Samandağ Belediyesi ilçeye giren kamyondan 'lastik bastı parası' alıyor

Adana'dan Hatay'ın Samandağ ilçesine mobilya götüren bir firmaya ait kamyonetten belediye ilçeye giriş için 'işgaliye' parası istedi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Mayıs 2012 11:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sürücü Osman Ö. parayı vermeyince zabıta ekipleri ilçeye girişine izin vermedi. İlginç olay, sonrası kamyonet Adana'ya geri döndü.

Adana'dan yola çıkan 'F. mobilya firması'na ait 01 ARZ 82 plakalı kamyonet, Hatay'ın Samandağ ilçesi köprü girişinde zabıta ekipleri tarafından durduruldu. Sürücü Osman Ö.'den '240 lira işgaliye bedeli' isteyen zabıta görevlileri, sürücü parayı vermek istemeyince kamyonetteki malzemeleri boşaltmasına izin vermedi.

Firma yetkilisi G.G. kamyonetin yer işgal etmesinin mümkün olmadığını, kendilerine burada pazarcı esnafına uygulanan 'işgaliye bedeli' olarak 240 lira istendiğini öne sürdü. Devlete vergi verdiklerini, Ulaştırma Bakanlığı'na ait tüm belgelerin mevcut olduğunu anlatan G.G., ?Bugüne kadar birçok il ve ilçeye mobilya taşıyoruz. İlk kez bu tür bir uygulama ile karşılaştık. Belediyenin uygulamasını anlamakta güçlük çekiyoruz.? dedi. Firma yetkilisi, belediyenin 'ayak bastı' bedeli olarak kendilerinden istediği 240 lira için ilçe girişindeki köprüde aracı durdurduklarını hatırlatarak, ?Samandağ'da bir yer işgal ederek satış yapmıyoruz. Sadece ürünlerimizi bayiye veriyoruz. Firmamız zaten tabela için vergi ödüyor. Zabıtaların böyle bir görevi yok. Ayak bastı parası vereceksem buraya niye gideyim?? diye konuştu.

Özgürlük ve Dayanışma Partili (ÖDP) Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, esnaflardan, pazarlamacılık yapan firmalardan işgaliye bedeli aldıklarını doğruladı. Nehir, uygulamayla zabıta ekiplerinin ilgilendiğini kaydederek, meclis kararına istinaden bu çalışmayı yaptıklarını söyledi. Nehir, belediyenin sürekli ilçeye giriş yaptığı belirlenen kamyonlardan 'yıllık' aldığı paranın kayda değer nitelikte olmadığını ileri sürerek, ?Belediye gelirleri belli. Bu parayı belediyenin yaptığı çalışmalarda kullanıyoruz. Sonuçta meclis kararına istinaden yapılan uygulama, makbuz karşılığında yıllık bir bedel tahsil ediliyor.? açıklamasında bulundu.

?KOLLUK KUVVETİNİ KULLANARAK OLMAZ?

Kararı değerlendiren eski Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi İsmail Özgen, Samandağ Belediyesi'nin ilçeye gelen bir firmaya ait kamyonetten işgaliye adı altında para almasının yasal bir zemini olmadığını söyledi. Özgen, ?Böyle bir uygulama olsa İstanbul Büyükşehir Belediyesi ihya olur? diyerek ilçe belediyesinin uygulamasına tepki gösterdi. Özgen, ?Belediyede yıllarca görev almış teknik bürokratlar ayak bastı parası alınmasının doğru olmadığını söylüyor. Bu ancak encümen değil meclis kararı ile gerçekleşebilir, o da araçta satış yapılması halinde mümkün olabilir. Yıllarca meclis üyeliği yaptım, şimdiye kadar belediyenin bu tür bir para talep ettiğini hatırlamıyorum. Belediye kolluk kuvvetlerini kullanarak kişileri zorluyor, bu uygun değil.? değerlendirmesinde bulundu.

?MECLİS KARARI VARSA PARA ALIR?

Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay, meclis kararı olduktan sonra belediyenin ilçeye girişler için yüklü kamyonlardan işgaliye bedeli alabileceğini söyledi. Bu uygulamaya daha önce Adana'nın Tuzla beldesinde rastladığını hatırlatan Çay, ?Meyve ve sebze yüklü kamyonlar özellikle yaz aylarında ilçeye aşırı yığılınca belediye işgaliye parası almıştı.? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber