?Lahmacunda tescil' uyarısı

Lahmacuna Ermenistan'ın sahip çıkmaya çalıştığı uyarısını yaparak Türkiye gündemine oturan Tahir Tekin Öztan'ın ardından Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. İlkay Gök'te, ?Baklavanın başına gelen lahmacunun da başına gelmesin? dedi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Haziran 2012 11:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk yemekleri arasında lahmacun kültürünün önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çeken ve günde sadece Gaziantep'te yaklaşık 30 bin lahmacunun tüketildiğini ifade eden GAÜN Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. İlkay Gök, yapılan araştırmalarda özellikle uluslararası sitelerde lahmacunun ?Ermeni pizzası' olarak tanıtıldığını belirtti. Bunu önlemek amacıyla GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun'un desteğiyle Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü'nün Gaziantep mutfağını ulusal ve uluslararası alanda tanıtım çalışmalarının yoğunlaştırıldığını ifade eden Gök, şunları söyledi:

?Bundan dolayı Sahan Yönetim Kurul Başkanı Tahir Tekin Öztan'ın işbirliği ile lahmacunu dünyanın pek çok ülkesinden akademisyenin katıldığı uluslararası ?6th Central European Congress on Food' adlı gıda kongresinde tanıtmak amacıyla çalışmalara başladığımızda, yurt dışındaki yemek sitelerinin çoğunda lahmacundan ?Ermeni pizzası' olarak bahsedildiğini gördük. Türk siteleri dışında pek çok Amerikan yemek sitesi, bunun yanında diğer ülkelerin sitelerinin lahmacundan Ermeni pizzası olarak bahsetmesi tanıtım konusunda gerçekten ne kadar yetersiz kaldığımızı gösteriyor. Bahsettiğim konu ile ilgili siteleri aşağıya ekledim. Eğer bu sitelere girilirse kolaylıkla bahsedilen konu görülebilir."

"Baklavayı Yunanistan sahiplenmek istemişti, şimdi de benzer risk lahmacun için söz konusu" diyen İlkay Gök, bundan dolayı en kısa süre içinde lahmacun başta olmak üzere Türk yemeklerinin uluslararası tescilini alması gerektiğinden bahsetti. Gök, "Tarihi mirasımız olan yemek kültürümüzü koruma altına almak, sahip çıkmak, yöreye mal olmuş yemekleri orijinal haliyle gelecek nesillere aktarabilmek amacıyla Gaziantep adına 30 yemeğin coğrafi tescili için ocak ayında üç dernek bir arada çalışarak Türk Patent Enstitüsü'ne başvuruda bulunmuştuk. Özellikle bu siteleri gördükten sonra lahmacunun sonunun baklavaya benzememesi için Avrupa Birliği'nde Coğrafi İşaret Koruması' çalışmasını başlatacağız" ifadelerini kullandı.

Öncelikle Türk Patent Enstitüsü'nden coğrafi tescil başvurularının onaylanması gerektiğini kaydeden Gök, "Ocak 2012'de tescil başvurusu yapılmıştı. Başvurunun değerlendirilmesi maalesef uzun bir süreç. Tescil aldıktan sonra 510/2006 sayılı Tüzük uyarınca Avrupa Birliği'nde coğrafi işaret koruması için coğrafi tescil almış ürünler adına hazırlanan başvurular, AB Komisyonu'na iletilir. Kendisine iletilen başvuruları 12 ay içinde incelemek zorunda olan komisyon, başvuruların ilan edilmesine karar verirse AB Resmi Gazetesi'nde yayımlar. Yayımlanmış başvurulara yapılacak itirazlar için Resmi Gazete'deki ilan tarihinden itibaren 6 aylık bir süre tanınmaktadır. Ülkemizde tescil işlemi gerçekleşmiş coğrafi işaretler, AB'ye doğrudan tescil başvurusunda bulunabilir" diye konuştu.

"Belirtilen nedenlerden dolayı süreç epeyi uzun. Nereden bakılsa bir ürünün önce AB coğrafi işaretler korumasının alınması için yaklaşık iki yıllık bir zaman gerekiyor" diyen İlkay Gök, sözlerine şöyle devam etti:

"Tabii ki başvuruda bulunurken alınan başvuru ücretleri ve ilan için gerekli gazete ücreti de ayrı. Özellikle Türk Patent Enstitüsü, tarihi mirası korumak adına yapılan yemek tescili gibi başvurularda başvuru bedelini düşürmesi, kabul sürecini hızlandırması ile belki bu gibi çalışmaların artması sağlanacaktır. Böylelikle yemeklerimizi tescil altına alarak korunmasına da katkıda bulunmuş olunacaktır. Baklavanın başına gelenlerin lahmacun ve diğer yemeklerde de yaşanmaması için, bizler elimizden gelen çabayı göstermeye devam edeceğiz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber