Mardin'de günde 3 milyon adet sigara içiliyor

Mardin'de günde 3 milyon adet sigara tüketildiğini belirten Sağlık İl Müdürü Mehmet Derviş, il genelinde sadece bir günde 750 bin lira, yıllık ise 275 milyon liranın sigaraya harcandığını söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Mayıs 2012 14:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü nedeniyle basın toplantısı düzenleyen Mardin İl Sağlık Müdürü Mehmet Derviş, sigara kullanımı ile ilgili ilginç bilgiler verdi. Mardin'de günde 3 milyon adet sigara tüketildiğini belirten Derviş, il genelinde sadece bir günde 750 bin lira, yıllık ise 275 milyon liranın sigaraya harcandığını kaydetti.

Derviş, şunları söyledi: "Tütün ürünleri kullanıcısının ölümüne veya sakat kalmasına yol açtığı bilindiği halde yasal olarak satılmasına izin verilen tek ticari üründür. Dünyada her 8 saniyede bir kişi sigaradan hayatını kaybetmektedir. Sigara dumanında kanserojen, irritan özelliklere sahip 4 binden fazla kimyasal madde vardır. Bu maddelerden nikotin bağımlılık yapıcı özelliğe sahiptir. Tütün esrar ve eroinden 8 kat daha fazla bağımlılık yapar. Dünyada 1,1 milyar kişi sigara içmekte ve her yıl 4,5 milyon kişi sigaradan dolayı hayatını kaybetmektedir. Türkiye'de ise 17 milyon sigara içicisi mevcuttur. Her yıl 70 bin ile 100 bin vatandaşımız sigara nedeniyle hayatını kaybediyor. 2025 yılında dünyada sigaraya bağlı 10 milyon ölüm olacağı tahmin edilmektedir. Tüm kanserlerin yüzde 30'unun sebebi ve akciğer kanserinin ise yüzde 90'ının nedeni sigaradır."

İl Sağlık Müdürlüğü Göğüs Hastalıkları uzmanı Dr. Gülseren Sağcan ise tüm kanserden ölümlerin yüzde 50'sinin sigaradan kaynaklandığını söyledi. Sağcan, şöyle konuştu: "Sigara, akciğer, ağız, diş eti, dil, gırtlak, yemek borusu, mesane, pankreas, böbrek, prostat, rahim ağzı ve kan kanseri gibi birçok hastalık riskini artırmaktadır. Sigara akciğerde hava yollarında kalıcı hasarlar yaparak akciğerin savunma sistemlerinde harabıyet ve akciğere yönelik tedavilerde cevapsızlığa yol açmaktadır. Başta KOAH olmak üzere kronik bronşit - amfizem gibi hava yolu darlığı yapan hastalıklara sebep olur. Yine astıma zemin hazırlar ve ciddi astım krizlerine, astım tedavisine direnç gelişmesine yol açar. Bağışıklık sistemini etkileyerek enfeksiyonlara zemin hazırlar ve enfeksiyon hastalıklarının tedavisini zorlaştırır. Erkeklerde iktidarsızlık, sperm sayı ve kalitesinde azalmaya yol açar. Kadınlarda ise erken menopoz kısırlık, osteoporoz (kemik erimesi), abortus (düşükler), erken doğum tehdidi, düşük doğum ağırlığı ve doğumsal bozukluklara yol açmaktadır. Ayrıca sigara içen annelerin çocuklarında ani bebek ölümü sendromu da 2,5 kat daha sık görülmektedir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber