek Bekir, Suphi, Tosun ve Şaban isimlerini verdiklerini belirten Okan Aşık, ?Tosun Paşa filminden esinlenerek adlandırdık robotları. Normalde topa gidip topun nerede olduğunu bulup kaleye gol atabiliyor. Golü kaçıran ise Bekir. Filmdeki Küçük

Enişte'den esinlenerek ismini Bekir koyduk. Bu robotların gol atma başarısı, boş sahada rakip yoksa yarım dakikada bir gol atabiliyor. Topa gidip vurup gol atabiliyor. 4 kişi oynadıklarında bu biraz daha zor olabiliyor." dedi.

Ovaakça Şarık Tara Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan ?çizgi izleyen robot araçlar' projesi de protokol üyelerinin beğenisini kazandı. Proje hakkında bilgi veren okul öğretmeni Mesut Ceyhan, ?Öğrencilerimiz ile çizgi izleyen robot yaptık. Robotlar siyah zeminde beyaz çizgiyi izleyerek yolu tamamlıyor. En kısa zamanda turu tamamlayan yarışmayı kazanmış oluyor.? diye konuştu.

Şenlikte yapay gökyüzünü izleme imkanı sunan Planetaryum da izleyicilerden takdir aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber