Yalı, bin dört yüz on bir parçaya bölünecek!

İplik kralı iflas etti, işçiler yalısını icradan satışa çıkardı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 31 Mayıs 2012 21:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Pensoy Ailesi'nin ikinci kuşak temsilcisi Remzi Pensoy, tekstil sanayisinin en önemli isimleri arasında yer alıyordu. Sahibi olduğu Yalova Elyaf 2000 yılında krize girdi ve kapandı. Bin 411 işçisi paralarını alamayınca yalıyı icradan satışa koydu. 90'lı yaşlarda olduğu söylenen Peksoy'un ise yalıdan iki yıl önce ayrıldığı öğrenildi.

Pensoy Ailesi, tekstil sektöründe en köklü aileleri arasında yer alıyordu. Remzi Pensoy da bir zamanların iplik kralı olarak anılıyordu. 1974 yılında kurduğu Yalova Elyaf Fabrikası sektörün en büyük fabrikaları arasındaydı.

Ancak Yalova Elyaf 1999 depremi sonrası krize girdi. 2000 yılında kapanan fabrika birkaç kez el değiştirdi, en son 2006 yılında da tamamen kapatıldı.

Uzun süre alacaklarını tahsil etmek için bekleyen ve fabrikanın satışına rağmen paralarını alamayan işçiler son olarak fabrikanın sahibi Remzi Pensoy'un Yeniköy'de bulunan yalısını icradan satışa çıkardı. Şimdi 1.411 işçi icradan satışı yapılacak bu yalıyı takip ediyor.

6 MİLYON LİRA

Geniş ağaçlık bir alanda yer alan yalının icradan satışı 16 Temmuz'da yapılacak. Yalı için belirlenen değer 12 milyon lira. Yalıda yüzde 50 hissesi bulunan Remzi Pensoy'a ait hisse icradan satılırsa elde edilen para işçilere dağıtılacak.

İcradan satış dosyasında işçilerin yanı sıra İsviçre merkezli Lendmark Kimya da alacaklılar arasında yer alıyor. Lendmark Kimya'nın da uzun bir süreden beri alacağını tahsil etmeye çalıştığı öğrenildi.

BİN 411 İŞÇİ ALACAKLI

Teksif Yalova eski Şube Başkanı Muhammet Özgürbüz, işçilerin alacakları için 10 yıla yakın bir süreden beri uğraş verdiklerini söyledi. Özgürbüz ?Yalova Elyaf'ın satışında biz bir para elde edemedik. Bu süreçte kimi işçi arkadaşımız sağlığını kaybetti, kimi hayatını kaybetti.

Toplam alacağımız 2007 hesaplamalarında 40-50 milyon TL dolayındaydı. Yalının satışında elde edilecek para işçilere dağıtılacak? dedi.

Yalıda yüzde 50 hissesi bulunan ve şimdilerde 90'lı yaşlarda olduğu ifade edilen Remzi Pensoy'un iki yıl kadar önce yalıdan ayrıldığı öğrenildi. Remzi Pensoy'un çocuklarının ise yurtdışında olduğu öne sürüldü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber