Dr. Tutar: Sigara 21. yüzyılda bir milyar insanın ölümüne sebep olacak

Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nuri Tutar, tütün ürünlerinin insan sağlığını tehdit etmesi ve ölümüne sebep olmasına rağmen yasal olarak satılmasına izin verilen tek ticari ürün olduğunu söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Mayıs 2012 13:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tutar, bu satışlara müsaade edilmesi durumunda, sigaranın 21. yüzyılda en az 1 milyar insanın ölümüne sebep olacağının öngörüldüğünü belirtti.

Dr. Nuri Tutar, 1987 yılından itibaren Dünya Sağlık Örgütü'nün, her yılın 31 Mayıs gününü 'Sigarasız Dünya Günü' olarak kabul ettiğini hatırlatarak, Dünya Sağlık Örgütü'nün, bu yıl için belirlediği temanın 'Tütün Endüstrisi Müdahalesi' olduğunu ifade etti. Tutar, ?Unutmayalim ki tütün ürünleri kullanıcısının ölümüne, sakat kalmasına yol açtığı bilindiği halde yasal olarak satılmasına izin verilen tek ticari maldır. Gerçekten de dünyada yirmibirinci yüzyılda bir milyar insanı öldüreceği öngörülen bu malın serbestçe satışına halen neden izin verildiği tarafımızca anlaşılabilir değildir.? diye konuştu.

Tutar, 2010 yılında tütün endüstrisinin yıllık cirosunun 346, kazancının ise 35 milyar dolara ulaştığını aktardı. Tutar, şu bilgileri verdi: ?Yani tütün endüstrisinin ekonomik gücü Suudi Arabistan, Venezuella, Polonya ve İsveç ülkelerinin Gayri Safi Yurt İçi Milli Hasıla geliri kadardır. Tütün endüstrisi kazancının azalmaması için bir takım stratejiler uygulayarak ülkelerin tütün kontrolü politikalarını etkisizleştirmeye çalışmaktadır. Bu stratejiler arasında; kazancını azaltmayacak kimi düzenleme ve kısıtlamaları kabul etmek ve destekler görünmek ya da kendi yararına kullanmak, ülkelerde hayata geçirilen uygulamaları hukuk yoluyla engellemeye çalışmak, ülkelerin gümrük idareleri ile birlikte çalışmak ve gümrük memurlarına kaçakçılık ile ilgili eğitim vermek ve kendi çıkarları doğrultusunda etkilemeye çalışmak, kamusal alanda karar yetkisini elinde tutan ve/veya topluma örnek model oluşturan kişileri kendi çıkarları doğrultusunda siyasi ve/veya ekonomik baskı altına almak.?

Dr. Nuri Tutar, Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu olarak, tütün endüstrisinin yapabileceği en büyük kurumsal sorumluluk projesinin ölüm ve hastalık satmaktan vazgeçerek, kendi üretimini sonlandırması olduğuna inandıklarını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber