Korkuteli mantarda Hollanda gibi marka değeri oluşturacak

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Öğretim Üyesi ve kültür mantarı uzmanı Prof.Dr. Orhan Özçatalbaş, Antalya'nın Korkuteli ilçesinde üretilen kültür mantarının dünyaya ihraç edilmesi için ilk önce marka değeri oluşturulması gerektiğini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Mayıs 2012 18:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Prof.Dr. Özçatalbaş, bunun için ilk önce Korkuteli mantarı markasının tescillenmesinin aciliyet arz ettiğini belirtti.

Korkuteli'nde 2005 yılında kültür mantarı üretiminin 18 bin olduğunu kaydeden Özçatalbaş, geçen 7 yıllık süre içinde 25 bin tona çıkardığını ifade etti. Türkiye'nin ilk kültür mantarı üretimine 1973 yılında 80 tonla başladığını söyleyen Özçatalbaş, geçen 39 yıl içinde bu rakamı 65 bin tona çıkardığını açıkladı.

Özçatalbaş, kültür mantarı üretimi ve dünyadaki tüketimine yönelik bilgilendirme yaptı. Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)'nün verilerine göre dünya kültür mantarı üretiminin 3,5 milyon ton olduğunu belirten Özçatalbaş, bunun yüzde 29'nun ise Avrupa Birliği(AB) ülkelerinde yetiştiğini söyledi. AB ülkelerinde kültür mantarı üretimi ve dünyaya pazarlama konusunda Hollanda'nın örnek bir ülke olduğunu belirten Özçatalbaş, AB ülkelerinin ürettiği mantarın dörtte birinin Hollanda'da yetiştiğini kaydetti.

Hollanda'nın yetiştirdiği mantarın yüzde 90'ını ihraç ettiğinin altını çizen Özçatalbaş, Korkuteli mantarının dünya pazarında marka olmasına en güzel rol modelin Hollanda olduğunu dile getirdi. Özçatalbaş, "Hollanda ürettiği mantarı markalaştırarak dünyaya pazarlıyor. Korkuteli bunu neden yapmasın. Marka oluşturmada Korkuteli Mantar Yetiştirme Birliği ve Mantar Tanıtım Grubu marka çalışmalarına bir an önce çalışmalı. Akdeniz Üniversitesi Korkuteli Meslek Yüksekokulu(MYO)'nda mantarcılık bölümünün olması mantarın marka oluşması için büyük şans. "dedi.

Korkuteli'nde bin 200 ailenin geçimini kültür mantarı üretiminde sağladığını anlatan Özçatalbaş, marka değeri oluşturmada aile üretiminin modern iş haline getirilmesinin desteklenmesi gerektiğini belirtti.

Korkuteli Mantar Üretici Birliği Başkanı Mehmet Ölmez ise geçen yıl Korkuteli'nin 25 bin ton mantar üretiminde ilçe ekonomisine 89 milyon lira para girdisinin sağlandığını ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber