İddianame kabul edildi: KİK'te rüşvet pazarlığı 500 bin TL'den başlıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Haziran 2012 07:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Ankara Cumhuriyet Başsav-cılığı'nın, aralarında Kamu İhale Kurulu (KİK) üyesi Ali K.'nın da aralarında bulunduğu 23 şüpheli hakkında hazırladığı iddianame, Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. İddianamede, 'suç örgütü kurarak, kamu ihalelerinde menfaat karşılığı usulsüzlük yapmakla' suçlanan şüphelilerin, bir ihale için rüşvet pazarlığını 500 bin TL'den başlattığı aktarılıyor.

İddianamede, Ali K.'nın, Mustafa B. ve Yusuf K. ile irtibatının olduğu aktarıldı. Ali K. ve KİK'te görevli bazı kişilerin, kuruma gelen ihale dosyalarıyla ilgili şikayet başvurusu yapan bazı firma yöneticileriyle ortak hareket ederek 'görevlerini kötüye kullandıkları' ileri sürüldü. KİK'ten bu firmalar lehine karar çıkartıp haksız kazanç elde edildiği yönünde şüphelerin olması üzerine soruşturma yürütüldüğü ifade edildi. Ali K. hakkında bazı mercilere gönderilen ihbar mektuplarına da değinildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na 15 Aralık 2008'de gönderilen ihbar mektubunda, "Ali K'nın, firma yetkilileriyle işbirliği yaparak her dosya başına para almak suretiyle haksız menfaat sağladığının bildirildiği" kaydedildi. Emniyet Genel Müdürlüğü'ne 21 Şubat 2011'de gönderilen bir başka ihbar mektubundan ise 'KİK'in son haliyle Türkiye'nin yüz karası olduğu, parayı kim basıyorsa işi onun aldığı, tüm üyelerin aynı kefeye konulamayacağı; ancak bütün üyeleri etkileyen, pazarlıkları yapan, işi parayı basan firmaya veren, bütün komisyon üyelerini ve raporları ona göre ayarlayan kişinin Ali K. olduğu, aldığı rakamın 500 bin ile 2 milyon lira arasında değiştiği, bu fiyatlarla pazarlık yaptığı ve KİK gibi bir kuruluşun adını çıkarttığına' yönelik iddialar aktarıldı.

Örgütün, kamu ihalelerine katılan firma sahipleri ve yetkilileri ile bu firmalara aracılık eden diğer şüpheli şahıslarla irtibatlarının olduğu ve serbest, objektif rekabet koşulları altında gerçekleşmesi ve tamamlanması gereken ihalelerde, kendi lehlerinde karar çıkartılmasını sağlamak amacıyla haksız menfaat sağladığı kaydedildi. Şüphelilerin, 'çıkar amaçlı suç örgütü kurmak, yönetmek ve üyesi olmak, rüşvet ve ihaleye fesat karıştırmak' suçlarından cezalandırılmaları ve suçtan hasıl olan eşya ve paralarının müsaderesi istendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber