Bayburtlu öğrenciler Türkiye ikincisi

Şehit Fatih Kostik İlköğretim Okulu öğrencileri, ?Bu Benim Eserim Projesi Türkiye Finalinde ikinci olarak önemli bir başarıya imza attı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Haziran 2012 10:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2011-2012 Eğitim-Öğretim Yılı VII. İlköğretim Öğrencileri Arası Matematik Ve Fen Bilgisi Bu Benim Eserim Projesi Türkiye Finalinde Bayburt Arpalı Şehit Fatih Kostik İlköğretim Okulu danışman öğretmeni Bengül Medetoğulları ile öğrenciler Furkan Tiryaki ve Gamze Bozdağ'ın ?Uyurken Gezintiye Son? isimli projesi Ankara Başkent Öğretmenevinde yapılan değerlendirmede Türkiye 2. si oldu.

Rehber öğretmen Bengül medetoğulları, proje hakkında yaptığı açıklamada şunları söyledi; ?Projemiz iki devreden oluşmaktadır. Birinci devrede bir bobin kullandık ve bobinin üzerinden akım geçtiği sürece elektromıknatıs haline geldiğini gördük. Bobinden akım geçebilmesi için de yatakla yorgana monte ettiğimiz kabloların temas etmesi gerekiyor. Böylece devre tamamlanıyor ve bobin bir elektromıknatıs haline gelmiş oluyor. Bobin etrafındaki demir malzemeleri kendisine büyük bir güçle çekebiliyor.

Kişi uyurken yorganı ile yatağına bağlı kablolar birbirine temas etmektedir (devre tamamlan-maktadır). Fakat uyurgezer yataktan kalktığında temas halindeki kablolar birbirinden ayrılır ve bobin elektromıknatıs özelliğini kaybeder.

Gelelim ikinci devremize. Bu devremiz basit bir zil devresidir. Yalnız devre küçük bir metal parça ile açılıp kapanabilmektedir. Birinci devremizdeki bobinimiz elektromıknatıs haline geldiğinde (kablolar birbirine temas ederse devre tamamlanarak bobin elektromıknatıs olur) zil devresini tamamlayan metal çubuğu kendisine doğru çeker. Böylece zil devresi açılmış olur ve zil çalmaz ama birinci devreden akım geçmezse(uyurgezer yataktan kalkarsa kablolar ayrılır devreden akım geçmez) bobin elektromıknatıs özelliğini kaybeder ve metal çubuk düşerek zil devresini tamamlar. Zil devresi tamamlanırsa zil çalmaya başlar.?

Projenin amacı hakkında ise Medetoğulları şu bilgileri verdi; ?Uyurgezer insanların gece yataklarından kalktıklarında bir zil sesi ile uyandırılmalarını sağlamak. Projemiz, uyurgezer insanların evlerinde bilinçsizce gezmelerini önlemeyi, olası kazaların önüne geçmeyi hedeflemektedir.?

Fen ve Teknoloji Öğretmeni Bengül Özkan Medetoğulları daha sonra şunları kaydetti; ?Proje duyurusunu okul idaresi bana bildirir bildirmez, hemen öğrencilerime bu duyuruyu aktardım. Proje Formatını, önceki yıllarda yapılan projeleri araştırarak, öğrencilerime tanıttım. İlgi duyan öğrencilerle çalışmaya başladık. Başlangıçta 2 projemiz Bölge Çalışma Grubu tarafından onaylandı. Bilim kurulu tarafından yapılan son değerlendirmede ?'Uyurken Gezintiye Son' Projemiz Erzurum Bölge Sergisine davet edildi. Bölge Sergisinde 50 Projeden 5 Proje Final Sergisine katılmaya hak kazandı. Çok sevindik. Çünkü 86. 000 proje içerisinden ilk 1000'e girmek bizim için çok büyük bir başarıydı.?

Proje de ödül alan öğrencilerden Furkan Tiryaki ise duygularını şöyle ifade etti: ?Öğretmenimiz proje hakkında duyuru yapmasının ardından , Bu Benim Eserim Proje yarışmasına arkadaşlarımla katılmayı düşündük. Arkadaşım Gamze Bozdağ ile Elektro-mıknatıslar ve elektrikli basit zil konularımızla ilgili olarak bir uyarı projesi modeli tasarladık. Sonra da uyurken gezintiye son projemiz ortaya çıktı. Öğretmenimiz projenin her aşmasında bize rehberlik etti. Bilim kurulu tarafından projemiz Erzurum Bölge Sergisine davet edilince, dünyalar bizim olmuştu. Erzurum'a çok anlamlı duygularla gittim. Bölge sergisinde standımızda projemizi Bilim Kurulun'a sunduk. Herkes projemizi çok beğendi.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber