Zeytinde kabus bitmiyor

Edremit Ticaret Odası (ETO) meclis üyesi ve Zeytin Zeytinyağı Meslek Komitesi Başkanı Doğan Öge, zeytin sineğine karşı uçakla yapılan ilaçlamanın bu yıldan itibaren yapılmayacak olmasının çok vahim sonuçlar doğuracağını ileri sürdü.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Haziran 2012 11:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öge, ?Analist değilim ama şayet uçakla ilaçlama yapılmaması durumunda Edremit Körfezi çok büyük verim kaybına uğrayacaktır. Bu, zeytin üreticisine bir darbe daha vurmak olacaktır. ?dedi

Türkiye'de bir çok şeyin iyi düşünülmeden yapıldığını ifade eden Öge, ?Türkiye'de zeytin ağacı sayısının artmasıyla zeytinyağı üretimi , iç piyasa tüketiminin çok üzerine çıkmasıyla birlikte ihracat miktarının da çok gerilemesi , yemeklik zeytinyağı fiatlarının da gerilemesine sebep oldu. Düşük seyreden fiatlarla nasıl baş edebileceğiz diye düşünürken bu tarz toplu kolay ve ucuz maliyetli ilaçlamadan vaz geçilmesi endişe vericidir. Hiç bir şekilde zeytin üreticisinin organize olup aynı anda ilaçlamaya başlaması mümkün değildir. Buna ilaveten ilaçlamanın maliyeti artacaktır. Siz ilaçlasanız yan komşunuz ilaçlamadığı için yine etkili bir sonuca ulaşmak mümkün olmayacaktır.?şeklinde konuştu.

Bundan sonra zeytinyağında yüksek fiyat beklentisinin mucize olmadığı takdirde hayal olacağını vurgulayan Öge, şöyle devam etti:

?Dip zeytininden elde edilen yağın maliyeti kurtarmamasından dolayı birçok üreticinin toplamadan bıraktığı unutulmamalıdır. Topladığınızda'da zaten işçilik masrafını bile karşılamamaktadır. Edremit körfezi zeytin üreticisi önümüzdeki yıllar için mutlaka toplama maliyetini düşürmek zorundadır. Diğer bölgeler neredeyse bizim yarı fiatımıza maletmektedir. Hal böyle iken ağaç üzerindeki zeytinin toplama maliyetinin daha düşük olduğu aşikardır. Birde dip zeytininden elde edilen yağdan daha yüksek fiata satmak varken niye sinek zararıyla yere dökülüp heba olsun. Öyle matematik hesaplarıyla falan kafayı yormaya hiç gerek yok. Şu anda sızma zeytinyağı 5 TL cıvarında seyretmektedir. Bunu söylemekten korkuyorum ama bu günlerimiz daha iyi günlerimiz olabilir..Daha kötüsüne hazırlıklı olmalıyız. Bu sebeple uçakla yapılan zeytin sineği mücadelesi hem kaliteli yemeklik zeytinyağı üretimi için hem de maliyetler açısından önemlidir. Uçakla zeytin sineği ilaçlaması kesinlikle yapılmalıdır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber