Hemofili hastalarına damar yolu girişi eğitimi

Ege üniversitesi Tıp Fakültesi'nce hemofili hastalarına uygulamalı eğitim verildi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Haziran 2012 18:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hemofili, kanda pıhtılaşmayı sağlayan faktörün eksikliğinden kaynaklanan kalıtsal bir hastalık. Hastaların durup dururken eklemlerinde kanama olmasına neden olan hastalıkta, kanamanın yerine geçecek faktör konulmadan kanama durdurulamıyor. Bu yüzden kanama olduğunda fark edilip ilk saat içinde faktör uygulanması hayati önem taşıyor. Ege Yetişkin Hemofili Hasta Okulu'nda damar yolu açarak hastanın kendi kendine faktör uygulaması amacıyla eğitimler verildi. Hastalık hakkında bilgi ve faktörün kısa sürede yapılmasının önemini Hematoloji Bilim Dalı'ndan Doç. Dr. Fahri Şahin, damar yolu sorunlarını hemofili hastası son sınıf öğrencisi Dr. Mehmet Can Uğur anlattı. Ege Üniversitesi Tıp Eğitimi Ana Bilim Dalı'ndan Dr. Nilüfer Demiral Yılmaz ise tıp fakültesi öğrencilerinin eğitim aldığı maketler üzerinde damar yoluna girişin nasıl olacağı konusunda eğitim verdi. Eğitim sonunda her hasta damar girişini uygulamalı olarak kendi kendilerine yaptılar.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fahri Şahin, "Ağır hemofili hastalarında önlem alınmaz ise yılda 20 kanama olabilir. Bu yüzden koruyucu tedavi olarak kanama olmadan da haftada 2-3 kez ilaç yapılması gerekiyor. Hasta, faktörü o an kendi yaparsa tek doz yeterli olabilir. 2 saati geçerse hastaya birkaç gün ilaç vermemiz gerekiyor. Bunun ekonomik yönü de var. Uzun tatil dönemleri, hafta sonları, seyahatler gibi hastanın geç ulaşabileceği durumlarda kendi kendilerine veya yakınları tarafından faktör uygulanmalı. Hastalarımızın yaklaşık yüzde 30'u kendilerine faktör uygulamayı bilmiyor. Ege yetişkin hemofili hasta okulumuzda verdiğimiz eğitimlerle bunu öğrenmiş oldular. Faktör yapmasını bilmeyen hastamız kalmayacak. Çocuk hastalarda Prof. Dr. Kaan Kavaklı hocamız bu eğitimleri vermişti. Türkiye'de ilk defa yetişkin hastalarda da böyle bir eğitim verilmiş oldu" dedi.

Eğitimler sonunda hastaların özürlülük, maluliyet ve haklar konusunda merak ettiği tüm soruları hakkında Adli Tıp Ana Bilim Dalı'ndan Dr. Ender Şenol bilgi verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber