Tiyatro oyuncusu Duru: Osmanlı padişahlarına hakaret ederek sanat yapılmaz

Tiyatro oyuncusu Yusuf Duru, bazı televizyon dizilerinde Osmanlı padişahlarını kadın düşkünü ve zevkli sefa içinde yaşayan bir devlet adamı gibi gösterilmesinin yanlış olduğunu belirtti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Mayıs 2012 12:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Semerkant Vakfı Manavgat Temsilciliği'nin Mehmet Akif Ersoy Kapalı Spor Salonu'nda düzenlediği İstanbul'un fethinin 559 yıl dönümü etkinliklerine katılan tiyatrocu Duru, dünyayı 6 asır yönetmiş Osmanlı padişahlarına hakaret ederek tiyatro ve sinema yapılamayacağını artık birilerinin anlamaları gerektiğini söyledi.

Osman Gazi'yi Şeyh Edebali'siz, Yıldırım Beyazit'i Emir Sultan'sız, İkinci Murat'ı Hacı Bayram-ı Veli'siz, Fatih Sultan Mehmet'i Akşemseddin'siz, Yavuz Sultan Selim'i Muftîyu's sekaleyn ibn-i Kemâl'siz ve Kanuni Sultan Süleyman'ı Ebussuud Efendi'siz düşünülemeyeceğini belirten Duru, Ertuğrul Gazi'nin oğlu Osman Gazi'ye son vasiyetinin 'Oğlum beni incitsen bile soyumuzun ışığı ve yol göstericisi olan Şeyh Edebaliyi incitme' sözü olduğunu ifade etti.

Ülkede son çeyrek asırda Osmanlı padişahlarına hareket ederek ve aşağılayarak sanat adı altında tiyatro ve sinema yapmanın moda haline geldiğine dikkat çeken Duru, en son buna bir televizyon kanalında yayınlanan ?Muhteşem Yüzyıl' dizisinin eklendiğini kaydetti.

Duru, "Dünya Osmanlı padişahlarına hayran, bizde ise kadın düşkünü gibi tanıtılıyor. Hayatları dünyaya nizam vermek için at üstünden inmeyen Osman Gazi'nin çocuklarını kadın düşkünü ve zevki alem peşinde göstermek gerçekten tarihe çok büyük saygısızlık. Macar, İsviçre ve Avusturyalı tarihçiler Kanuni Sultan Süleyman'da övgü ile bahsederken dizide cihan padişahına 'Süleyman' diye hitap ettiriliyor. Açlıktan ölmesin diye kuşlar için vakıf kuran bir medeniyetin çocuklarına bundan daha büyük bir hakaret olamaz. Muhteşem Süleyman'a muhteşem, örnek devlet adamı ve Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed(SAV) kutlu sözüne mazhar olmuş Fatih Sultan Mehmet'e fethin ruhuna yakışır filmler yapılmalı." dedi.

Etkinlikte Serdar Tuncer, Bayram Büyükoruç ve Dursun Ali Erzincanlı da sahne aldı. Semerkand Vakfı Manavgat Şube Başkanı Muzaffer Tahsin Doğan'da programın düzenlemesinde emeği geçen Evrenseki Belediye Başkanı Recep Barut, Çolaklı Belediye Başkanı Hasan Coşkun, sivil toplum kuruluşları ve sponsorlara teşekkür plaketi takdim etti.

Programa Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, belde belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve kalabalık halk topluluğu katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber