DASK: Kentsel dönüşüm portföyümüzü iyileştirecek

Sağlıklı yapıya sahip olmayan binaların yıkılıp yeniden yapılmasını veya güçlendirilmesini temel alan kentsel dönüşümün deprem sigortasına talebi artıracağı öngörülüyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Mayıs 2012 12:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, kentsel dönüşümle mevcut teminat ve ilave teminatları daha uygun şartlardan sunabileceklerini belirtti. Yazıcı, dönüşümün sigortalılık oranına da olumlu katkılar yapacağını vurguladı.

Van Depremi'nin ardından gündeme gelen ve TBMM Genel Kurulu'ndan geçen Kentsel Dönüşüm Yasası ile 20 senede 14 milyon konutun elden geçirilmesi planlanıyor. Avcılar, Zeytinburnu, Ümraniye ve Pendik ilçelerinden başlayarak ülke geneline yayılacak dönüşümün maliyeti 350- 400 milyar doları bulması bekleniyor. Yasanın deprem sigortasına rağbeti de önemli oranda artıracağı tahmin ediliyor. DASK Yönetim Kurulu Başkanı Yazıcı, Cihan'a bu konularla ilgili yaptığı değerlendirmede, kentsel dönüşümün sigorta portföylerini iyileştirmeye katkıları olacağını kaydetti. Gelinen aşamada deprem sigortasına tabi 3 milyon 800 bin konutun bulunduğunu aktaran Yazıcı, şunları söyledi:

?Bu 3 milyonu aşkın konutun yüzde 54'ü 2000 sonrası yapılan binalar. Portföyümüz şu an yeni bina ağırlıklı. Kuşku yok eski binaların da yenilenerek bu portföye dâhil olması olumludur. Dönüşüm ile teminatlarda artış olacak, primler de inecek. Şu an konutlara uygun fiyatlarla teminat sunuluyor. Ama uygulama ile mevcut teminat ve ilave teminatlar daha uygun şartlarla sunulabilecek. Konutlardan ortalama 104 lira tahsil ettik. Burada rakam konutun risk durumuna ve büyüklüğüne göre değişiyor. Buna mukabil ortalama 66 bin lira teminat vermişiz. Bu, kimi konutlarda 150 bin liraya kadar çıkabiliyor. Kentsel dönüşümün bu rakamları iyileştirecektir. Tabii, sigortalılık oranına da katkısı olacaktır."

SU VE ELEKTRİK ABONELİKLERİNDE DE DASK KONTROLÜ YAPILACAK

Mayıs ayında TBMM'den geçen Afet Sigortaları Kanunu'na da değinen Selamet Yazıcı, ?18 Ağustos'ta yürürlüğe girecek kanun ile DASK'ın ve deprem sigortasının yasal zemini güçlendi. 12 sene sonra böyle kanunnu çıkması mutluluk verici. Bu, tek başına bile sigorta algısını güçlendirecektir. Malum daha evvel konut kredisi alırken, tapuda alım satım yaparken deprem sigortası kontrolleri yapılıyordu. Yeni kanunla su ve elektrik aboneliklerinde de deprem sigortası aranacak.? ifadelerini kullandı. Bu çerçevede deprem sigortalılık oranını artıracağını dile getiren Yazıcı, ?2013 sonuna kadar 6 milyon sigortalı hedefimiz var. Bunu hem kontrol mekanizmaları ile hem tanıtım ve bilinçlendirme faaliyetleri ile yapacağız. İkinci hedefimiz 5 sene içinde 10 milyon konut, yüzde 60 sigortalılık oranı. Bu yeni kanunla bu hedefi yakalayacağız.? diye konuştu.

DASK Başkanı Yazıcı, Marmara Depremi'nin ardından sigortalı oranında önemli mesafe alındığından da söz etti. Yazıcı, ?Sigortalı konut adedi 500 binden 3 milyon 800 bin seviyesine geldi. Bu memnun edici lakin konutların yüzde 23,4'ü sigortalı. Burada daha gideceğimiz yol çok.? değerlendirmesinde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber