Mersin büyükşehirde ekmek vurgunu!

Haber Giriş : 26 Haziran 2005 14:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mersin Büyükşehir Belediyesi'nde ekmek vurgunu yaşanıyor. Halka 125 yeni kuruştan satılan ekmek, belediyeye bağlı hayvan barınağına 150 yeni kuruştan fatura edildi. Üstelik 451 köpeğin açlıktan öldüğü barınakta yaşayan 700 köpek ve 120 kedi, iki ayda 100 bin ekmek tüketmiş!..

AYDIN DEMİR / MERSİN

Mersin "ekmek skandalı" ile çalkalanıyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi, bakkallarda satılan ekmeğin fiyatını 125 yeni kuruş olarak belirlerken, 700 köpek ve 120 kedinin yaşadığı belediyeye ait hayvan barınağına bayat ekmeği 150 yeni kuruştan fatura etti. Bakımsızlık ve açlıktan 451 köpeğin öldüğü hayvan barınağına iki ayda 100 bin ekmeğin fatura edilmesi tepkilere neden oldu. Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nden Prof. Dr. Ahmet Ergün ise, 700 köpek ve 120 kedinin iki ay içinde 100 bin ekmek tüketmesinin imkansız olduğuna dikkat çekti.

Ekmekle oynatmayacaktı

27 Mart yerel seçimlerinden önce seçim meydanlarında, "Halkın ekmeğiyle oynatmam" söylemi ile ikinci kez Belediye Başkanı seçilen Özcan, seçimlerden kısa bir süre önce yaklaşık 1 trilyon Türk Lirası harcayarak Halk Ekmek Fabrikası'nı hizmete sokmuştu. "Günde 300 bin ekmek üretme" sloganı ile kurulan ekmek fabrikası seçimlerin ardından 11 Ağustos 2004 tarihinde, o dönemdeki Fırıncılar Odası Başkanı Kasım Ölmez'in oğlu Cem Ölmez'e yıllığı 75,9 milyar artı KDV'ye kiralandı.

Kira sözleşmesine göre, kiracı Cem Ölmez'e günlük 80 bin adet ekmek üretme şartı konurken, "80 binden aşağı üretilen her adet ekmeğin belediyeye tazminat olarak ödenmesi zorunluluğu" getirildi.

Bayat ekmekle vurgun

Bu gelişmelerin ardından "ekmekteki skandal" bitmedi. Encümen, belediye ekmek fabrikasında üretilen ekmeğin gramajını 150 grama düşürürken fiyatını da 125 yeni kuruş olarak belirledi ancak hayvan barınağına Cem Ölmez'in kiraladığı fabrikadan alınan ekmeğin tanesi 150 yeni kuruşa fatura edildi. KDV ile birlikte toplam 15 bin 150 YTL'ye kesilen fatura, belediye encümeninin ekmeğin tanesinin 125 KRŞ'tan satılması kararı ile çeliştiği dikkatlerden kaçmadı.

"Hayvanlar açlıktan ölüyor..."

Konuya ilişkin olarak görüşlerini açıklayan Mersin Hayvan Dostları Derneği Başkanı Nilgün Derviş ise,700 köpek ile 120 kedinin yer aldığı hayvan barınağına, Akdeniz Bölge Komutanlığı'nın her gün yemek artığı gönderdiğine dikkat çekerek, "Eğer Bölge Komutanlığı'nın katkısı ve bizim bağışlarla aldığımız yiyecekler olmasa, barınaktaki hayvanlar toplu ölecek. Mayıs ayı içinde 451 hayvan açlık ve bakımsızlıktan öldü. Ekmekleri saymadım, ancak görevliler düzenli olarak günde 2 bin ekmek aldıklarını söylüyorlar. Bu kadar ekmek alınıyor mu bilmiyorum. Hayvanlar sadece ıslak ekmekle beslenmiyor, biz bağış toplayarak et alıyoruz" diye konuştu.

İki ayda 100 bin ekmek!

Konu hakkında görüşlerine başvurduğumuz Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Ahmet Ergün ise, köpeklerin mecbur kalmadıkça ekmek yemediklerine vurgu yaparak, "Hayvanların beslenmesi sadece ekmekle olmaz. Eğer sırf ekmekle beslemeye kalkışırsanız, metebolizmada ciddi sağlık sorunları ortaya çıkar.Yetişkin bir doberman ancak günde bir ekmek yiyebilir.Normal sokak köpeklerinin günde bir ekmek yemesi imkansız. Kediler ise, yanında et suyu gibi katkı maddesi olursa, çeyrek ekmek tüketebilir. Hele 700 köpek ve 120 kedinin iki ay içinde 100 bin ekmek tüketmesi mümkün değil" şeklinde konuştu.

Fırıncılar kepenk kapatıyor

Mersin Fırıncılar Kooperatifi eski Başkanı Mehmet Akat ise, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Belediye Başkanı Özcan'ın fabrikayı yandaşlarına kiralayarak, fırıncı esnafının yokolmasının önünü açtığını iddia ederek, " Şu anda Mersin'de bulunan 90 fırıncı esnafı bir bir kapanıyor. Ayakta durmaya çalışanlar ise tefecinin kucağına düşüyor" diye konuştu. Fırıncılar Odası eski Başkanı Kasım Ölmez ise, bir süre önce yaptıkları genel kurulda aday çıkmayınca oda yönetiminin fesholduğunu, odanın kayyuma teslim edildiğini belirtirken, "Ben artık emekli oldum.Fakat Başkan Özcan'a haksızlık ediyorlar.Bunun yanında fabrikayı kiralayan oğlum Cem de zarar ediyor. Beni böyle basit konularla bir daha rahatsız etmeyin" dedi.

Encümenden kolaylık

Sözleşmede bu şart olmasına rağmen, işletmeci Cem Ölmez'in günde 20 binden fazla ekmek üretmediğini, babası Kasım Ölmez açıkladı. Belediye Encümeni Cem Ölmez'in talebi üzerine 9 Ocak 2005 tarihinde toplanarak, günlük 80 bin ekmek üretme zorunluluğunu 20-25 bine indirdi. Ekmek konusunu yakından takip eden Mersinli gazeteci-yazar Abdullah Ayan ise, "Başkan Özcan'ın oyun içinde oyun oynadığını" ileri sürerek, "Sözleşmenin imzalandığı 11 Ağustos 2004 tarihi itibariyle Encümenin karar aldığı Ocak 2005 arasında 170 gün ve bu günlerde eksik üretimden dolayı Cem Ölmez'in belediyeye 1,5 trilyon Türk Lirası ödemesi gerekiyor. İçişleri Bakanlığı konuyu soruşturmalı, ilgililer gereğini yapmalı" dedi.

yeni şafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber