Etiyopya Meclis Başkanı: Türkiye modeli birçok ülkeye fikir veriyor

Medeniyetler İttifakı İştirakçiler Toplantısına Afrika ülkelerinden katılan tek konuşmacı Etiyopya Meclis Başkanı Kassa Tekleberhan, Türk modelinin dünyanın birçok ülkesine fikir verdiğini bildirdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Haziran 2012 10:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ülkesindeki Türk okullarının başarısına ve ülke barışına sağladığı katkılara da değinen Tekleberhan, "Türkiye yeni açılım yolları arıyor ve biz yapılan bu çalışmaları takdir ediyor, bu fikirleri gerçekten destekliyoruz." dedi.

Etiyopya Meclis Başkanı Tekleberhan, Cihan Haber Ajansı (Cihan)'na verdiği röportajda, küresel barışın nasıl sağlanabileceğinin konuşulduğu Medeniyetler İttifakı İştirakçiler Toplantısı'nı değerlendirdi. Tekleberhan, kendi ülkesinde Müslüman ve Hıristiyanların özgürce ibadet edip bir arada yaşayabildiğini anlattı. "Bu ittifakın amacı insanlık arasında diyalog ve toleransın tesis edilmesidir.? diyen Kassa Tekleberhan, ?Hoşgörünün eksik olduğu durumlarda insanların birbirini kabul etmemesi sebebiyle farklı problemlerin ortaya çıktığını görüyoruz.? ifadelerini kullandı.

Anayasalarındaki inanç özgürlüğü tanımlamalarından örnekler veren Tekleberhan, anayasada belirtilmiş olmasa bile yüzyıllardır Müslüman ve Hıristiyan toplumların iç içe yaşadığını ve birbirlerini anlamaları gerektiğini vurguladı. Hoşgörünün yerleştiği toplumlarda güven ortamının kendiliğinden oluştuğunu söyleyen Kassa, ?Etiyopya, bu konuda problem yaşayan diğer medeniyetlere bir fikir verebilir.? değerlendirmesinde bulundu.

Geçtiğimiz günlerde Afrika Birliği çatısı altında Etiyopya'da düzenlenen ?diyalog ve uzlaşı' konferansına da değinen Tekleberhan, ?Bu günlerde Etiyopya, sahip olduğumuz kültürel çeşitliliği öne çıkaracak programlara ev sahipliği yapıyor. Bu tür organizasyonlar birbirimizi daha iyi anlama konusunda yardımcı oluyor. Bugün buradaki tema da aynı. Dünyadaki çeşitliliği göz önünde bulundurarak birbirimizi anlama ve saygı duymak zorundayız. Bu sebeple Afrika Birliği çatısı altında Addis Ababa'da düzenlenen diyalog programını hükümet olarak destekledik.? şeklinde konuştu.

Ülkesindeki Türk okullarının başarısına ve ülke barışına sağladığı katkılara da değinen Etiyopya Meclis Başkanı, "Türk modeli dünyanın birçok ülkesine fikir veriyor. Bu sebeple Türkiye yeni açılım yolları arıyor ve biz yapılan bu çalışmaları takdir ediyor, bu fikirleri gerçekten destekliyoruz.? dedi.

Dini ve etnik çeşitliliğin Etiyopya için objektif bir gerçek olduğunu kabul ettiklerini söyleyen Kassa Tekleberhan, bu kabulün dünyada yaygınlaştırılması ve bir uzlaşı kültürüne dönüştürülmesi gerektiğini vurguladı. Medeniyetler İttifakı toplantısına Türkiye'nin evsahipliği yapmasının önemine değinen Tekleberhan, ?Afrika'yı temsil eden tek Afrika ülkesiyiz. Türkiye hükümeti Etiyopya'da neler olduğunu biliyor. Bu yüzden bizi de davet ettiler ve bu foruma katıldık.? şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber