Tarihi Çarpıran Köprüsü'nün bir gözü yine yıkıldı

Siirt'in Baykan ilçesinde Bitlis Deresi üzerinde bulunan tarihi Çarpıran (Dört Ulular) Köprüsü'nün daha önce yapılan restorasyon ardından yine bir gözü yıkıldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Mayıs 2012 18:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Güneydoğu Anadolu'yu Doğu Anadolu ve İran'a bağlayan yol güzergahındaki köprü, yeni yol yapımı ile birlikte yıllardan beri kullanılamıyor.

6 gözlü köprünün koruma altına alındığını belirten Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) İl Temsilcisi Ayhan Mergen, ?Kesme ve moloz taşlardan yapılan köprü 47,5 metre uzunluğu 4.5 metre genişliğindedir. Kesin yapım tarihi ve mimarı bilinmemektedir. Yapım tarihinin 16 veya 17. yüzyıla dayandığı tahmin edilmektedir. Asırlar boyu önemli bir yol güzergâhında ulaşımda önemli fonksiyonları üstlenen bu köprü, son yıllarda yol güzergahının değişmesi sonucu kullanılamıyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce yakın bir tarihte restore edilen bu köprünün 6 gözünden birinin ayağı ve o bölüme isabet eden tabanı da maalesef yıkılmış durumda. Bu köprünün diğer ayakları da çökmeden gerekli restorasyonların yapılması gerekiyor.? dedi.

Kültür ve Turizm Müdür Vekili Remzi Uslu ise köprünün restorasyonu için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ile Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü nezdinde girişimler başlattıklarını söyledi. Uslu, ?Dört Ulular Köprüsü ilimizde koruma altına alınmış eserlerden birisidir. Bu köprünün restorasyon ve korunması için gerekli girişimleri başlattık.? şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber