Kadına yönelik şiddete ?sıfır tolerans'

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürü Özlem Bozkurt Gevrek, ?Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun' ile ?Kadına yönelik aile içi şiddet ?Aile içi şiddet' olmaktan çıkarılmıştır. Kadına yönelik şiddete ?sıfır tolerans' ilkesi benimsenmiştir.? dedi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Haziran 2012 14:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü tarafından Bursa'da, ?Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'la ilgili olarak uygulayıcılara yönelik bir toplantı düzenlendi. Bursa Çelikpalas Otel'ki toplantıya Bursa'nın yanında Çanakkale, Balıkesir ve Bilecik gibi 5 ilden vali yardımcıları, il emniyet müdürlerinin de aralarında bulunduğu 450'ye yakın kanun uygulayıcı katıldı.

Açılış konuşmalarının ardından kürsüye gelen Kadının Statüsü Genel Müdürü Özlem Bozkurt Gevrek, yasanın 20 Mart'ta kabul edildikten sonar bir ay içinde çok geniş katılımlı üst düzey uygulayıcılara yönelik olarak bilgilendirme konferansları serisi başlattıklarını söyledi. Gevrek, Türkiye'de 7 bölgeden 16 ilde yaptıkları toplantıların 13'üncüsünü Bursa'da gerçekleştirdiklerini bildirdi. Gevrek, "Genel olarak sizleri bilgilendirmeye ve bu yasa ile ilgili olarak görüşlerinizi almaya çalışıyoruz. Çünkü buna takiben bir yönetmelik hazırlayacağız, mümkün olduğu kadar uygulayıcıların görüşlerine yer vermeye çalışıyoruz." dedi.

Bu yeni yasanın Avrupa Birliği Avrupa Konsey sözleşmesine uyarlanarak yapıldığını hatırlatan Gevrek, ?Kanunun ana amacı etkin ve acil koruma, yani mağdurun nerede olursa olsun, en yakın birlik tarafından korunmasını getiriyor. Bu kolluk birimleri olabilir, mülki idare olabilir ya da hakim olabilir. Kadın neredeyse ve yakın olduğu, yardım istediği birim neresiyse, o birim tarafından yardım yapılması öngörülüyor.? şeklinde konuştu.

Gevrek, yasada mümkün olduğunca şiddetin önlenmesi ve mağdura yönelik en hızlı ve etkin tedbirlerin yer aldığını anlatırken, bunun başında modern teknik yöntemleri ile zorlama hapsinin yer aldığını söyledi.

EKİM AYINDA KADINLARA YÖNELİK BİLGİLENDİRME YAPILACAK

Özlem Bozkurt Gevrek, bu çalışmaların ardından eylül-ekim döneminde Avrupa Birliği Projesi kapsamında toplumda farkındalığın artırılması yönünde özellikle şiddet mağduru kadınlara yönelik zihin dönüşümüyle ilgili çalışmalar yapacaklarını söyledi.

Çalışmalarını sivil toplum örgütleri ve medya ile birlikte yürüteceklerini anlatan Gevrek şöyle konuştu:

?Daha yolumuz çok uzun ve biz daha yolun başındayız. Bu bir şiddet anında yapılması gereken, yangın anında yapılması gereken tedbirler için bir yasa. Amacı ve ruhu bu. Ama zaten onun dışında bizim bakanlığımız, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, kadının statüsü genel müdürüyüm, şiddetin oluşumu, şiddetin mevcudiyeti ve şiddetin kaynağı ile ilgili bir takım araştırmalar yapıyoruz.?

Sorunların multidisipliner yaklaşımla, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve toplum olarak çözülmesi gerektiğini anlatan Gevrek, böylesine ciddi bir toplumsal sorun için farklı politikalar geliştirdiklerini ifade etti. Gevrek, bu kapsamda istatistikler topladıklarını, kadına yönelik şiddet ile ilgili rakamlar toplayacaklarını ve bu istatistikler üzerinden tedbirler alacaklarını söyledi.

En mükemmel yasaları yapmanın, insanların uygulamasına yetmediğine dikkat çeken Kadının Statüsü Genel Müdürü Gevrek şöyle devam etti: ''İşte şimdi biz bu uygulamayla ilgili olarak insanları eğitmeye çalışıyoruz. Bu sadece Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın işi değil. Dediğim gibi içinde üniversiteler var, sendikalar var, Milli Eğitim Bakanlığı var, o kadar yolun başındayız ki biz hep beraber çalışmamız gereken çok uzun soluklu bir yol bu.?

Özellikle son zamanlarda ?aile içi şiddet, kadına yönelik şiddet' ve ev içi şiddet' kavramlarının sıklıkla kullanılmaya başlandığına dikkat çeken Gevrek, sözlerini şöyle tamamladı: ?Sonuç olarak kadına yönelik aile içi şiddet ?aile içi şiddet' olmaktan çıkarılmıştır. İkincisi olarak ise kadına yönelik şiddete ?sıfır tolerans' ilkesi benimsenmiştir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber