Bursa Barosu: Başkanlık sistemi vesayet ve yönetim krizlerine çare olabilir

Bursa Barosu Başkanı Zekeriya Birkan, son günlerde tartışılan başkanlık sistemiyle ilgili, "Özellikle yönetim ve vesayet krizlerinin aşılması konusunda başkanlık sistemi çözüm üretebilir." dedi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Mayıs 2012 15:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Zekeriya Birkan, yaptığı yazılı açıklamada, yeni anayasa çalışmaları ve başkanlık sistemi tartışmalarını değerlendirdi. Yeni anayasada birinci önceliğin; temel hak ve hürriyetler ile bunların korunmasına verilmesi gerektiğini vurgulayan Birkan, sorunların çözümü yolunda yapılacak yapısal değişikliklerle Türkiye'nin sivil ve demokratik anayasa beklentisinin karşılanmış olacağını kaydetti.

Yeni anayasa çalışmaları kapsamında başkanlık sisteminin de tartışılmaya başlandığını hatırlatan Birkan, uygulanan parlamenter sistemin bazı dönemlerde ülkeyi tıkadığına herkesin şahit olduğunu ifade etti.

Bu durumda, doğal olarak alternatif sistem arayışlarının gündeme geldiğine işaret eden Birkan, şunları kaydetti: "Olumlu örneklerine bakıldığında başkanlık sistemi, ülkemiz için de değerlendirilebilecek bir sistem gibi görünüyor. Son dönemde ekonomik krizle boğuşan Avrupa ülkelerinin ortak özelliği parlamenter sistemle yönetilmeleridir. Yunanistan örneğine bakarsak, parlamenter sistemin bazı durumlarda tıkandığını ve krize çözüm üretemediğini söyleyebiliriz. Çözüm geciktikçe krizlerin faturası da ağırlaşmaktadır. Oysa başkanlık sisteminde sorunlar daha rahat aşılabilir, daha fazla çözüm üretilebilir."

Türkiye'de siyasal sistem arayışlarının, bugüne kadar, vesayetçi rejimi koruma kaygısıyla gerçekleştirildiğini ifade eden Birkan, son 10 yıldır vesayetle yapılan mücadele sonucunda köklü değişikliklerin gerçekleştiğini kaydetti.

Birkan, şöyle devam etti: "Şimdi gelinen bu noktanın kurumsallaşması gerekiyor. Bu bakımdan elde edilen kazanımlardan geriye dönülmemesi, vesayet ve yönetim krizlerinin yeniden yaşanmaması için başkanlık sistemi tüm yönleriyle tartışılabilmelidir. Başkanlık sisteminin yanında yıllara dayalı parlamenter sistemin de devamı olabilecek nitelikte güçlü bir meclis olması gerekir. Bu meclisin de dar bölge seçim sistemine göre oluşturulması gerekir. Keskin bir kuvvetler ayrılığı olmalıdır."

Ülkemizde mevcut durumun başkanlık sistemine göre daha riskli olduğuna işaret eden Birkan, hükümetin yürütmeye olduğu gibi yasamaya da mutlak hakim olduğunu ifade etti. Ayrıca denetlenme sıkıntısı yaşandığını belirten Birkan, başkanlık sistemine karşı çıkanların sistemin özüne değil başkana karşı çıktıkları kanaatinde olduğunu belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber