Sağlık'ta iki hamle

Haber Giriş : 21 Haziran 2005 14:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, Türkiye'deki hastane ve yatak kapasitesini artırmak, hastane kapılarında oluşan yığılmaları önlemek amacıyla önemli bir düzenlemeyi uygulamaya koymaya hazırlanıyor.

Hükümetin talebi ile AK Parti'li Altan Karapaşaoğlu'nun TBMM Başkanlığı'na sunduğu kanun teklifinin yasalaşması durumunda, Sağlık Bakanlığı'nın özel sektörden 49 yıllığına hastane kiralamasının önü açılacak. Hükümetin Meclis'in tatile girmesinden önce yasalaştırılmasını hedeflediği kanun teklifine göre, Yüksek Planlama Kurulu tarafından yapılması gerekli görülen sağlık tesisleri, Sağlık Bakanlığı'nca verilecek ön proje ve belirlenecek temel standartlar çerçevesinde özel sektöre yaptırılabilecek ve 49 yıllığına Sağlık Bakanlığı'na kiralanacak. Kira bedeli de Sağlık Bakanlığı Döner Sermaye İşletmeleri tarafından ödenecek. Bu amaçla yapılacak tesisler için girişimcilere bedelsiz hazine arazisi tahsis edilecek.

Vergilerden muafiyet

Teklife göre Sağlık Bakanlığı'nın kullanımında bulunan mevcut sağlık tesislerinin yenilenmesi, tıbbi hizmet alanları dışındaki hizmet ve alanların karşılığında özel sektöre yaptırılabilecek. Yenileme işlemi 36 aylık süreyi geçemeyecek. Ayrıca hem yenileme işlemleri hem de 49 yıllığına Sağlık Bakanlığı'na kiralanacak yeni sağlık tesislerinin yapılması sırasında düzenlenecek evraklardan damga vergisi ve harç alınmayacak. Teklifin gerekçesinde de bugünkü bütçe imkanları ile sağlık hizmetlerinin kaliteli, adil ve sürdürülebilir olarak sunulabilmesi için alt yapı yatırımlarının finansman ihtiyacının alternatif kaynaklardan hızla karşılanması zorunluluğunun ortaya çıktığına dikkat çekildi. Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı'nın yeni finansman modelleri üzerindeki çalışmalara hız verdiği belirtilen gerekçede, söz konusu teklifle özel girişimcilerin sağlık yatırımları için kaynak aktarmalarının ortamının oluşturulacağı kaydedildi.

İlaçta vurgun bitiyor

İlaç alımlarında bürokrasi, yolsuzluk ve karaborsaya son verecek yeni bir dönem başlıyor. Hazırlanan çerçeve anlaşmayla ilaçta ihale mevzuatı bütünüyle değiştirilecek, ihale süreleri kısaltılarak bürokrasi azaltılacak ve kamunun hızlı mal alımı sağlanacak. Ayrıca belirlenecek firmaların dışında hiçbir firma ihaleye giremeyecek, denetim etkinleştirilecek. Kamu İhale Kurumu (KİK), böylece, 2001 yılında ?Beyaz Önlük Operasyonu?; 2003 yılında ?Neşter Operasyonu?; 2004 yılında ?Roche Operasyonu? ile gündeme oturan ilaç alımlarını çerçeve anlaşmayla sağlıklı yapıya kavuşturacak. Giderek kronikleşen yolsuzluk iddiaları ve operasyonlarla gündeme gelen ilaç alımları artık bir yıllık değil azami 3 yıllık yapılabilecek. Böylece sık sık ihaleye çıkılmasının önüne geçilecek ve ihale masrafları asgariye indirilecek. İhalelerde 2 aya yaklaşan ilan süreleri bir haftaya inecek ve süreç en az iki ay hızlanacak. Anlaşmanın yasalaşmasıyla ilaç alımlarında ilana çıkma dönemi bütünüyle sona erecek.

e-İhale seneye başlıyor

KİK, çerçeve anlaşmayla ilaç ihalelerine sadece belirli kriterleri yakalayan firmaların girmesine izin verecek. İlacın cinsine göre ekonomik ve mali yeterliliği ve geçmiş performansına bakılarak firmalar belirlenecek ve ihalelere sadece bu firmalar katılabilecek. İhalelere asgari üç firma girecek ve rekabet ortamı sağlanarak, kamunun yüksek fiyattan ilaç aldığı eleştirilerine de son verilecek. KİK, Sağlık Bakanlığı ile imzaladığı protokolle internet üzerinden ihale (e-ihale) dönemini de başlatacak. Böylece ihale süreci çok daha hızlanacak, teklif verme, teklifin kabulü, ihale güvenliğinin sağlanması, itirazların kağıt ortamından çıkarılması sağlanacak. KİK, e-devlet'in dönüm noktası olacak e-ihaleye 2006 yıl başında başlamayı öngörüyor.

Paranın 3'te biri sağlığa gidiyor

Gazetemize ilaç alımlarıyla ilgili hazırlanan çerçeve anlaşma ve e-ihale konuları hakkında bilgi veren KİK Üyesi Veli Arif Şimşek, kamu alımları içinde ilaç alımlarının ağırlığına dikkat çekti. ?Sanılanın aksine kamuda harcamalara bakıldığında inşaat yapım işleri değil sağlık harcamaları öne çıkıyor. Kamunun harcadığı 3 liranın 1'i sağlığa gidiyor? şeklinde konuşan Veli Arif Şimşek, Başbakanlık'ta bekleyen çerçeve anlaşma ve e-ihaleyle ilgili tasarıların yılbaşına kadar Meclis'te yasalaşmasını beklediklerini söyledi. Şimşek, e-ihalenin sağlık sektörünün ardından bilişim sektörüyle devam edeceğini de belirterek, mal alımlarında başlayacakları e-ihalenin sırasıyla hizmet ve yapım işleriyle süreceğini açıkladı.

Türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber