'Mamak'ta hakimler, savcılar yatıştırıcı ilaç alarak duruşmalara çıkıyorlardı'

12 Eylül 1980 askeri darbesinde işkence yapılan yerlerin başında gelen Mamak Cezaevi'nde, hakim ve savcıların yatıştırıcı ilaç alarak duruşmalara geldiği ortaya çıktı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Haziran 2012 10:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bu itirafı yapan ise dönemin Mamak Askeri Cezaevi Müdürü Albay Raci Tetik. Darbeyi 'savaş' olarak niteleyen Tetik, savaşta her zaman iyi şeyler olmayacağını belirtiyor. Kenan Evren ile Kore'de 9. kafilede beraber olduklarını anlatan Tetik, talimatnamelerin Genelkurmay'dan geldiğini vurguluyor. Raci Tetik ile yapılan bu röportajın kupürleri, önümüzdeki duruşmada, delil olarak Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunulacak.

11 Eylül 1988 tarihinde Milliyet gazetesinde yer alan '9. yılına girerken 12 Eylül' başlıklı yazı dizisinde, darbe döneminde Ankara Mamak Cezaevi'nin müdürü olan Albay Raci Tetik ile yapılan röportaja yer veriliyor. Mamak'a ilk gelenlerin konduğu yer olan 'kafes' için Tetik, "Tutukluların koyduğu ad bu. Aslında ilk işlem yeri. Yanaşık düzen eğitimi orada başlıyordu." diyor. Eskiden geceleri rahat uyuyamadığını; ancak yavaş yavaş alıştığını dile getiren Tetik, Mamak'ta hiç iyi hatırası bulunmadığını belirterek "Mamak'ı isteyerek, severek yapmadım. Ama ben o şekilde yapılması gerektiğine inandım." ifadelerini kullanıyor.

"BENDEN ÖNCEKİ KOMUTANLAR İYİ DAVRANDIĞI İÇİN BAŞARILI OLAMAMIŞLAR"

Mamak'taki işkenceler için ise Tetik, "Öyle bir ortamdı ki... Yukarısı öyle uygun bulmuş, beni tayin ettiler. Benden önce belki uygununu bulamamışlar. Belki de görevden kaçamayacağımı bildikleri için uygun bulmuşlar. Benden önce bir senede 6 komutan değişmiş. Geldiğimde görev yapılmıyordu. Başa geçtim, örnek oldum. Talimatnameleri, kanunları uygulamaya başladım. Sıkıyönetime, askeri savcı ve hakimlere danışarak görev yaptım. Ama orası cezaeviydi. Hastane, okul, aşk gemisi ve yat kulübü değildi. Benden öncekiler iyi davrandıkları için başarılı olamamışlar. Mecburdum astlarıma inisiyatif vermeye. Verince anormal işler olmadı değil, oldu. O talihsiz olaylara ben de çok üzüldüm. Ama bu bir savaştır. Savaşta her zaman iyi şeyler olmaz." diyor.

"TUTUKLULARI ZİYARETÇİLERİN YANINDA DÖVÜYORDUK"

Huzurlu olup olmadığına yönelik soruya üzerine Raci Tetik, bugün yine aynı şekilde olsa aynı hareketi yapacağını vurguluyor. Kenan Evren ile aynı dönemde Kore'de bulunduğunu, 9. kafilede beraber olduklarını ve teğmen olduğunu ifade eden Tetik, kendisini feda ettiğini ve görevini yaptığına inandığını kaydediyor.

Tutukluların bayıltıncaya, hastanelik edilinceye kadar dövülüp tek tip elbise giydirilmesi konusunda Tetik, bunu saklamadığını ifade ediyor. "Bu hücreler yerin derinliklerinde, yaz-kış rutubetli, kışın dondurucu soğuk yerlerdi... Bir insan burada ancak 10-15 gün dayanabilirdi... Tuvaletleri de yoktu... Tutuklu veya mahkumlar burada en çok 12 gün tutuluyordu... Cezayı mahkeme heyeti veriyordu." diyen Tetik, tutukluların bazen ziyaretçilerin yanında da dövüldüğünü belirtiyor.

EMİR GENELKURMAY'DAN

Tetik, "Talimatnameler Genelkurmay'dan mı geldi?" sorusuna şu cevabı veriyor: "Tabii... Eldeki Askeri Ceza Kanunu'nun iç hizmet yönetmeliğinden alınarak yapılmış bir talimatnameydi. Kısa bir şeydi. Aynen onu tatbik ettik. Ama suç işlediğinde asgarisini değil, azami cezayı uyguluyordum. Örnek olsun diye... Disipline sokmak için... Ona göre cezalandırılmış olabilir..."

Çoğu bilmediği için İstiklal Marşı'nı öğrettiklerini söyleyen Tetik, 12 Eylül darbesini de 11 Eylül günü saat 17.00 sıralarında bir toplantıda öğrendiğini kaydediyor. Tavuk bile kesmediğini savunan Tetik, görev yaptığı 4 yıl içinde 31 bin küsür tutuklunun gelip geçtiğini belirtiyor.

Doktorun Mamak'ı hatırlamadan yaşamasını tavsiye ettiğini anlatan Tetik, "Mamak'ta hakimler, savcılar yatıştırıcı ilaç alarak duruşmalara çıkıyorlardı. Ben hiç almadım. Ben sıkıldım mı, Hüseyingazi Dağı'na çıkıyordum. Orada sakinleşip geri dönüyordum." şeklinde konuşuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber