Sivaslı mobilya ustası, Mescid-i Haram'ın maketini yaptı

Sivas'ın Divriği ilçesinde bir mobilya ustasının yaptığı Mescid-i Haram'ın maketi, beğeni topluyor. 5 yılda tamamlanan maket, hiç çivi kullanılmadan ahşaptan yapıldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Mayıs 2012 12:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kalealtı Mahallesi'nde yaşayan mobilya ustası Turgut Takıl (49), atölyesinde 5 yıllık çalışma sonucunda Kabe'nin de içinde bulunduğu alanı çevreleyen ve ?Mescid-i Haram' adı verilen büyük mescidin maketini yaptı. Maketi evinde sergileyen Takıl, Mescid-i Haram'ın kalbe heyecan ve huzur verdiğini belirterek, "Maketi 1997 yılında yapmaya başladım ve 5 yıl süren çalışmalar sonucunda tamamladım." dedi.

Maket hakkında bilgi veren Takıl, "Hobi olarak boş zamanlarda ve hafta sonu yaptığım bir eser. Yaptığım esere bin 650 parça kullandım. Hiç çivi kullanmadan, ahşap malzemelerle yaptım. Ahşap malzemelerin özelliği bozulmasın diye renklendirici olarak ahşap koruyu kullandım. Aydınlatması için 300 adet led lamba ve seri bağlantılı alarak yaptım. Lambaların birbirinden bağımsız olduğu için arıza yapma ihtimali en az seviyede. Kabe ve etrafından oluşan maket eser yaklaşık 1\460 ölçekli ebatta." şeklinde konuştu.

Akşam saatlerinde maketin ışığının cam korumaya yansımasıyla gerçeği aratmayan bir görüntünün ortaya çıktığını anlatan Takıl, cam koruma içerisine aldığı makette orijinalinde olduğu gibi Kabe'nin de bulunduğunu söyledi.

'SULTAN AHMET EL SANATLARI FUARI'NA GÖTÜRMEYİ DÜŞÜNÜYORUM'

Maketin Kabe'nin orjinalinde olduğu gibi kapısının ve çatıdaki oluk kısmının altından, Hacer-ül Esved taşının ise gümüşten oluştuğunu kaydeden Takıl, "Bugüne kadar hiçbir sergi ve festivale götürmedim. Ama yaklaşan Ramazan ayında İstanbul Sultan Ahmet El Sanatları Fuarı'na götürmeyi düşünüyorum." diye konuştu.

Arap bir turistin 15 bin lira değer biçtiğini fakat satmak istemediğini söyleyen Takıl, hedefinin imkan verilirse Ulucamii ve Darüşşifası'nın maketi yapmak olduğunu sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber